Browse By

Pomen in prednosti barvanja za male umetnike

Starši in vzgojitelji lahko na najrazličnejše načine spodbudijo otrokovo domišljijo in smisel za ustvarjanje. Nedvomno so otroške pobarvanke eden od najboljših pripomočkov, ki že tistim najmlajšim omogoča prvi stik z umetniškim ustvarjanjem. Obenem pa jim lahko s tem kasneje poenostavi prehod v šolske klopi, kjer se bodo ravno tako srečali z umetniškimi dejavnostmi. Nekateri med njimi jih bodo vzljubili in uživali v njih, medtem ko bo za druge morda ta prehod poenostavljen prav z otroškimi pobarvankami.

Niso pa namenjene le najmlajšim, saj lahko težke pobarvanke lahko spodbudijo tiste starejše otroke k samostojnemu delu in ustvarjanju. A ne le to, močno namreč lahko spodbudijo razvoj domišljije in izboljšajo sposobnost koncentracije, kar lahko kasneje otrokom koristi tudi pri številnih drugih šolskih predmetih, kot so matematika, fizika in učenje jezikov.

otroške pobarvanke

Pisane otroške pobarvanke vseh možnih oblik in zvrsti

Poleg klasičnih v papirni obliki, ki so na voljo v knjigarnah in papirnicah, so zdaj najmlajšim na voljo tudi zvezki s pobarvankami. Prednost teh je, da je v enem zvezku zbranih več različnih risbic, tako da ne zavzamejo preveč prostora, in jih ima lahko vaš malček vedno v svoji šolski torbi ali pa jih preprosto spakirate v svojo prtljago, ko se z družino odpravljate na dopust. Seveda pa so bogato založene z njimi tudi spletne trgovine, kjer si jih lahko naročite.

Izbirate lahko med klasičnimi risanimi junaki, kot so Batman, Superman, Hulk, Čebelica Maja, Bambi, Aladin, Asterix, Smrkci in še in še. Lahko pa se odločite za poučne otroške pobarvanke, s katerimi boste svoje najmlajše lahko naučili risati obraze, živali, rastline in podobno.

Katere sposobnosti pomagajo razvijati pri najmlajših?

Ni pa zgolj ustvarjalni del tisti, ki se krepi. Poleg izboljšane koncentracije, s katero bo lahko vsak malček pridobil potrebno sposobnost za učenje, se z barvanjem krepijo tudi njihove hitro razvijajoče motorične sposobnosti. Vsi prav dobro vemo, da prezgodnja uporaba elektronskih naprav, kot so telefoni in tablice, lahko doseže prav nasprotni učinek.

Medtem ko je že samo gledanje v papir veliko bolj prijazno do oči kot buljenje v zaslon, z barvanjem otrok pridobiva občutek za barve. Sproti se mora namreč odločati, katero barvico bo izbral, kar pomeni, da se s tem razvija tudi njegov občutek za harmonijo in estetiko. Med iskanjem idealne linije, znotraj katere mora pobarvati izbrani prostor z določeno barvico, pa se razvija tudi njegov občutek za natančnost.

otroške pobarvanke 1

Kako se lahko na preprost način naučite risati živali?

Z nakupom otroške pobarvanke za risanje živali boste prejeli paket, ki je lahko ljubko darilo. V njem boste našli škatlo z barvicami in risalnim svinčnikom. Ravno tako pa so priložene še obojestranske barvice, s podlago za risanje in navodili. V navodilih boste našli natančne napotke, kako narisati različne živali, od psa, ptice, lisice do koale, pande in plamenca.

Zaradi vse večje priljubljenosti 3D risanja bodo za vse velike in male otroke še posebej zanimive težke pobarvanke, ki jih bodo naučile risanja živali v 3D obliki. Velika prednost takšnih pobarvank je možnost risanja več različnih vrst risb, saj lahko isto risbo poskusijo pobarvati najprej z barvicami, nato z markerji ali na kakšen drugačen način. Hkrati so odličen izgovor za druženje s prijatelji, s katerimi se lahko vaš malček skupaj loti barvanja.

težke pobarvanke

Otroške pobarvanke spodbujajo samozavest in zmanjšujejo stres

Poleg spodbujanja k reševanju problemov in razvoja ustvarjalnosti in domišljije so odličen pripomoček za razvoj finomotoričnih spretnosti pri najmlajših. Pri barvanju namreč uporabljajo svoje prstke in številne druge drobne mišice v rokah, ki se z vztrajnostjo postopoma okrepijo, obenem pa se jim izboljša moč in spretnost v rokah za držanje vsakdanjih predmetov.

S pridobivanjem vseh omenjenih veščin in spretnosti se krepi otrokova samozavest. Starši lahko to opazijo sploh takrat, ko malček dokonča celotno risbo, saj ga dosežek polni s ponosom in mu daje motiv za naprej. Obenem se med risanjem in barvanjem sprosti, kar mu daje občutek pomirjenosti. To je še posebej dobrodošlo pri tistih najmlajših, ki so tesnobni in napeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *