Browse By

Otroške pravljice za lahko noč kot zvočne pravljice

Pravljice že od nekdaj močno zaznamujejo otrokovo življenje. Otroci radi prisluhnejo pripovedovanju ali branju pravljic svojih staršev, babic in dedkov, ob branju zanimivih pravljičnih vsebin pa se lahko tudi sami učijo brati, kar je hkrati zelo koristno. Ob večerih so pri najmlajših otroške pravljice za lahko noč še posebno zaželene, saj jih pospremijo v sladke sanje. Poslušanje otroških pravljic za lahko noč vpliva tudi na otrokov razvoj, zato je pomembno, da so le-te kakovostne.

lahkonočnice

Dandanes nam vse prevečkrat primanjkuje časa, da bi otroku prebrali želene otroške pravljice za lahko noč, zato pa mu lahko namenimo zvočno pravljico in tako ga pripovedovalec pravljice popelje v domišljijski svet pravljičnih junakov in dogodivščin.

Kje najti primerne otroške pravljice za lahko noč?

Številne slovenske otroške pravljice za lahko noč so na voljo v zbirki Lahkonočnice, v katero so vključene zvočne pravljice sodobnih slovenskih avtorjev. Omenjene avtorske zvočne pravljice v obliki digitalnega zvočnega zapisa je mogoče poslušati prek računalnika, tablice ali telefona. V zakladnici zvočnih pravljic so na voljo pravljice Ane Duša, Bine Štampe Žmavc, Boštjana Gorenca – Pižame, Cvetke Sokolov in številnih drugih slovenskih piscev pravljic. Zvočne pravljice iz zbirke Lahkonočnice pripovedujejo stanovalci domov starejših občanov, ki otrokom približajo pravljične vsebine in jih popeljejo v čudovit svet otroške domišljije. Zbirka zvočnih pravljic se povečuje, tako da lahko otroci prisluhnejo vedno novim zvočnim pravljicam, ki so preprosto dostopne.

Pravljice povezujejo različne generacije

Otroške pravljice za lahko noč so gotovo namenjene predvsem otrokom, vendar so vanje precej vključeni tudi predstavniki starejših generacij. Na eni strani so to zagotovo avtorji pravljic, ki ustvarjajo vsebine, prav tako tudi ilustratorji pravljičnih knjig, vsekakor pa tudi pripovedovalci pravljic, to pa so lahko tudi starši, babice in dedki. Prek otroških pravljic so tako avtorji, pripovedovalci in otroci, v vlogi bralcev oz. poslušalcev, na neki način povezani, prav vsi pa ustvarjajo pomen pravljične vsebine, ki si jo vsak posameznik predstavlja nekoliko po svoje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *