Browse By

Kdaj je treba dati smuči na servis?

Za smučarsko opremo je treba dobro skrbeti, gotovo pa ne smemo pozabiti na servis smuči, ki naj bo opravljen redno in strokovno. Ne gre zgolj za ohranjanje optimalne forme smuči, temveč tudi za podaljševanje življenjske dobe opreme, kar pri razmeroma dragih izdelkih s tega področja bržkone ni zanemarljivo. Med glavnimi interesenti za servis smuči so lastniki naprednejših modelov smuči oziroma lastniki dražjih smuči, medtem ko uporabniki starejše rabljene opreme načeloma niso tako predani skrbi za smuči. V vsakem primeru pa se pojavi vprašanje, kdaj je treba dati smuči na servis.

 

servis smučiVeliko je odvisno od tega, koliko smuči pravzaprav uporabljamo. Ne glede na znamko in model smuči bo redna uporaba prej ali slej pokazala posledice, ki bodo zahtevale obisk servisa. Na drugi strani pa si občasni rekreativni smučarji s tem ne bodo delali preglavic, saj servis za njihove potrebe ne ponudi znatnih prednosti. Poleg pogostosti veliko šteje še način uporabe. Pri rekreativnem smučanju po lepih urejenih pobočjih smuči niso izpostavljene posebnim obremenitvam, drugače pa je pri utiranju poti skozi novozapadli sneg in smučanju po neurejenih brezpotjih. Vse to vpliva na smiselnost rednega obiskanja servisa smučarske opreme. Na zadnje pa gre med temi dejavniki omeniti še same smuči, ki kakopak tudi vplivajo na potrebo po obisku servisa. Nekateri modeli so impresivno dolgoživi in odporni na vse mogoče grožnje, drugi pa bodo uporabnika zelo hitro pustili na cedilu. Je pa to seveda težko oceniti ter svetovati glede servisiranja, saj je na trgu ogromno smuči, ki se med seboj bolj ali manj razlikujejo.

Kakorkoli, nekaj priporočil je za servis smuči vseeno možno napisati. Smučarski opremi nasploh se seveda pozorno posvetimo vsaj dvakrat v smučarski sezoni – pred začetkom, ko potrebujemo kompletno in brezhibno pripravljeno opremo, ter po koncu, ko opremo pospravimo in mora počakati na naslednji sneg. Po potrebi damo smuči na servis pogosteje – to je odvisno od obrabe, prask, topih robov in drugih znakov, ki se pojavijo ob redni uporabi smuči na razgibanem terenu.