Browse By

Kako odstraniti kurje oko na naraven način?

Vse daljši dnevi hkrati postajajo tudi toplejši, zato kmalu ne bomo več potrebovali toplih zimskih oblačil. Ker je pomlad pred vrati, pomeni, da ni daleč do poletja, ko se bomo nastavljali soncu in okoli hodili v odprtih obuvalih. Kaj pa če so se nam pozimi zaradi pretežke obutve ali nepravilne hoje na nogah pojavila kurja očesa? Če vas zanima, kako odstraniti kurje oko na stopalu, berite naprej, saj vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

Da bi izvedeli, na kakšen način se jih znebiti, morate najprej vedeti, kaj je kurje oko, in kako nastane. Ker lahko povzročajo hude bolečine, bo zagotovo zelo koristno prebrati tudi nekaj nasvetov o tem, kaj narediti, da preprečimo njihov nastanek.

kurije oko111

Kaj je kurje oko in zakaj nastane?

Nastane predvsem kot odziv našega obrambnega mehanizma, ki ga telo aktivira, ko zazna grožnjo. Če se med hojo površina stopala preveč drgne ob trdo notranjo stran obuvala, bo obrambni mehanizem poskušal zaščititi našo kožo na stopalih, ki je tanka in zelo občutljiva, zato pospeši proizvodnjo kožnih celic. Posledica tega pa je odebeljena koža na prizadetem delu.

Če ne trpite za nobenimi drugimi kroničnimi boleznimi in opažate na stopalih otiščance, je nujno, da veste, kaj je kurje oko, in dobro razmislite o svojih navadah glede obutve, nege nog in načina hoje. Znebite se ga lahko z uporabo posebnih obližev, ki jih dobite v lekarni, ali pa si pomagate z naravnimi pripravki.

kurije oko33

Najpogostejši vzroki za nastanek

Običajno nastane na blazinicah prstov oziroma med prsti. Pojavi pa se lahko tudi na peti oziroma na drugih delih stopala. Če se sprašujete, kaj je kurje oko in kako nastane, je najpogostejši vzrok za nastanek nepravilna hoja oziroma nepravilno obremenjevanje stopal med hojo.

Razlogi za napačno obremenjevanje stopal pa so lahko različni, npr. prisilna ali nepravilna telesna drža, prekomerna telesna teža, lahko pa gre za posledice nekaterih poklicnih bolezni ali bolezenskih stanj, do katerih pogosto pride med visoko športno aktivnostjo. Včasih pa smo si za nastanek krivi kar sami zaradi pretesne obutve, zato je priporočljivo nameniti posebno pozornost pri izbiri obutve.

Pogosto se z otiščanci spopadajo ljudje, ki že imajo določene bolezenske težave, kot so bolniki z boleznimi ožilja in sladkorni bolniki. Zanje je vsekakor priporočljiv obisk pri zdravniku, ki jim bo natančno razložil, kaj je kurje oko, in kako ustrezno ukrepati. Tisti, ki sicer nimajo nobenih dolgotrajnih bolezni, pa si lahko sami pomagajo.

kurije oko3

Kako odstraniti kurje oko na stopalu z naravnimi metodami?

Lahko povprašate v lekarni, kjer imajo na voljo številne različne pripravke, ki pomagajo pri odstranjevanju otiščancev. Med njimi so najpogostejši pripravki, ki vsebujejo salicilno kislino in ostale učinkovine, ki raztapljajo keratin, posledično pa odstranijo poroženelo in odmrlo kožo. Večina teh pripravkov se uporablja tako, da jih nanesete v tankem sloju in pustite nekaj časa, da začnejo delovati. Potem prizadeto mesto namakate v topli, slani vodi. Uporabite tudi lahko pilico, s katero zdrgnete odpadlo kožo. Postopek večkrat ponovite, dokler ni odstranjena vsa odmrla koža.

Poleg pripomočkov, kot so posebni obliži, ki mehčajo najbolj otrdele plasti poroženele kože, obstajajo tudi različni naravni načini, s katerimi si lahko pomagate sami. Uporabite lahko jabolčni kis ali limono. Uporabite lahko vatirano palčko, ki jo namočite z jabolčnim kisom. Nato pa z namočeno palčko namažete otiščanec. To ponovite trikrat na dan, torej zjutraj, popoldne in zvečer. Koža se bo postopoma zmehčala, in po petih dneh se bo otiščanec odluščil in odpadel.

Uporabite lahko tudi limono, in sicer tako, da na odebeljeno plast kože položite kos limone, nato pa nanjo položite gazo in obvežete. Pustite delovati čez noč. Enako lahko storite tudi s kosom česna ali čebule, ki ga narežete in obvežete z gazo. Česen ali čebulo dvakrat ali trikrat na dan zamenjajte. Postopek ponovite nekaj dni in koža se bo zmehčala in odluščila.

kurije oko2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *