Browse By

Počeno steklo na avtu: kaj narediti?

V primeru, da ste opazili, da imate počeno vetrobransko steklo, se morate zavedati, da takšna poškodba lahko močno zmanjša stabilnost in trdnost vašega avtomobila, saj lahko med vožnjo dokončno poči, s tem pa resno ogrozi varnost vašega vozila in vaše življenje. Že najmanjša vdrtina se lahko sčasoma razširi in vam povzroči hude težave, če je pravočasno ne odpravite.

Popravilo je torej nujno zato, da čim prej poskrbite za nastalo poškodbo, saj se že v najmanjši razpoki začne nabirati umazanija in vlaga, zaradi česar se lahko ta razširi in nato tudi poči po vsej površini. Vsekakor je dobro vedeti, ali je popravilo sploh možno, saj so v katerih primerih poškodbe prehude in je potrebna zamenjava.

Kaj se lahko zgodi, če imate počeno vetrobransko steklo?

Predvsem je glavna težava slabša vidljivost. Razne praske, razpoke ali udrtine in okruški na voznikovem vidnem polju bistveno poslabšajo vidljivost. Poleg tega je počeno steklo na avtu zelo moteče med vožnjo, saj razpoke in ostale nepravilnosti vplivajo na voznikovo dojemanje stvari in predmetov pred sabo. Prav zaradi tega je voznikova pozornost lahko močno zmanjšana, poveča pa se možnost za nesreče.

Zaradi vibracij, ki nastajajo med vožnjo, ter spremenljivih temperaturnih razmer se lahko tudi zelo majhne razpoke povečajo. Ko se povečajo na velikost, ki je ni več možno popraviti, je potrebna zamenjava celotne komponente. Poleg tega zaradi takšnih okvar za svoje vozilo pri tehničnem pregledu ne boste mogli prejeti potrdila, da je bil pregled uspešno opravljen.

Počeno steklo na avtu3

Kdaj je možna odprava manjših poškodb?

Ko gre za počeno steklo na avtu, je v določenih primerih možna odprava manjših razpok in udrtin. Popravilo je možno, če se nastala poškodba nahaja na točki, ki je izven voznikovega vidnega polja, torej ga ne ovira med vožnjo. Ravno tako je možno popraviti poškodbe, ki so od roba oddaljene za več kot pet centimetrov. Če je poškodba bližje robu od 25 cm, je potrebno zamenjati celotno steklo.

Vse poškodbe, s premerom večjim od 1,5 cm, ki so znotraj vidnega polja voznika, ki segajo do dveh oziroma več robov ali pokrivajo več kot tretjino celotne površine, veljajo za resnejše okvare in popravilo ni možno. Pri takšnih poškodbah je potrebna zamenjava vetrobranskega stekla. Popravilo tudi ni možno v primeru, če zaradi nastale poškodbe slabše delujejo ostali elementi, kot so na primer luči, senzorji za dež ali grelni elementi.

Počeno steklo na avtu4

Kako se lotiti popravila?

Popravila se lotite samo, če imate dovolj izkušenj oziroma pridobljenih potrebnih znanj in ustrezno opremo. Za počeno steklo na avtu je namreč potrebno visokokakovostno popravilo, pri katerem je treba najprej zaustaviti širitev razpoke. Za to pa je treba izvrtati na vseh koncih razpoke luknje, pri tem pa potrebujete ustrezno vrtalno orodje. Potem se s posebno iglo odstranijo drobni delci iz prizadetega mesta.

Nato se s posebno ultravijolično svetilko opravi polimerizacija različnih spojin, ki ji sledi še lepljenje. Ker po lepljenju postane površina hrapava oziroma neravna, je tudi za odpravo te nepravilnosti potrebna ustrezna oprema in nanos posebnih sredstev. Ravno zaradi zahtevnosti samega postopka je priporočljivo, da svoje poškodovano vozilo prepustite strokovnjakom.

Počeno steklo na avtu1

Kako ravnati, če opazite počeno steklo na avtu?

Če ste ravno med vožnjo opazili razpoko, je najbolje takoj ustaviti vozilo. V primeru da je napaka na voznikovi strani in ovira njegov pogled na vožnjo, lahko za izboljšanje vidnega kota spustite oziroma dvignete sedež. Tako poškodovano vozilo tudi ni priporočljivo puščati na soncu, saj bo temperatura v notranjosti rasla, s tem pa se bo povišal tudi tlak, ki pritiska na razpoko. V takšnih pogojih se poškodba lahko hitro poveča.

Da bi vsaj začasno preprečili širjenje razpoke, dokler vozila ne odpeljete na avtoservis, lahko poškodovano mesto prelepite z lepilnim trakom. Pri tem pa pazite, da lepilni trak ne lepite direktno na poškodovano površino, temveč nanjo najprej položite celofan oziroma papir, ki bo služil kot izolator. Šele nato lahko čez prelepite lepilni trak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *