Browse By

Oskrba na domu naj bo pod zdravstvenim nadzorom

Oskrba na domuStarostniki in onemogle osebe, ki ne morejo same skrbeti zase, imajo le malo izbire. Tisti, ki imajo družino, ki je pripravljena skrbeti zanje, so lahko pri družini. Tisti, ki ne morejo biti pri družini iz takšnega ali drugačnega razloga, nimajo druge možnosti, kot da gredo v dom za ostarele. Teh je pri nas več, eni so boljši in drugi slabši. Dejstvo je, da so domovi prenapolnjeni, izjemno dragi, zaposlujejo pa premalo medicinskih sester, da bi lahko poskrbele za vse, kot je res treba. Zadnje čase se tudi pri nas pojavlja nova možnost, to je zdravstvena oskrba na domu.

Zdravstvena oskrba na domu pod nadzorom

Kot nalašč je oskrba na domu za tiste, ki nimajo kam iti, prav tako tudi za tiste, ki ne želijo iti v dom za ostarele ljudi, ali pa imajo družino, vendar je ne želijo obremenjevati, kajti skrb za onemoglo osebo je težka. Starostniki in preostale onemogle osebe si tako kot vsi drugi želijo kakovostnega življenja. Pri tem jim lahko pomaga oseba, ki nudi storitev oskrba na domu. Takšni osebi se reče negovalec, ki onemogli osebi pomaga pri nujnih opravilih ali pa jih celo postori sam. Vendar pa obstajajo različne stopnje onemoglosti. Ljudje so lahko onemogli do te mere, da potrebujejo posebej strokovno pomoč. V takšnih primerih nastopi zdravstvena oskrba na domu.

Oskrba na domu z izkušenim negovalcem

Ko gre za oskrbo nepokretne osebe ali osebe, ki jo je prizadela demenca, je potrebna strokovna oskrba na domu, ki jo omogočijo izšolane medicinske sestre, ki lahko imajo opravljeno srednjo zdravstveno šolo ali pa imajo opravljeno visoko šolo za zdravstvene vede. Takšne sestre bodo poznale prave prijeme in načine oskrbe, saj so osebe težke, a za določena opravila jih je preprosto treba premikati. Medicinska sestra bo prav zaradi svoje izobrazbe in izkušenj sposobna poučiti vse negovalce o pravih prijemih in načinih pomoči, posledično pa bo oskrba na domu resnično zelo kakovostna. Negovalec pa opravi več opravil. Storitev oskrba na domu namreč vključuje tudi spremstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *