Browse By

Osnove o izdelavi fasade

Izdelava fasade je eden najpomembnejših elementov nasploh pri estetičnih problemih v arhitekturi in gradnji. Je umetnost ter znanost, ki se upira na ličnost ter lepoto. Fasada mora kljubovati vsem vremenskim razmeram. Ne sme imeti toplotnih mostov.

Posebne firme so se specializirale za gradnjo industrijskih stavb. Njihovi inženirji skrbijo, da izdelava zaključnega sloja fasade, poteka kar se da optimalno na vse zgoraj omenjenih področjih. Ti inženirji morajo upoštevati vse aspekte kot so dizajn in oblikovanje ter certifikacija. Fasada mora zagotavljati minimalne standarde, glede izgube toplote. Njena instalacija mora biti tudi dostopna. To pomeni, da delavci ne delajo dvakrat toliko časa na tej fasadi samo zato, ker bo potem precej lepše izgledala.

Znižajte stroške ogrevanja stavbe

Izdelava fasade stane precej denarja, saj poskrbi tudi za odpornost proti vsem oblikah vremena, ki obstajajo. Različni vremenski vplivi, lahko poškodujejo zgradbe. Vključena je tudi varnost ter drugi aspekti produkcije, za katero stoji zadaj cela znanost. Od preračunavanja dinamike in gibanje tekočin do računanja prevodnost toplote v dveh in tri dimenzionalnih strukturah, obnašanja materialov, manufakturnih metodologij, strukturnega inženiringa do logistike.

Študije fasadnih sistemov

Izdelava fasade je eden izmed najbolj dragih in riskantnih opravil za kateri koli večji projekt. V zgodovini ima gradnja fasade največji nivo spodrsljajev izmed vse opravil povezanih z gradbeništvom. V niši se čuti tudi pritisk nad novimi idejami, izgledi ter pristopi k novostim. Vse to je pospešila še okoljska ozaveščenost, ki je zadnje čase prevzela vodstvo pri pogledih na mnogo stvari. Tako je izdelava fasade postala prava znanost, ki napreduje hitreje kot kadar koli prej. V Veliki Britaniji tako obstaja profesionalen organ imenovan Society of Facade Engineering. To na da vedeti, da niša ni mačji kašelj, ter da se s tem postavlja ob bok znanostim, za katere vsak občan ve da obstajajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *