Browse By

Simptomi, zdravljenje in preprečevanje pete bolezni pri otrocih

Peta bolezen pri otrocih je virusna bolezen, ki je pogosta pri najmlajših. Večina jo preboli hitro in brez resnih težav. Peta bolezen je prepoznavna po izpuščaju, ki ga povzroča in ki naredi lica svetlo rdeča. Po nekaj dneh se ta izpuščaj lahko razširi na trup, roke in noge ter običajno traja od 1 do 3 tedne. Začne se z nizko vročino, glavobolom ter zamašenim nosom ali izcedekom iz nosu. Ti simptomi se po navadi umirijo, in zdi se, da je težava izzvenela. Vendar pa se nekaj dni kasneje pojavi značilen izpuščaj. Najpogosteje prizadene mlajše od desetih let.

peta bolezen1

Opis izpuščaja in njegove lastnosti

Izpuščaj se običajno začne na obrazu, kjer naredi lica svetlo rdeča. Nato se razširi na prsi, hrbet, roke in noge, kjer se pojavijo rdeče lise, običajno svetlejše od lica. Izpuščaj lahko povzroča srbenje in sčasoma dobi čipkast mrežast videz. Pri nekaterih primerih izpuščaj ob sončni izpostavljenosti ali toploti postane hujši. Poleg izpuščaja se pri starejših otrocih in odraslih peta bolezen lahko kaže tudi kot otekanje sklepov in bolečina, ki lahko traja tedne ali mesece. V redkih primerih lahko težave trajajo tudi več let, vendar se običajno na koncu popolnoma razrešijo brez trajnih posledic.

Vzrok in diagnoza

Težava je znana tudi kot eritema infectiosum, povzroča pa jo parvovirus B19. Ta virus se prenaša kapljično, običajno med ljudmi, ko okužena oseba kašlja, kihne ali se dotika površine. Najbolj nalezljiva je preden se pojavi izpuščaj,v  obdobju, ko so simptomi podobni običajnemu prehladu. Ko se izpuščaj enkrat razvije, to pomeni, da se telo že nekaj časa bori z okužbo in v tem trenutku oseba ni več nalezljiva. Pri mlajših izpuščaj običajno ne širi okužbe, ko je že prisoten. Zdravniki običajno lahko postavijo diagnozo, če opazijo značilen izpuščaj na obrazu in telesu pacienta. V primeru, da izpuščaja ni, vendar so prisotni drugi simptomi, lahko zdravnik izvede krvne preiskave, da bi ugotovil, ali jih povzroča parvovirus B19.

peta bolezen2

Zdravljenje

Težavo povzroča virus, zato je ni mogoče zdraviti z antibiotiki, saj antibiotiki delujejo proti bakterijam, ne pa proti virusom. Večina primerov je blaga in običajno mine sama od sebe, zato zdravila niso potrebna. Peta bolezen pri otrocih ne povzroča velikih problemov, potreben je predvsem počitek. Po tem, ko izgine zvišana telesna temperatura in blagi simptomi prehlada, po navadi ni potrebno veliko zdravstvene obravnave, razen obvladovanja morebitnega nelagodja zaradi izpuščaja.

peta bolezen pri otrocih1

Lajšanje srbenja zaradi izpuščaja

Če izpuščaj na koži vašega najmlajšega srbi, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo svetoval, kako ublažiti nelagodje. Zdravnik lahko tudi priporoči uporabo acetaminofena za znižanje povišane telesne temperature ali lajšanje bolečin v sklepih. Nikakor pa mu ne smete dajati aspirina, saj je povezan z redko, a resno boleznijo, imenovano Reyejev sindrom, če ga uporabljate pri najmlajših z virusno okužbo.

peta bolezen23

Možni zapleti

Peta bolezen lahko povzroči hujšo zdravstveno težavo pri nekaterih posameznikih, še posebej tistih z oslabljenim imunskim sistemom, kot so ljudje z aidsom ali rakom, ter tistimi, ki trpijo za določenimi krvnimi boleznimi, kot so srpaste celice ali hemolitična anemija. Parvovirus B19 lahko začasno upočasni ali celo ustavi nastajanje rdečih krvnih celic, ki so odgovorne za prenos kisika po telesu, kar lahko povzroči hudo anemijo, ki zahteva bolnišnično obravnavo. Oseba s hudo anemijo lahko postane bleda, omotična ali zaspana. Okužba s parvovirusom B19 med nosečnostjo lahko povzroči težave za plod, zlasti v prvem delu nosečnosti.

Preprečevanje pojava

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča strog režim osebne higiene, ko gre za preprečevanje okužbe ali širjenja te težave. To vključuje pogosto in temeljito umivanje rok z milom in vodo, uporabo lastnega jedilnega pribora ter izogibanje tesnemu stiku z osebo, ki je zbolela za to težavo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *