Browse By

Škarpe preprečijo zdrs zemlje in poškodbe

Eden od glavnih krivcev za nedavne naravne katastrofe, kot je debela toča, so zagotovo podnebne spremembe. Te je v slovenskih krajih občutiti predvsem poleti, ko se temperature povzpnejo skoraj do štirideset stopinj. Hkrati so zime toplejše, jesen in pomlad pa praktično stvar preteklosti. Neurja zelo prizadenejo določene kraje, kjer prevladujejo hiše. Sploh te, ob katerih se nahaja strmo pobočje, pomagajo zaščititi škarpe. Ob močnih padavinah pride do usada. Zemlja se pri tem utrga in zdrsne navzdol. Zemlja postane nasičena z blatom, zato še lažje zdrsne do hiše. Škodo ob tem pojavu zanesljivo preprečijo škarpe.

Škarpe lahko preprečijo prometno nesrečo škarpe

Brez škarpe bi težko blato steklo na zid hiše. Sčasoma bi ga lahko porušilo ali poškodovalo. Hiše morajo nujno poskrbeti za postavitev škarpe. Do tega pojava lahko pride tudi na cesti. Posledica je lahko razpoka na njej. To je zelo nevarno za vsa vozila, saj lahko pride do nesreče. Dobro zgrajene škarpe lahko dobesedno rešijo življenja. Preprečijo lahko tudi drago škodo in visoke stroške cestnih popravil. Naloga inženirjev za promet in drugih strokovnjakov je, da poskrbijo za varne ceste. Glede na to, kje so vkopane, je treba teren ustrezno pripraviti. Te v pobočjih so v posebni nevarnosti pred drsenjem zemlje.

Škarpe naj imajo odlične temelje

To je razlog, zakaj so škarpe nujno potrebne. Pomembno je, da so dobro izdelane. Sicer lahko škarpe same predstavljajo nevarnost. Šibka podpora namreč ne bo vzdržala težke zemlje. Kaj v vseh primerih zagotavlja dobro opravljeno delo? Ena beseda: dobra osnova. Ko teče beseda o podpornem zidu, je osnova temelj. Slednjega je treba izdelati skrbno in primerno. Le dobri temelji bodo zagotovili stabilnost in odpornost proti obremenitvam. Poleg zaščite je nadvse dobrodošlo, da so hkrati prijetne na pogled. Preden se sploh začne izvajati gradnja, je treba opraviti analizo terena. To je naloga, za katero je primeren le strokovnjak. Ta ob analizi naredi tudi pomembne izračune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *