Browse By

Koliko časa trajajo sončne opekline?

V teh vročih poletnih dneh se bomo vsi nastavljali soncu. Vendar je pri sončenju treba biti zelo previden, saj vas prekomerno izpostavljanje soncu lahko precej hitro opeče. Sončna svetloba namreč vsebuje ultravijolično sevanje.

Sevanje je oblika elektromagnetne energije, ki jo proizvajajo sončna svetloba, lahko pa prihaja tudi iz umetnega vira, kot je solarij. Včasih se lahko zgodi, da vas kljub vsem previdnostnim ukrepom in ustrezni zaščiti vseeno opeče. Če se vam to pogosto dogaja, si v nadaljevanju preberite, kako hitro vas lahko sonce opeče in kako ublažiti opekline.

sončne opekline1.1

Opeče vas lahko že po petnajstih minutah

Prekomerno sončenje nikakor ni priporočljivo, saj lahko pusti dolgotrajne posledice, pogoste pa so tudi kratkotrajne posledice. Preden poiščemo odgovor na vprašanje, koliko časa trajajo sončne opekline, je dobro vedeti, v kolikšnem času jih lahko dobite.

Tudi če ste soncu izpostavljeni samo petnajst minut, vas lahko že opeče. Ob izpostavljanju med pol ure in šest ur bo vaša koža praktično takoj pordela. V tem primeru gre za blažjo poškodbo kože, kjer se je že začel vnetni proces. Koža lahko postane razdražena, občutek pa zelo neprijeten.

Bolečino lahko začutite že po štirih do šestih urah. V  primeru, da vas koža boli, oteka, ali srbi, ali pa če so na njej nastali mehurji, bodite pozorni in poiščite nasvet zdravnika, saj lahko v primeru poslabšanja padete v šok.

sončne opekline1

Kateri deli telesa so najbolj izpostavljeni?

Vsekakor ne gre podcenjevati mogočne moči sonca, zato nikar ne pozabite na ustrezno zaščitno kremo, olje, mleko oziroma podobne izdelke za nego telesa in obraza. Najbolj so izpostavljeni seveda deli našega obraza, predvsem čelo in nos, pa tudi veke, ustnice in lica, kjer je koža najtanjša in najbolj občutljiva.

Odgovor na vprašanje koliko časa trajajo sončne opekline je zelo relativen, saj običajno te izginejo takrat, ko se olušči opečena koža, ki jo povzroči sevanje UVB žarkov. Namreč, ko je koža opečena, je vaša povrhnjica že poškodovana, zato se mora najprej zaceliti.

Ko je koža že poškodovana, je luščenje neizogibno, celoten postopek luščenja pa se lahko konča že v treh dneh oziroma lahko traja tudi do osem dni od nastanka. Takrat se torej koža popolnoma zaceli in opekline izginejo.

sončne opekline

Različne vrste opeklin glede na različne valovne dolžine UV žarkov

UVB žarki ne morejo prodreti skozi steklene površine, tako da se njihov vpliv ne čuti skozi okno. Obstaja tudi velika verjetnost, da jih filtrirajo oblaki, preden dosežejo površino kože. Zanje je značilna krajša valovna dolžina, obenem pa dosegajo višjo raven energije, kar pomeni, da lahko poškodujejo predvsem zunanje plasti kože.

Na to, koliko časa trajajo sončne opekline, vpliva torej tudi valovna dolžina žarkov. V primeru UVB žarkov tako lahko pride do zakasnelih posledic oziroma jih lahko opazite šele po nekaj urah po izpostavljenosti soncu. Prav UVB žarki povzročajo številne oblike kožnih rakov in so glavni krivec za prezgodnje znake staranja kože.

UVA žarki prodirajo skozi steklo in tudi skozi oblake, uporabljajo pa se v solarijih. Ker prodrejo globlje od UVB žarkov, lahko povzročijo poškodbe v celicah globoko v koži, kar pomeni tudi več možnosti za trajne kožne poškodbe. UVA žarki povzročijo takojšnjo porjavitev, koža pa je včasih tudi dokaj hitro opečena. Za razliko od UVB žarkov so posledice UVA žarkov običajno takoj vidne.

S čim in kako ublažiti opekline?

Koliko časa trajajo sončne opekline, je odvisno tudi od vašega ukrepanja. Vsekakor je potrebna takojšnja reakcija, saj v primeru močnih bolečin te lahko trajajo tudi do dva dni. Najprej je nujno odmakniti se stran od sonca, nato pa prizadete dele ustrezno ohladiti. Najboljša je hladna kopel in mrzli obkladki. V hladno kopel lahko dodate sodo bikarbono ali jabolčni kis.

Pomembno je, da kožo najprej pomirite, za kar je odličen gel iz aloe vere. Zelo dobro se obnese tudi hlajenje z jogurtom, kumaro ali surovim krompirjem. Uporaba mastnih krem ni priporočljiva, saj s svojo gostoto preprečujejo oddajanje toplote. Za hlajenje in pomiritev so zato primernejše vlažilne oziroma hladilne kreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *