Browse By

Požarni red v vsakem stanovanjskem bloku

požarni redPravilnik o požarnem redu določa, da morajo imeti požarni red vsak objekt, ki še nima določenih ukrepov, da se prepreči požar, in vsak objekt, v katerem obstaja kakršna koli večja ali manjša nevarnost, da se zgodi nenadzorovano širjenje ognja. Ne le požarni red, objekt mora imeti izdelan tudi požarni načrt in še načrt evakuacije objekta, da se škoda omeji, kolikor je le mogoče. Med drugim je obvezen požarni red v stanovanjskem bloku, kajti tudi stanovanjski blok je eden od objektov, ki potrebuje požarni red. V stanovanjskem bloku namreč obstaja večja nevarnost, da pride do požara že zato, ker v njem biva večja množica ljudi.

Požarni red za nič smrtnih nesreč

Obstajajo različni vzroki, zaradi katerih nastane požar. Že s pomočjo same statistike se lahko vidi, da okrog šestdeset odstotkov požarov nastane v domačem okolju, kar pomeni v stanovanjskem bloku ali hiši. Zato je požarni red v stanovanjskem bloku absolutno nujen, da se zaščiti vse stanovalce, njihove hišne ljubljenčke in lastnino. Iz statistike je razvidno, da sedemdeset odstotkov smrtnih nesreč nastane zaradi požara v domačem okolju. Najbolj pogosti in pomembni vzroki za nastanek požara v stanovanjskem bloku ali hiši so premični grelni elementi, kot so električni radiatorji, konvektorji, halogenske peči in še več, cigaretni ogorki ter alkoholiziranost ljudi. Zato ima zakon prav, ko predpisuje požarni red.

Požarni red za nevaren zimski čas

V stanovanjskih blokih ali hišah nastane veliko požarov prav v zimskem letnem času, po navadi od meseca decembra do meseca februarja, in to prav zaradi premičnih grelnih teles. Do požara pa lahko pride še zaradi slabo vzdrževanih ali celo nevzdrževanih peči, dimovodnih naprav. Požar lahko v prazničnem decembru povzročijo novoletne lučke, pa preveč obremenjena električna napeljava. Do požara lahko pride, če oseba na primer zaspi s cigareto v ustih, če oseba ne pazi, kje prižge svečo ali če so dimniki vzdrževani. Skrb za dimnike zagotovo vključuje požarni red stanovanjskega bloka. Za varnost lahko precej poskrbijo stanovalci v bloku, in to že s tem, da na primer dobro ugasnejo cigareto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *