Browse By

Opremite domačo pisarno za delo od doma

Delo od doma v času epidemije je spremenilo način dela, kot ga poznamo. Veliko ljudi je domače kabinete spremenilo v pisarne, od koder na daljavo delajo še danes. Da lahko delo od doma opravljate enako produktivno kot v pisarni, pa je potrebna kakovostna in primerna računalniška oprema. Med to zagotovo sodi računalnik, dodatni zaslon, brezžične tipkovnice in miške, zvočniki, kamere ter multifunkcijski tiskalniki. Odvisno od dela, ki ga opravljate, so tukaj še druge komponente in zmogljivost same opreme, ki jo potrebujete. Več o tem, kakšne računalnike izbrati, kateri so najbolj kakovostni multifunkcijski tiskalniki in katere brezžične tipkovnice za vašo pisarno so najboljše, pa v nadaljevanju.

domača pisarna

Stacionarni računalniki in prenosniki

Računalnik je osnova, brez katerega si ne predstavljamo dela od doma. Ko pride do njihove izbire, smo velikokrat v dilemi, ali izbrati stacionarni ali prenosni računalnik. Kateri je najboljši za vas, je odvisno od dela, ki ga opravljate. Za zahtevne operacije in naloge je prav zagotovo boljši stacionarni računalnik, na katere prisegajo programerji, računalničarji, grafični oblikovalci, avdio in video oblikovalci ter vsi, ki uporabljajo napredne in zahtevne računalniške programe, ki zahtevajo večjo zmogljivosti. Seveda lahko nekatere od teh nalog opravljate tudi s prenosnikom, katerega prednost je tudi ta, da ga lahko vzamete s sabo. To je še posebej priročno, če kombinirate delo od doma z občasnim delom v pisarni ali na terenu.

pisarna doma

Zasloni

Ne samo delo od doma, tudi v pisarni je veliko enostavneje, priročnejše in hitrejše, če pri tem uporabljate dva zaslona. Z uporabo dveh monitorjev lahko pri delu lahko prihranite tudi do dve uri in pol dnevno. Kakšne zaslone potrebujete, je odvisno od potreb in dela. Tisti, ki delo opravljajo preko prenosnika, uporabljajo enega manjšega in drugega večjega, lahko pa še vedno priklopite dva večja monitorja, tudi če uporabljate prenosnik. Kako velika naj bosta, izberite sami, vedno bolj popularni pa postajajo tudi veliki ukrivljeni monitorji, ki ga lahko uporabite namesto dveh manjših. Na te prisegajo predvsem programerji in grafični oblikovalci.

oprema za pisarno

Kakovostni multifunkcijski tiskalniki za pisarno in dom

Velika prednost dela v pisarni so multifunkcijski tiskalniki, s katerimi lahko opravljamo več stvari – od printanja listin, kopiranja, skeniranja, spenjanja dokumentov ipd. Doma se velikokrat poslužujemo manjših printerjev za domačo rabo, ki se po hitrosti in funkcionalnosti težko primerjajo s profesionalnimi napravami. V kolikor delate od doma in iščete kakovostno in zmogljivo napravo, obstajajo tudi multifunkcijski tiskalniki za domačo rabo. Ti so nekoliko manjši, primerni za domačo pisarno, po ceni pa so ugodnejši od velikih pisarniških. Takšni domači multifunkcijski tiskalniki so še vedno laserski printer, skener in kopirni stroj v enem. Če imate šoloobvezne otroke, je to še en razlog več, zakaj bi multifunkcijski tiskalniki morali biti v vašem domu.

tiskalnik za domačo pisarno

Miške in brezžične tipkovnice za vašo pisarno

Seveda ni pisarniškega dela brez miške in brezžične tipkovnice. Dandanes je tehnologija že toliko napredovala, da se v večini uporabljajo brezkabelski pripomočki, ki delujejo na bluetooth povezavi. Ne samo, da prihranite z nadležnimi kabli, če delo opravljate kombinirano od doma in v pisarni, lahko miške in brezžične tipkovnice brez težav nosite s sabo.

Če kupujete brezžične tipkovnice in miške, bodite pozorni na razlike v velikosti, teži, dizajnu in kompatibilnosti z operacijskim sistemom in napravo. Številne naprave se lahko pohvalijo z življenjsko dobo in vzdržljivo baterijo. Čeprav so skoraj nepogrešljive, pa so brezžične tipkovnice in miške še vedno nekoliko dražje od klasičnih. Pri nakupu brezžične tipkovnice in še posebej miške, je priporočljivo opremo najprej preizkusiti in občutiti v rokah, saj se le tako lahko prepričamo, če vam odgovarjata in če sta primerni za delo, ki ga boste opravljali z njima.

brezžične miška in tipkovnice

Zvočniki in kamere

Nekdaj so sestanki potekali v živo, zanje smo lahko porabili tudi več ur. Dandanes pa je hiter sestanek ali videokonferenca preko spleta nekaj popolnoma običajnega. Da lahko delo od doma poteka enako kakovostno kot v živo, potrebujete tudi kakovostne zvočnike in kamero. Pri nakupi slednjih so vam na voljo klasične spletne kamera z običajno ločljivostjo do 1280×720, ki so primerne za domačo uporabo in opravljanje video klicev. Če želite boljšo sliko in ločljivost, pa izberite HD kakovost. Pomembno je lahko tudi, če kamera za računalnik vključuje stojalo ali sponko za pritrditev na monitor. V kolikor ga ne, boste imeli dodatni strošek ali pa boste potrebovali le nekaj več iznajdljivosti.

Za poslušanje klicev ali glasbe potrebujete tudi audio napravo. Nekateri se odločijo za zvočnike, ki dajejo odlično kakovost zvoka, drugi, ki potrebujejo več zasebnosti pa se odločijo za naglavne slušalke, ki jih lahko uporabljate tudi izven pisarniškega okolja.

tiskalnik za domačo pisarno2

Ostala oprema za domačo pisarno

Med ostalo opremo za domačo pisarno so raznorazni pripomočki, ki nam olajšajo delo od doma. To so zunanji diski za shranjevanje podatkov, USB ključi, različni kabli za priklop posameznih komponent, grafične tablice, čitalniki … V kolikor že dalj časa delate od doma in potebujete le nekaj nadgradnje vašega računalniškega sistema, ni nujno, da kupite nov računalnik. Z nadgradnjo obstoječe programske opreme lahko vaš obstoječi računalnik naredite zmogljivejši za manj denarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *