Browse By

Je visok holesterol res nevaren in kakšne so rešitve?

 

Vas skrbi visok holesterol?

Visok holesterol?

Ste se kdaj vprašali ob vseh zastrašujočih trditvah in opozorilih na visok holesterol, kaj sploh pomeni definicija holesterola, čemu služi in kako nastane? Sama definicija holesterol opisuje kot nenasičeni policiklični alkohol, ki se nahaja v celičnih membranah in se prenaša po krvi. Holesterol je nujen in potreben za izgradnjo in vzdrževanje celičnih membran. Tako naše telo uravnava fluidnost samih celičnih membran v širokem temperaturnem razponu. Verjeli ali ne, holesterol naše telo tudi samo proizvaja, npr. jetra dnevno proizvedejo okoli 1 g holesterola, ki ga nato izloča v žolč. Zato je treba razumeti, da obstaja kar nekaj vrst holesterola in da beseda holesterol ni nekaj slabega. Tudi po raziskavah sodeč, ima določena vrsta holesterola antioksidativno delovanje.

Ločite med dobrim in slabim holesterolom

Vrste holesterola

Vrste holesterola.

Kot smo omenili je pri holesterolu potrebno ločiti med dvema vrstama holesterola – t.i. slab LDL holesterol in dober HDL holesterol. LDL je tisti holesterol, ki je za naš organizem škodljiv in se lahko prične kopičiti na stenah žil in posledično z leti predstavlja nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja. Nevarnosti kot sta srčna in možganska kap, sta najbolj pogosti posledici slabega holesterola. Druga vrsta holesterola ki jo poznamo, pa se imenuje HDL holesterol. Pri tem gre za koristen holesterol, saj je njegova naloga odstranjevanje slabega holesterola iz žil. Razlog za visok holesterol oz. visoko stopnjo slabega holesterola je poleg pomanjkanja gibanja tudi neuravnovešena oz. slaba prehrana. Vendar kakšno hrano imamo pri tem v mislih?

Katera hrana je razlog za vaš visok holesterol?

 Eden izmed glavnih krivcev za epidemijo z imenom visok holesterol so definitivno rafinirana rastlinska olja. Pri tem imamo predvsem v mislih margarino, ki je bila še nedavno nazaj oglaševana kot odlična maščoba za zdravo srce, čeprav je ena izmed glavnih krivcev nastanka bolezni srca in ožilja. Tudi če se omenjenega specifičnega produkta izogibamo, jo vsebujejo številni namazi, peciva in krekerji, njeno prisotnost pa lahko zasledimo v tudi v naprej pripravljenih jedeh.

Razlogi za visok holesterol

Razlogi za visok holesterol?

Drugi največji vzrok za visok holesterol pa je povečanje uživanja ogljikovih hidratov, ki vsebujejo vedno več industrijsko predelanih in siromašnih vitalnih snovi. Uživanjem enostavnih ogljikovih hidratov za telo predstavlja kratkotrajen in eksploziven vir energije, vendar si posledično nakopljemo več škode kot koristi. Višek ogljikovih hidratov ki jih ne porabimo, pa se shranjuje v telesu v obliki maščobnih oblog na trebuhu. Debelost trebuha pa dandanes velja za enega izmed glavnih napovedovalcev težav na ožilju.

Ne skrbite, obstaja rešitev!

Rešitev za visok holesterol

Rešitev za visok holesterol.

Da bi vaše ožilje čim bolj obvarovali pred nevarnostmi, ki jih povzroča visok holesterol in nivo nevarnega tipa LDL holesterola zmanjšali v krvi, je pametno razmisliti o povečanju uživanja dobrih maščob. Med koristne maščobe štejemo izdelke kot so maslo, kokos, laneno olje, olivno olje. Priporočeno je tudi zmanjšanje konzumiranja ogljikovih hidratov in uživanje hrane s čim manj predelanimi ogljikovimi hidrati, ki imajo zelo nizek glikemični indeks.

Ob rednem uživanju masla, pripravi jedi na kokosovi, palmini maščobi ali masti in nadomeščanju mastnih olj pri solatah z olivnim oljem, se bo vaša potreba po enostavnih ogljikovih hidratih sama od sebe zmanjšala. S tem boste nedvomno omejili nevarnosti, ki jih povzroča visok holesterol in istočasno zmanjšali potrebo telesa po sladki hrani, ki že tako ali tako slovi kot glavni zastrupitelj človeškega telesa. Za konkretno zmanjšanje povišanja slabega holesterola so tako potrebni le mali koraki, ki vas bodo pripeljali do želenih rezultatov in tako do zdravega in bolj kvalitetnega življenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *