Browse By

Himalajska sol je več kot le začimba!

Ste jo že kdaj poskusili? Gre za posebno vrsto soli, ki jo pridobivajo iz starodavnega morja. Ta je del neonesnaženega ekosistema, ki se je na istem mestu nahajal že pred dvesto do dvesto petdeset milijoni let. Največ jo pridobivajo v rudnikih Pakistana, od koder jo ročno izkopavajo. Poudariti je treba, da je lahko izjemno vsestranska himalajska sol, uporaba zajema namreč tako zunanjo kot notranjo. Torej jo lahko zaužijete kot začimbo oz. dodatek jedem ali pa si iz nje naredite piling oziroma sproščujočo kopel.

Veliko je napisanega o tem, kakšne pozitivne učinke ima himalajska sol, zdravje naj bi namreč zagotavljala prav po zaslugi načina pridobivanja. Kuhinjska sol se lahko pridobiva na dva načina • iz morske vode ali iz kamene slane rude.

Pri himalajski gre pravzaprav za ostanke kamnin v globini nekaj sto metrov, na katere se je nalagala iz izparelega pramorja, ko je v njem prihajalo do velikih tektonskih pritiskov. Pridobiva se ročno iz podzemnih rudnikov, pri tem se ne uporablja nobenih strojev.  Nato je tudi ročno zdrobljena in očiščena, na koncu pa jo še sušijo na soncu. Prav ta zadnji korak je bistvenega pomena pri izparevanju vode in postopku kristalizacije.

himalajska sol

Himalajska sol: uporaba kot dodatek jedem ali kot piling

Na voljo je v nerafinirani obliki, kar pomeni, da je bila pridobljena na tradicionalen način, zato jo lahko uporabite kot začimbo in dodatek jedem. Zaradi svojih lastnosti se jo dodaja predvsem hladnim jedem, kot so na primer solate in hladne predjedi.

Če jo zmešate z nekaj olja, lahko iz nje naredite masko za piling. Če imate težave z nečisto in problematično kožo, ali se vam rane celijo prepočasi, lahko naredite solno raztopino, v kateri naj bo največ 1 odstotek soli. Za obkladke po pikih žuželk ali za nanos na akne in zamašene pore zmešajte približno 10 odstotno raztopino.

Himalajska sol • uporaba za zdrave zobe in odpravo neprijetnih vonjav

Možno jo je izkoristiti tudi na številne druge načine, saj jo lahko uporabite za inhalacijo in tudi detoksikacijo telesa. Preprosto v liter vrele vode vmešajte nekaj žličk in vdihavajte. Odlično se obnese tudi pri izpiranju ustne votline. Raztopite majhno količino v mlačni vodi in splaknite usta in zobe. Lahko jo tudi grgrate. Izpirate pa lahko tudi nos in žrelo v primeru prehlada. Če naredite 10 do 12 odstotno raztopino, jo lahko uporabite za odpravo neprijetnih telesnih vonjav.

Za kaj vse je še koristna himalajska sol? Uporaba je možna tudi v obliki oblog oz. obkladkov. Naredite si lahko obkladke za pomoč pri okrevanju po visokih telesnih obremenitvah, saj poskrbi za odpravo bolečin v mišicah in sklepih. Najboljši so topli obkladki, ki jih naredite tako, da zrnca stresete v tkanino ali bombažno vrečko, jo dobro zavežete in pogrejete do 70 stopinj Celzija.

himalajska sol2

Himalajska sol: zdravje v drobnih rožnatih kristalih

Vsebovala naj bi kar 84 različnih mineralov, med katerimi najdemo največ magnezija, železa in bakra ter številnih drugih koristnih elementov. Ravno tako v njej najdemo elektrolite, kok so natrij, kalij in kalcij, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnovesja med vsemi elementi, prisotnimi v človeškem telesu. Po zaslugi svoje molekularne strukture jo telo zelo hitro absorbira.

Zaradi vseh svojih koristnih lastnosti je zelo vsestranska himalajska sol, uporaba tako vključuje tudi metode, namenjene za pomiritev. Če je telo dobro hidrirano, bo v njej prisotna aminokislina zlahka potovala do možganov, ki bodo tvorili snovi z antidepresivnim delovanjem, kot so serotonin, triptamin in melatonin.

Prav zato je zelo primerna tudi kot uspavalo. Vsi, ki imate težave s spanjem, lahko poskusite naslednje: preden se uležete, si na jezik dajte nekaj zrnc, nato pa spijte kozarec vode. Telo se bo sprostilo in zazibalo v miren spanec. Primerna pa je za vse, ki imate težave s povišanim krvnim tlakom in slabo delujočim metabolizmom. Obenem pomaga pri uravnavanju stresa, alergijah in pri delovanju ledvic ter žolčnega sistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *