Browse By

Netvegan uvoz vozil iz tujine

Kadar kupujemo rabljene jeklene konjičke, je ena od naših možnosti med drugim tudi uvoz vozil iz tujine. Ta postopek, če je pravilno izveden, nam lahko omogoči dostop do širšega izbora po ugodnejših cenah. Vendar je bistvenega pomena, da se držimo varnostnih postopkov, zakonodaje in previdnostnih ukrepov. V kolikor želimo preveriti trg tudi v drugih smereh, pa je morda za nas pravi odgovor uvoz električnega avtomobila. Splošne informacije o tem so na voljo tukaj: https://narociavto.si/uvoz-elektricnega-in-hibridnega-avtomobila-zeleni-korak-v-prihodnost/ Nekaj smernic, kako se tega pravilno lotiti, ter zakaj je to sploh smiselna opcija, pa raziščimo v naslednjih vrsticah.

uvoz električnega avtomobila 2

Temeljito raziščimo vse aspekte in se dobro pripravimo

Preden se odločimo za uvoz vozil iz tujine, je pomembno, da opravimo temeljito raziskavo. Preučimo različne trge, pregledajmo razpoložljive možnosti in preverimo zakonodajne zahteve v izbrani državi. Pripravimo si tudi proračun, ki bo vključeval:

 • stroške samega nakupa,
 • kot tudi davkov,
 • carin,
 • zavarovanja,
 • transporta
 • in morebitnih popravil.

Za varen uvoz vozil iz tujine je ključna tudi izbira pravega prodajalca ali ponudnika. Preverimo ugled in zanesljivost prodajalca, in sicer preglejmo ocene, komentarje in izkušnje prejšnjih strank. Posvetimo pozornost tudi podrobnostim, kot so:

 • zgodovina vzdrževanja,
 • prevoženi kilometri,
 • poročila o morebitnih nesrečah in poškodbah
 • ali druge težave.

V našteto spada tudi preverjanje statusa v bazi podatkov krajevnih registrskih organov. V nekaterih državah so namreč na voljo specializirane storitve, ki omogočajo dostop do tovrstnih informacij preko identifikacijske številke šasije. Preden izpeljemo nakup, preverimo še ustreznost glede na lokalno zakonodajo in varnostne standarde, kot je, denimo, izpolnjevanje zahtev glede emisij, homologacije in drugih regulativnih zahtev. Prepričajmo se tudi, ali bomo morali opraviti določene prilagoditve oziroma izvesti dodatne postopke za registracijo in homologacijo.

uvoz vozil iz tujine

Logistični izzivi

Ko opravimo vse potrebne priprave in izvedemo nakup, je čas, da organiziramo prevoz avta do našega doma. Lahko se odločimo za samostojni prevoz ali pa najamemo profesionalno storitev. Pri tem upoštevajmo logistične izzive, kot so razdalja, cestne razmere, potrebna dokumentacija in zavarovanje.

uvoz električnega avtomobila 1

Preverjanje po prihodu

Ko naš želeni jekleni konjiček prispe, ga skrbno preglejmo, da primerjamo, ali ustreza opisu, ki smo ga prejeli od prodajalca. Preverimo:

 • splošno stanje,
 • notranjost,
 • morebitne zunanje poškodbe,
 • delovanje ključnih komponent in opreme.

Če opazimo kakršne koli težave ali nepravilnosti, jih čim prej prijavimo prodajalcu in ukrepajmo v skladu z dogovorjenimi pogoji.

uvoz električnega avtomobila (1)

Kakšne posebnosti ima uvoz električnega avtomobila?

Uvoz električnega avtomobila, ki je, če smo ekološki navdušenci in bi želeli z njim prispevati k zmanjšanju emisij CO2 ter hrupu ali pa zaradi drugih razlogov, nadvse smiseln z vidika dostopa do večje ponudbe v drugih državah. Tako lahko najdemo natanko takega, kot bi nam ustrezal. Kako hitro poteka uvoz električnega avtomobila, pa je odvisno od več dejavnikov, med drugim od samega modela in lokacije ter drugih specifik. Morda je za nas najboljši celo hibrid, s katerim bomo za krajše vožnje uporabili elektriko, za daljše pa klasični motor. Za lažji uvoz električnega avtomobila se lahko povežemo tudi s katero izmed agencij, ki so specializirane za to in ki nam bodo pomagale izpeljati vse korake brez zapletov. Če gre za uvoz električnega avtomobila, ki je:

 • rabljen
 • in prihaja iz druge države članice EU
 • ter je bil prvič registriran po 1. novembru 2020,

pa morda lahko prejmemo tudi subvencijo Eko sklada. Za uvoz električnega avtomobila, ki je rabljen in stane do 30.000 EUR z DDV, je namreč trenutno na voljo, na primer, subvencija v znesku 3.000 EUR, za takega v cenovnem rangu med 30.000 in 65.000 EUR z DDV pa 2.000 EUR. Ta subvencija seveda pride v poštev za fizične osebe, kot pravna oseba pa se lahko potegujemo zanjo, če kupujemo novega. Vsekakor spremljajmo razpise Eko sklada in obvestila različnih ponudnikov, pri katerih lahko dobimo še več informacij ter nasvetov, kako nekoliko razbremeniti naš proračun. Poleg tega upoštevajmo pri nakupu rabljenih nekatere druge statistike in informacije, na primer:

 • število polnilnih ciklov, ki so precej bolj pomembni od podatka o prevoženih kilometrih, kot pri klasičnih z motorjem,
 • stanje baterije, vtičnice ter polnilnih kablov,
 • kakšne vrste je akumulatorski sklop (ali ima temperaturni nadzor ali ne) ter ali ima še tovarniško garancijo,
 • kakšen je bil način uporabe prejšnjega lastnika (kako ga je polnil, npr. ali je bilo to zgolj na hitrih polnilnicah, ter kakšen je bil njegov način vožnje),
 • iz kakšnih klimatskih razmer prihajajo (ali so v državi, od koder kupujemo, velika temperaturna nihanja, kar negativno vpliva na akumulator) in podobno.

Tudi tukaj nam namreč lahko prodajalec prikazuje lažne podatke, zato vse podrobno preučimo.

uvoz vozil iz tujine 1

Za varen uvoz vozil iz tujine poiščimo tudi strokovnjake

Uvoz vozil iz tujine lahko predstavlja privlačno možnost glede na naše želje, vendar je ključnega pomena, da ta proces izvedemo premišljeno in skrbno. S pravilno raziskavo, pripravo, preverjanjem in organizacijo lahko zagotovimo, da bo naša izkušnja uspešna in brez težav. Vedno pa se posvetujmo tudi s strokovnjaki, če nismo prepričani glede katerega koli dela postopka, saj bo le z njihovo pomočjo uvoz vozil iz tujine brezskrben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *