Browse By

2 nujno potrebna dodatka za zdravje

Ste se kdaj vprašali, kako bi lahko izboljšali svoje zdravje, povečali svojo energijo in vitalnost? Trg kar poka po šivih od vseh ponujenih prehranskih dodatkov, za katere pa niste prepričani, da bodo imeli na vaše telo kak pozitven učinek. Znan dodatek prehrani koencim Q10 različnih podjetij, vam bo, kot večina ostalih dopolnil, npr. B kompleks, izboljšal zdravje in splošno počutje.

Veste kako in koliko prehranskih dopolnil je dobro, ter kdaj jemati B kompleks? S primernim doziranjem tistih potrebnih, boste izboljšali zdravstveno stanje, imeli več energije in vaše telo bo bolj vitalno. Danes vam torej razkrijemo, kako te dve močni sestavini lahko postaneta vaše skrivno orožje za energijo in blaginjo.

koencim Q10.

Naravni antioksidant ali dodatek prehrani koencim Q10

Vitaminu podobna topna spojina koencim Q10 je snov, ki jo delno telo tvori samo. Ker pa se z leti ta tvorba bistveno zmanjša, ga je treba začeti dodajati v obliki kapsul. Kdaj pa pride do pomanjkanja te snovi? V povprečju se začne pri 25-ih letih, je pa tudi to pogojeno z različnimi dejavniki.

Najpogosteje se zgodi zaradi:

 • stresa,
 • povečanih energetskih procesih: predvsem pri aktivnih športnikih,
 • prekomernega uživanja tobaka ali alkohola,
 • uživanja zdravil za zniževanje holesterola,
 • pri omejenem vnosu maščob.

Da vam približamo ime Q10: koencim je pomembna snov za zdravje celic in energijo. Število 10 predstavlja 10 izoprenskih enot oz. organskih spojin, ki jih kapsula vsebuje. Koencim Q10 drugače imenujemo tudi ubikinon. Njegova vloga v telesu je energijska pretvorba, antioksidativna zaščita, podpora srcu, imunskemu sistemu, koži, izboljšanju športne zmogljivosti in več.

Tukaj se mu pridružuje tudi B kompleks, ki vsebuje kar skupino 8-ih vitaminov B. Ti se med seboj lepo dopolnjujejo in topijo v vodi. Nekateri jim pravijo kar majhni pomočniki encimov, kateri poskrbijo zato, da se vsi procesi v telesu odvijajo kot je treba.

dodatek prehrani koencim Q10

Kaj je in

B kompleks je pomemben vitamin oz. vsebuje skupino vitaminov B, ki so bistveni za zdravje in dobro počutje. To skupino sestavljajo:

 • B1 (tiamin): Tiamin je ključen za pretvorbo ogljikovih hidratov v energijo in delovanje živčnega sistema. Pomaga tudi pri pravilnem delovanju srca in mišic.
 • B2 (riboflavin): Riboflavin igra vlogo pri presnovi in pomaga pri ohranjanju zdrave kože, oči in živčnega sistema.
 • B3 (niacin): Niacin sodeluje pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin ter pomaga ohranjati zdravje kože, prebavil in živčnega sistema.
 • B5 (pantotenska kislina): Pantotenska kislina je ključna za tvorbo koencima A, ki je nujen za presnovo maščob in ogljikovih hidratov.
 • B6 (piridoksin): Piridoksin je pomemben za tvorbo nevrotransmiterjev in hemoglobina ter igra vlogo pri razgradnji aminokislin.
 • B7 (biotin): Biotin je ključen za zdravje las, kože in nohtov ter sodeluje pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov.
 • B9 (folna kislina): Folna kislina je pomembna med nosečnostjo in za razvoj ploda ter sodeluje pri tvorbi rdečih krvnih celic.
 • B12 (kobalamin): Kobalamin je ključen za tvorbo rdečih krvnih celic, delovanje živčnega sistema ter presnovo beljakovin in maščob.

B kompleks je pomemben za različne vidike zdravja, vključno s podporo energijski proizvodnji, zdravju živčnega sistema, prebavi in koži. Najdemo jih pa v: mesu, jetrih, ribah, jajcih in tudi v kvasu, stročnicah, polnozrnatih žitih itd. Kadar ga s primerno hrano ne vnašamo dovolj v telo, je ključno, da to izgubo nadomestijo kapsule B kompleks.

kdaj jemati b kompleks

Čas, kdaj jemati B kompleks?

To je popolnoma odvisno od vaših individualnih potreb ter življenjskega sloga. Najboljše pa je, da ga vzamete z ali po obroku, zjutraj za pomoč pri dvigu energije, s kozarcem vode. Glede na priporočeno količino, ki jo vsak proizvajalec določi, vzamete 1-2 kapsuli na dan. V primeru, kadar redno telovadite, ga vzamete po vadbi, saj bo pomagal pri mišičnem okrevanju ter preprečil bo utrujenost.

Vsekakor pa se pred jemanjem posvetujte s svojim zdravnikom. Če že jemljete kakšna specifična zdravila je dobro dobiti potrditev s strani strokovnjaka. Pomembno je tudi upoštevati navodila na embalaži izbranega prehranskega dopolnila, saj se različni izdelki lahko razlikujejo po sestavi in priporočenem odmerku.

B kompleks

Optimizacija zdravja in vitalnosti

Kadar združimo 2 nujno potrebna dodatka, kot sta koencim Q10 ter opevan B kompleks, se zgodijo številne koristi, ki na splošno pozitivno delujejo na telo, počutje, zdravje in energijo. Ker delujeta v sinergiji, boste s skupnim jemanjem pripomogli k:

 • podpori in zdravju srca
 • povečanju energije
 • antioksidativni zaščiti
 • izboljšuje mentalne sposobnosti
 • lepši videz kože, las, nohtov
 • povišanje odpornosti, boljša prebava ter optimalno delovanje telesa.

Kadar združimo koencim Q10 in vitamin B, lahko hitro telo privedemo do izboljšanja splošnega počutja, zdravja in energije. S skupnimi močmi, imata obe vrsti dopolnil edinstvene vloge ter prednosti, ki se medsebojno dopolnjujejo.

Ta sinergija, ki jo nosi koencim Q10 in vitamin B, lahko prinese izboljšanje energije, krepitev srčno-žilnega sistema, antioksidativno zaščito, boljšo mentalno jasnost, lepšo kožo ter splošno boljše počutje.

Z vzdrževanjem zdrave prehrane, uravnoteženega življenjskega sloga in uporabo teh dodatkov lahko prispevate k dolgoročnemu ohranjanju vitalnosti in splošnega zdravja.

Ne pozabite, da je vsaka oseba edinstvena, zato se lahko učinki razlikujejo, vendar lahko združevanje obeh prispeva k boljšemu počutju in zdravju na mnoge načine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *