Browse By

Primerjava: iPhone 15 Pro Max ali Samsung S23+?

Vodilni proizvajalci pametnih telefonov z vsako novo generacijo prinašajo inovacije, izboljšave in zanimive funkcije, tekma med njimi pa za nas kot potrošnike prinaša vse boljše in zanesljivejše produkte. V tem prispevku bomo primerjali iPhone 15 Pro Max ter Samsung S23+ in preučili nekatere njune lastnosti in prednosti, ki ju delajo privlačna.

iPhone 15 Pro Max 3

Revolucija pametne tehnologije s Samsung S23+

Gre za telefon, katerega proizvajalec, ki spada med vodilne, nenehno dviga standarde inovacij in zmogljivosti. Samsung S23+ je na trg uradno vstopil februarja 2023 in prinesel številne nove funkcije in izboljšave. Nekatere tehnične podrobnosti so na voljo na tej strani: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-s23-plus-5g-256gb-crna

Eden od ključnih poudarkov je ekologija, saj je izdelan iz recikliranega stekla in PET folije, obarvan pa je z naravi prijaznimi barvili. Ravno tako ima embalaža ekološko noto, oblikovno oziroma barvno pa so na voljo zemeljski toni. Še naprednejši sistem 50-megapikselne širokokotne kamere ima senzor visoke ločjivosti ter inteligentne slikovne pike, ki vsrkajo svetlobo, da dobimo izjemne posnetke. Kot fotografski navdušenci, zlasti če želimo ustvarjati tudi v nočnem času, bomo imeli na voljo naslednje funkcije:

 • Funkcija Nightography z izboljšano umetno inteligenco nam v mraku ali ponoči pričara jasne slike oziroma podrobnosti, ki se ponavadi izgubijo.
 • Tehnologija dvojnih pikslov pri sprednji kameri nam pomaga izostriti sliko hitreje ter bolj natančno, tudi v slabih svetlobnih pogojih.
 • Zaostajali pa ne bodo niti video posnetki, ki bodo v nočnih razmerah lahko jasni.
 • Ustvarjanje posnetkov zvezdnatega neba ter oddaljenih planetov je lahko z Expert RAW v formatu RAW precej lažje in bolj dosegljivo.

Samsung S23+

Te zares znatne izboljšave bodo zelo popestrile naše fotografske trenutke. Poleg naštetega pa tudi fotografije slabe kakovosti lahko izboljšujemo s pomočjo umetne inteligence oziroma z aplikacijo Enhance–X. V nekaterih primerih lahko z njeno pomočjo odstranimo tudi različne nezaželene madeže. Zaslon ima prilagodljivo vidljivost na prostem, zato je bleščanje stvar preteklosti, zaščita za udobje oči pa nam pomaga, da oči ne postanejo utrujene. Izredno zmogljiv čip ter daljša življenjska doba baterije omogočata še boljšo izkušnjo igranja iger, gledanja videov, delovanja najzahtevnejših aplikacij in tako dalje. Senzorji pospeška, prstnih odtisov, svetlobe, bližine, žiroskop, barometer ter Hallov in geomagnetni senzor pa nam celotno uporabniško izkušnjo še dodatno nadgradijo. Nastavitve lahko enostavno prilagajamo glede na svoje želje z One UI, zato bodo načini zaklepanja, obveščanja in uporabe pripomočkov še bolj prilagojeni nam.

Samsung S23+ 2

iPhone 15 Pro Max in vizija napredka v materialih

Apple že dolgo slovi po svoji zavezanosti inovacijam in oblikovanju, zato je pričakovano, da je z iPhone 15 Pro Max nadaljeval to tradicijo. Ena izmed njegovih glavnih posebnosti je uporaba titana pri zasnovi, kar precej vpliva na njegovo težo oziroma bolje rečeno na njegovo lahkost, saj spada med najlažje v svoji seriji. Z novim razredom čipov A17 Pro je grafična zmogljivost prešla na novo raven, zato bomo dobili nadvse realističen prikaz grafik. Tudi pri fotografiranju pa bomo navdušeni nad profesionalnostjo posnetkov, h kateri prispevajo:

 • prilagodljivo kadriranje,
 • več goriščnih razdalj,
 • glavna kamera z 48 milijoni slikovnih pik, ki omogoča visoko ločjivost ter živahnost barv in detajlov,
 • pametno zaznavanje portretov, zato nam ni več potrebno preklapljati na portretni način,
 • odličen zoom s petkratno teleobjektivno kamero,

ravno tako pa lahko v aplikaciji naredimo popravke. Novost je gumb Action, s katerim zelo hitro dostopamo do svojih najljubših funkcij, ter pomoč preko satelita, ko imamo težave na cesti in smo izven omrežij (dodatno varnost nudita opciji SOS ter Crash Detection). Baterija zdrži, kljub številnim naštetim novostim, tudi cel dan. Z izjemno hitrim prenosom podatkov ter z novim priključkom USB-C pa bomo svoje naloge lahko opravljali še bolj učinkovito.

iPhone 15 Pro Max 1 (1)

Kateri je najboljša izbira za nas?

Odločitev med iPhone 15 Pro Max in Samsung S23+ je vsekakor odvisna od osebnih preferenc, potreb in naših prioritet. Oba imata svoje edinstvene značilnosti, nekatere ključne pa lahko upoštevamo pri končni izbiri:

 • iPhone 15 Pro Max deluje na iOS, medtem ko Samsung S23+ deluje na Android operacijskem sistemu, zato se odločimo, kateri sistem nam je bolj pisan na kožo. iOS je znan po svoji stabilnosti, varnosti in integraciji z drugimi Applovimi napravami. Android pa ponuja večjo prilagodljivost, izbiro aplikacij in funkcij ter večjo raznolikost naprav.
 • Zaslon je pri obeh visokokakovosten in po velikosti precej podoben, nekaj razlik pa je v ločljivosti.
 • Glede kamer imata oba napredene sisteme, od nas pa je odvisno, kakšne vrste fotografij in videoposnetkov nameravamo snemati.
 • Oblikovno gre v obeh primerih za kakovostno izdelavo in privlačen dizajn, preference pa se lahko osredotočajo na ergonomijo in trpežnost (npr. iPhone 15 Pro Max je s 221g težji od 195-gramskega Samsung S23+)
 • Preučimo tudi, kakšne so razlike v delovanju procesorja (Hexa-core ali Octa-core), količini pomnilnika in trajanju baterije.

iPhone 15 Pro Max 2

Pri izbiri tako ni enoznačnega odgovora, zato je pomembno, da primerjamo vse tehnične specifikacije in ceno obeh pri vezavi ali brez nje. Pred nakupom je priporočljivo pregledati še uporabniške ocene in mnenja ter preizkusiti telefon v živo, če je to možno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *