Browse By

Sončni kolektorji doma

Sončni kolektorji so bili pred časom stvar, ki smo jo lahko videli le na kakšnih večjih podjetjih in jih ljudje doma niso ali pa skoraj niso uporabljali. Tako smo lahko pred časom sončne kolektorj na strehi kakšne hiše le stežka videli. Ker so bili sončni kolektorji pred časom precej draga naložba, se je tudi ni posluževalo veliko ljudi, vsaj za svojo hišo ne. Takrat so si sončne kolektorje privoščila le kakšna večja podjetja, ki so tako lahko privarčevala velike vsote denarja, če so imele sončne kolektorje nameščeno čez celotno streho svoje proizvodnje. Ker so imela podjetja tudi zelo velike stavbe se je lahko tudi na njih namestilo več sončnih kolektorjev in tako so lahko resnično izkoriščali sončno energijo.

Danes, ko so sončni kolektorji cenovno dosti bolj ugodni in dosegljivi ljudem, se za njih odloča tudi vse več ljudi, ki želijo s sončnimi kolektorji, ogrevati prostore, vodo in iz njih dobivati tudi elektriko. To se dolgoročno tudi dobro izide, saj se cene kurilnega olja, elektrike in drv iz leta v leto zvišujejo in tako si velika večina ljudi namešča sončne kolektorje, ki jih je resda potrebno še vedno kar veliko plačati, ampak se ta vložek, ki ga sončni kolektorji imajo v nekaj letih že povrne, povsem odvisno od tega koliko so ljudje prej porabili denarja za vse stroške, ki so jih imeli doma.

Pomembno je tudi to koliko sončnih dni je v letu, saj sončni kolektorji delujejo na sončno svetlobo in če je preveč megle, ali snega potem je potrebno te dni še vedno uporabljati navadno peč in se greti na drva ali kurilno olje, saj sončni kolektorji ne bodo proizvajali energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *