Browse By

Kako sam zamenjam žarnico za avto?

Poleg brezhibnega motorja, ustreznih pnevmatik in vse ostale obvezne opreme mora vsako vozilo imeti delujoče halogenske žarnice za avto. Pogosto pa se zgodi, da nam žarometi ne delujejo, kot bi morali, prav zaradi pregorele žarnice. Sicer velja, da različna avtomobilska svetila spadajo med najpogosteje menjane avtomobilske dele, saj se lahko zelo hitro obrabijo. Čas trajanja pa je odvisen tudi časa vožnje, pa tudi od vrste in kakovosti svetil.

Nedelujoča svetila nam lahko povzročijo precej težav, obenem pa ogrozijo našo varnost, saj nismo vidni drugim voznikom. Zato je pomembno vedeti, kako zamenjati žarnico za avto na ustrezen in varen način. V primeru okvare žarometov ostali udeleženci prometa ne morejo videti, kdaj zaviramo. Če ne moremo prižgati luči v notranjosti vozila, slabo vidimo predmete pred sabo, medtem ko z okvarjenimi smerokazi ne moremo ostalim voznikom ustrezno signalizirati menjavo smeri.

kako zamenjati žarnico za avto1

Od česa je odvisen čas delovanja?

Na življenjsko dobo svetila predvsem vplivata njegov tip in kakovost. Doba trajanja svetila pa je odvisna tudi od trajanja same vožnje, kot tudi to, ali pogosto vozite po luknjastih cestah. Ponavljajoče in dolgotrajne vibracije namreč lahko negativno delujejo na žaromete. Tudi visoka starost in slaba kakovost avtomobila sta lahko vzrok za pogoste okvare oz. obrabo.

Do hitrejšega pregorevanja luči pride tudi v primeru samodejnega prižiganja hkrati z vžigom motorja vozila. V takem primeru se najprej luč prižge s prvim obratom ključa motorja, nato se za kratek čas ugasnejo, ko pa pride do zagona motorja, se spet prižgejo. Na ta način pride do nekakšnega dvojnega napetostnega šoka, zato je v takšnih primerih precej večja verjetnost, da vam bodo luči pregorele.

Kaj lahko naredite sami in na kaj morate biti pozorni?

Če se sprašujete, kako zamenjati žarnico za avto, a dvomite o svojih sposobnostih, upoštevajte nekaj koristnih napotkov. Uporabite lahko klasične halogenske žarnice za avto, ali pa se odločite za ksenonske. V primeru slednjih bo menjava zahtevnejša, saj ksenonske za normalno delovanje potrebujejo zelo visoko električno napetost, kar pomeni, da morajo biti opremljene s posebnimi transformatorji. V primeru zahtevnejše menjave delov je priporočljivo, da vam to opravi ustrezno usposobljeni strokovnjak.

Pozorni pa bodite pri nakupu rezervnih delov, kar velja tudi in predvsem za svetila. Komponenta, ki jo potrebujete, mora ustrezati modelu vašega vozila, ravno tako je treba paziti, da je bila izdelana s strani istega proizvajalca kot vozilo. Obenem je pomemben tudi letnik izdelave. Priporočamo nakup pri zanesljivih prodajalcih, ki so specializirani za tovrstne izdelke.

kako zamenjati žarnico za avto2

Kako zamenjati žarnico za avto in kako izbrati pravo?

V prvi vrsti je pomembno poudariti redni avtoservis, s katerim boste na najboljši način zagotovili, da je vaše vozilo optimalno pripravljeno na razmere na cesti. Menjavo svetil vam mehanik lahko opravi zelo hitro in spada pod redno vzdrževanje. Lahko pa se je tudi lotite sami. Navodila za menjavo se lahko razlikujejo med posameznimi modeli in proizvajalci vozil, zato ni odveč podrobno prebrati vsa navodila za uporabo, kjer je natančno opisan celotni postopek.

Na nekatera vozila s halogenskimi žarometi je možno namestiti novejša LED svetila, ki so tudi že homologirana, kar pomeni, da je takšna zamenjava tudi v skladu z vsemi zakonskimi predpisi. Če se boste lotili vgradnje LED svetil, ni dovolj, da takšno svetilo samo vtaknete na mesto, kjer je bilo staro svetilo. Novo LED svetilo mora namreč biti ustrezno prilagojeno in oblikovano, da omogoča optimalno prilagoditev napetosti.

Če imate novejše vozilo in ne veste, kako zamenjati žarnico za avto, boste morda potrebovali posebno orodje, da boste prišli do svetila. Ravno tako pa morate biti dovolj spretni, da boste lahko odstranili določene elemente vozila, kot je na primer akumulator ali notranji del odbijača. Za odstranitev teh delov potrebujete posebno orodje. Če ga nimate, je bolje, da se tega opravila ne lotevate sami, saj lahko uničite vzmeti. Tudi zato je bolj smiselno, da vam zamenjavo opravi strokovno usposobljena oseba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *