Browse By

Samooskrba z elektriko po net meteringu se splača

Pa je res, da se samooskrba z električno energijo splača po tem sistemu čisto v vsakem primeru? Tudi če ste prebrali toliko enih zanimivih člankov na to temo, se morate zavedati, da je prav gotovo v ozadju vseh tistih člankov, ki na veliko hvalijo net metering sistem v čisto vseh primerih, država ali pa kakšen distributer z električno energijo. Za nasvet, v katerih primerih se samooskrba z električno energijo po net metering sistemu splača, smo se obrnili na podjetje Moja elektrarna, ki ima že kar nekaj let izkušenj na našem trgu in ki s sistemi sodeluje samo z Avstrijci, ki veljajo na tem področju za kvalitetnega in izkušenega ponudnika.

Moja elektrarna je tudi pri nas ponudnik sistemov za net metering, vendar pravijo, da samooskrba z električno energijo po tem sistemu ni smiselna v vsakem primeru

Omenjeno podjetje je namreč mnenja, da  je ta sistem smiseln res le v primeru, ko se posameznik ali pa podjetje odloči za sončne panele, pa niti ne vedo, če bo izbrana kvadratura primerna, saj imajo enkrat večjo potrebo po električni energiji spet drugih pa imajo bistveno manjšo porabo elektrike. Seveda je nemogoče elektriko na veliko skladiščiti in tudi dolgo časa in v takem primeru je omenjeni sistem najboljša rešitev, saj se tako zagotovi samooskrba z električno energijo na način, da imamo vedno na voljo toliko energije, kot jo potrebujemo, pa četudi se poraba izjemno poveča in je sončna elektrarna sploh ni zmožna v tistem trenutku proizvesti.

mojaelektrarna

Gre namreč za to, da je samooskrba z električno energijo v tem primeru zagotovljena tako, da takrat, ko je presežek energije, jo damo distributerju, ko pa jo je premalo, pa se enostavno vzame iz omrežja in za to nič ne plača, če smo imeli prej večji presežek energije. Presežka pa nam distributer jasno tudi nikoli ne plača.

Omenjeno podjetje pa pravi, da se takšna izbira izplača le v primeru, da poraba niha, sicer je bolj smiselno, da se odvečna energija proda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *