Browse By

Brusilnik betona in njegove prednosti uporabe

Izdelek, ki se uporablja kot tako imenovano zaključno orodje za obnovo tal ali sten. Različne površine zgladi in izravna, pri čemer mu pomaga diamantna rezalna plošča. Izdelek je vzdržljiv, kakovosten in trpežen. Primeren je za profesionalno in hobi uporabo, saj ob tem zadovolji vse potrebe še tako zahtevnega mojstra. Če ste eden izmed tistih, ki se pri delu velikokrat spopada z neravno, nečisto podlago, je za vas primeren tako imenovan set, ki vključuje brusilnik betona, ploščo za brušenje in ključ.

Oprema, ki jo združuje nemška kakovost ter japonska natančnost, je popolna kombinacija zanesljivega pomočnika, za hitro in odlično opravljeno delo.

Prednosti, ki jih brusilnik betona ponuja, so:

  • vsestranska uporaba (za odstranjevanje različnih materialov: barve, epoksi smolo, betona, ometa, estriha, maščobe, ostanke lepila in podobno),
  • hitrejše, učinkovitejše in kakovostno opravljeno delo,
  • manj prašno delo (ima možnost priklopa na sesalnik, kar omogoča močno odsesavanje prahu in čisto obdelavo površine).

Ti pripomočki so namenjeni predvsem specialistom za sanacije betona, polagalcem keramike, slikopleskarjem ter izvajalcem zaključnih del v gradbeništvu. Seveda pa brusilnik ne more delovati brez tega, da se nanj doda rezalna plošča.

diamantna rezalna plošča1

Iz česa je narejena diamantna rezalna plošča za brusilnik?

Primeren material, ki ji omogoča delo, opravljeno z odliko, je predvsem izdelano iz jeklenega ohišja ter telesa iz kovinske zlitine. Poznamo pa prav tako tiste, narejene iz naravnega materiala, kot je silikonov karbid. Tega označuje celo večja moč in trdnost, od ostalih ekvivalentov (diamanta). Robovi se zaključijo z rezalnim segmentom, ki vsebuje posebno mešanico sintetičnih diamantnih kristalov.

Glede na njeno vrsto, se lahko uporablja za:

  • mokro ali
  • suho rezanje.

Mokro rezanje zahteva obilno vlaženje na mestu reza, kar poveča učinkovitost samega dela ter prav tako podaljšuje življenjsko dobo. Tega se mojstri lotijo takrat, ko je velika skrb prah. Ima pa eno skrb in to je, da zaradi vode niso vidne vse zarisane poteze. Nekomu lahko to predstavlja težavo, drugim pa zgolj izziv.

Medtem ko pri suhi vrsti, material ne sme priti v stik z vodo. Pozitivna stran pri tem je, da mojster vidi tla in površino, ki jo obdeluje. To pomeni, da lahko zaide tudi v bolj ozke in kotne smeri, kar mu omogoča popoln nadzor nad glajenjem. Pomislite na to, da glede na materiale, ki jih boste obdelovali, bo treba izbrati primeren disk.

brusilnik betona2 (1)

Kaj to pomeni?

Če bodo to mehki materiali, je treba izbrati trdo vez, če so materiali trdi pa mehko vez. V primeru, ko ne veste, kakšni bodo materiali, pa je najbolje uporabiti univerzalno. Diamantna rezalna plošča lahko obdela večino materialov, od jekla, asfalta in drugih ter je tako primerna za večino izdelkov. Morate pa vedeti, da njihova življenjska doba ni primerljiva s tistimi, s točno določenim namenom, saj je krajša.

diamantna rezalna plošča2

Rezalnik, brusilnik betona in njihove vrste

Poznamo več vrst, ki so opredeljene po namenu. Tako ločimo:

  • ročne in
  • pohodne.

Za manjše do srednje velike površine se uporablja ročni brusilnik betona, ki ga ločimo na tiste, ki režejo ter tiste, ki gladijo. Ročne zato, ker z njimi z lahkoto dosežete vse kotičke in imate možnost natančnega dela. Na drugi strani pohodne pa so namenjene večjim do zelo velikim površinam. Zanje je potrebno ustrezno usposabljanje, saj je v nasprotnem primeru možnost, da se v podlago vtisnejo nepravilni vzorci prask.

Na voljo so različne velikosti, kar pomeni, da morate biti ob nakupu pozorni na velikost, premer, debelina in reže luknje diska, način rezanja, njegovo vrsto, hitrost vrtenja ter rezalni geometer (za ravni ali poševni rez). Večina izdelkov poganja elektrika, so pa dobavljivi tudi takšni, na bencinski pogon.

brusilnik betona

Kakšne pa so cene posameznih delov za brusilnik betona?

Sama ročna naprava se giblje od 400 € do 1000 €. Odvisno kakšno vrsto in način obdelave izberete. Če pogledamo disk oz. tako imenovana diamantna rezalna plošča, pa ima odvisno od dimenzije in hitrosti vrtenja, cenovni razpon med 12 € in 200 €.

Kadar se odločate, vam svetujemo, da vedno pomislite na pogostost uporabe ter na stopnjo profesionalnosti. Če je to vaš hobi, bo dovolj univerzalna izbira, v nasprotnem primeru pa je treba izbrati boljšo in kakovostnejšo, profesionalno vrsto orodja.

Za svetovanje in odlično izbiro se lahko obrnete na primer na podjetje Metal Mikulič, kjer so strokovnjaki, ki so zmeraj pripravljeni za pomoč, da najdete to, kar potrebujete za odlično opravljeno delo.

brusilnik betona 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *