Browse By

Prezračevanje z rekuperacijo da ali ne?

Danes praktično že vsi vrabci čivkajo, kako zelo pomembno je prezračevanje in ravno zato se vsi zavedamo njegovega pomena v celoti in to tudi izvajamo. Sicer je res, da se večina odloča za klasično prezračevanje, vendar pa je le – to praviloma predvsem pozimi izredno težko redno in pravilno izvajati, ker je preveč hitro mrzlo v prostoru. Vendar pa danes na srečo obstaja rešitev, to je prezračevanje z rekuperacijo, ki pa žal ni brezplačno. Zato je povsem smiselno vprašanje, ali se odločiti za prezračevanje z rekuperacijo ali ne.

Če gledamo samo na svoje zdravje, potem se je vsekakor nujno treba odločiti za takšno prezračevanje, saj se kvaliteta zraka precej izboljša, več je kisika, odstrani se tudi prah in kar je izjemno pomembno, pa je to, da hkrati tudi odstranite alergene iz zraka. Če pa upoštevamo tudi dejstvo, da takšno prezračevanje omogoča prihranke pri ogrevanju, saj tak sistem vrača v prostor nazaj topel zrak oz. ga nazaj ogreje. Pri tem pa je treba poudariti, da takšno prezračevanje ne predvideva odpiranja oken, vrat in drugega, saj se zrak kar sam od sebe ves čas menja.

To hkrati pomeni tudi, da so prihranki pri vzdrževanju temperature v prostoru še s tega vidika toliko večji, saj termostat na radiatorju sploh ne zaznava padca temperature. Res je, da takšno prezračevanje zahteva tudi nekaj elektrike, ampak pozitivne izkušnje z rekuperacijo vsekakor bodo prinesle takšno korist, da boste na ta malenkosten strošek pozabili, še posebej zaradi res velikih prihrankov drugje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *