Browse By

Kakovostni vratni in okenski elementi

Pri opremljanju doma je pomembno izbrati kakovostne materiale, ki združujejo estetski videz z visoko funkcionalnostjo. Tako so, na primer, trpežne keramične ploščice, kakovostne talne obloge, lesena ali steklena vrata ter PVC okna in drugo ključni elementi za našo kvaliteto bivanja. Zlasti steklena vrata, ki se v modernih domovih vse bolj uveljavljajo zaradi svoje estetike ter možnosti oblikovanja, in PVC okna, ki so nadvse trpežna in energetsko učinkovita, so lahko pomemben predmet našega premisleka, ko opremljamo naše bivališče. Zato bomo v naslednjih vrsticah raziskali nekatere prednosti in značilnosti teh dveh temeljnih elementov, ki vplivata tako na izgled kot udobje naših prostorov (klikni tukaj za nekoliko več informacij).

steklena vrata

Steklena vrata za premišljeno povezovanje notranjosti in zunanjosti

Steklena vrata predstavljajo elegantno in privlačno rešitev za povezovanje notranjosti in zunanjosti. Njihove prednosti lahko strnemo v naslednji seznam:

 • Ustvarjajo prefinjen videz, ki se odlično ujema z različnimi stilskimi smernicami.
 • Zaradi prosojnosti stekla omogočajo naravni prehod svetlobe, kar ustvarja občutek povezanosti s okolico, in optično povečajo prostor oziroma dodajo občutek prostornosti.
 • Čiščenje in vzdrževanje je enostavno.
 • Ponujajo različne možnosti oblikovanja, saj so na voljo v različnih oblikah, barvah in vzorcih ter lahko vključujejo dodatne elemente, kot so ročaji in okrasni detajli.

PVC okna1

Ker njihova prosojnost in prepustnost dodajata občutek širine in večje svetlosti, je to še posebej pomembno v manjših prostorih ali v prostorih z manj naravne svetlobe, kot so hodniki, sobe brez oken in tako dalje. Seveda poprej ocenimo, koliko zasebnosti dejansko potrebujemo v določenem prostoru. Steklena vrata nam deloma lahko ustvarijo tudi nekaj energetskih prihrankov, saj z njimi lahko določena soba ostaja dlje časa ogreta, poleg tega pa bomo zaradi prehajanja več svetlobe morda nekoliko kasneje v dnevu potrebovali luči.

Glede na različne vrste lahko izbiramo med takimi, ki imajo celotno krilo iz stekla, ki je kaljeno in ima zato »mlečnat« videz. Kaljeno je tudi do šestkrat bolj odporno na udarce od navadnega, zato je bojazen, da bi lahko hitro počilo, odveč. Hkrati ima petkrat večjo upogibno trdnost, zato ne potrebuje lesenega okvirja. Izberemo lahko tudi različne grafike (črte, vzorci itd.), s katerimi jih še dodatno popestrimo.

steklena vrata 2

PVC okna kot zanesljiva in energetsko učinkovita izbira

PVC okna so ravno tako postala priljubljena izbira zaradi svoje trajnosti, energetske učinkovitosti in estetskega videza. Polivinilklorid je namreč trpežen material, ki zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolacijo ter minimalno vzdrževanje. Razlogi, zakaj so lahko idealna za nas, so med drugim:

 • PVC okna so odlična izolacijska rešitev, ki zmanjšuje toplotne izgube in omogoča znižanje stroškov ogrevanja in hlajenja doma.
 • Poleg toplotne izolacije zagotavljajo tudi dobro zvočno izolacijo, saj zmanjšujejo prehajanje hrupa iz okolice v notranjost.
 • Polivinilklorid je odporen proti vremenskim vplivom, koroziji in razpadanju, kar zagotavlja izjemno dolgo življenjsko dobo.
 • Tudi PVC okna lahko enostavno čistimo in vzdržujemo, poleg tega pa ne zahtevajo rednega oziroma periodičnega barvanja ali obnavljanja kot lesena.
 • Na voljo so v širokem spektru barv, stilov in oblik, ki se prilagajajo različnim arhitekturnim slogom in notranji opremi, zato imamo zelo različne možnosti oblikovanja.

Z življenjsko dobo med 20 do 40 let ali celo več (če so ustrezno nameščena ter vzdrževana in če so okoljski ter klimatski pogoji ugodni) ter z opisanimi lastnostmi nas zagotovo lahko prepričajo k vgradnji.

PVC okna

Kako stilsko združiti steklena vrata in PVC okna?

Steklena vrata in PVC okna predstavljajo idealen odgovor na sodobne potrebe ter funkcionalno rešitev pri opremljanju. Njihova estetika, trajnost in energetska premišljenost naredijo naš dom privlačnejši ter udobnejši, manjši pa so tudi stroški. Da bi jih uspešno združili v celovito oblikoven koncept, ki bo prispeval k estetskemu izgledu in harmoničnemu vzdušju, upoštevajmo naslednje nasvete:

 • Poskrbimo, da bodo barvni odtenki usklajeni – to bo ustvarilo enoten videz in povezalo različne člene zunanje ali notranje zasnove. Pri izbiri okvirjev upoštevajmo poleg barve tudi teksturo.
 • Izberimo produkte, ki se ujemajo z želenim stilom. Če želimo bolj sodoben slog, se odločimo za minimalistične oblike in čiste linije, medtem ko se pri tradicionalnem slogu lahko odločimo za bolj okrašene detajle.
 • Optimizirajmo postavitev in velikost, da izkoristimo naravno svetlobo in ustvarimo svetel, prijeten in odprt dom. Prilagodimo velikost glede na dane arhitekturne značilnosti. Na primer, večje dimenzije lahko poudarijo osrednji prostor naše dnevne sobe ali kuhinje, medtem ko manjše lahko zagotavljajo dobro osvetlitev v stranskih sobah.
 • Načrtujmo dodatne detajle, kot so ročaji, ključavnice, podboji, okovje, okrasni elementi in tako dalje, ki se ujemajo s celotno oblikovno zasnovo. Ti drobni poudarki lahko znatno povečajo skladnost.
 • Pri načrtovanju upoštevajmo tudi ozadje in dekor, morebitni obstoječi vzorci pa naj se harmonično ujemajo z barvno shemo.

steklena vrata 1

Pomembno je torej, da se ravnamo po celotni zasnovi in se odločimo za produkte, ki se med seboj dopolnjujejo ter ustvarjajo harmonijo v prostoru. Le tako bomo mi ter naši gostje lahko najbolj uživali v vseh kvalitetah opisanih komponent. Vselej se lahko obrnemo tudi na strokovnjaka za interier, ki nam bo lahko svetoval glede kakovosti in postavitve. Za dodatne predloge klikni tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *