Browse By

Sodobna rešitev za topel dom

Kako lahko s premišljeno investicijo poskrbite za dolgotrajno udobje svojega doma? Vsekakor je eden od najučinkovitejših načinov ogrevanje s toplotno črpalko, ki je še posebej primerno za novogradnje. Vendar je tudi lahko popolna rešitev, če načrtujete menjavo ali prenovo ogrevalnega sistema v že uporabljanem objektu.

Ker obstajajo različne vrste, morate pred dokončno izbiro dobro premisliti, za kakšen namen jo boste potrebovali. Na voljo vam je tako visokotemperaturna toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, medtem ko se lahko odločite tudi za ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Potem pa je odvisno tudi od same vrste vira energije, ki ga imate na voljo. Tako lahko izbirate med toplotnimi črpalkami voda/voda, zemlja/voda in zrak/voda.

toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje

Izkoristite visoke prihranke pri porabi energije

Gre za najučinkovitejši in najvarčnejši način ogrevanja, saj vsakemu uporabniku omogoča pridobivanje energije z nizkimi stroški. Obenem pa gre za trajnostno rešitev, ki zagotavlja visoke energetske prihranke, saj za delovanje izkorišča obnovljive vire energije.

Glede na to, v kakšni stavbi živite, bo odvisen način uporabe. Če je vaša hiša novozgrajena, bo primernejša nizkotemperaturna toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje, ki se še posebej dobro obnese v novih objektih z dobro izolacijo. Ravno tako pa se lahko odločite za stensko, talno ali stropno gretje oz. za gretje sanitarne vode.

Na drugi strani so za starejše stavbe primernejše visokotemperaturne naprave, ki bodo poskrbele za ustrezno gretje tudi v primeru slabe izolacije. Ker zagotavljajo nemoteno delovanje tudi pri izredno nizkih zunanjih temperaturah, so zelo ekonomične in primerne povsod, kjer so radiatorji.

Visokotemperaturna ali nizkotemperaturna: katera je boljša?

Na splošno velja, da radiatorji potrebujejo višje temperature, medtem ko pri talnem gretju velja nasprotno. Prav zato je za talno gretje primernejša nizkotemperaturna, medtem ko je za slabo izolirano starejšo hišo primernejša visokotemperaturna toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje zrak/voda.

Vsekakor je priporočljivo, da pred nakupom dobro premislite tudi o tem, kolikšno moč delovanja vam mora zagotavljati glede na vremenske razmere, kjer se nahaja vaša stavba. Predvsem imejte v mislih, da naj zagotavlja optimalno delovanje tudi pri temperaturi 15 stopinj pod ničlo. Zato pri proizvajalcu preverite, ali tudi pri tej temperaturi naprava zagotavlja ustrezno moč delovanja.

toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje 3

Kako delujejo pri nizkih zunanjih temperaturah?

Pri napravah zrak/voda se ogreva hladni zrak, ki je odličen vir energije, hkrati pa je vsesplošno prisoten in zato ni težko dostopen. Pri najsodobnejših napravah zrak/voda je omogočeno optimalno delovanje tudi pri temperaturah pod ničlo. Običajno so vse toplotne izgube objekta na ta način pokrite tudi do temperature 5 stopinj Celzija pod ničlo. Če se spustijo še nižje pod to mejo, je možno normalno delovanje v kombinaciji z dodatnim grelnim virom. Na ta način je sicer možno pokriti le malo manj kot 100 odstotkov potreb celotnega objekta.

V tem primeru toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje zrak/voda omogoča nemoteno pridobivanje energije tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah, ki se lahko spustijo tudi za do 25 stopinj Celzija pod ničlo. Zanimivo dejstvo pri tem pa je, da tudi pri tako nizki temperaturi lahko še vedno privarčujete do 50 odstotkov energije. Za preprosto preklapljanje iz enega na drugi ogrevalni vir poskrbi priročno elektronsko krmiljenje.

toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje 1

Kako varčno je lahko ogrevanje s toplotno črpalko?

Zagotovo je začetna investicija v prenovo ogrevalnega sistema lahko precej visoka. Vendar je tu treba omeniti tudi možnost koriščenja subvencije, ki vam jo ponuja Eko sklad. Čeprav subvencija ne pokriva celotnih stroškov, je vseeno takšna finančna spodbuda lahko v veliko pomoč vsem, ki si želijo preiti zagotoviti topel dom z izkoriščanjem obnovljivih virov energije.

Začetna investicija pa se lahko zelo hitro povrne, kar pa je tudi odvisno od izbire naprave, ki jo nameravate namestiti. Vsaka naprava vam lahko zagotovi precej visoke prihranke, obenem pa dolgoročno povrnitev začetnih stroškov. Med najugodnejše zagotovo spadajo naprave zrak/voda, ki za montažo ne zahtevajo nobenega vrtanja ali polaganja kolektorjev. Za daljšo življenjsko dobo pa lahko poskrbite z rednim vzdrževanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *