Browse By

Ultrazvok ščitnice za ogled strukture

Ultrazvok je naprava, ki oddaja visokofrekvenčne zvočne valove, ki se odbijajo od pacientovih organov v telesu in s tem ustvarijo sliko, ki jo zdravnik vidi na svojem zaslonu. Z ultrazvočnim pregledom tako lahko zdravnik pregleda notranje organe in vidi, ali so zdravi in delujejo pravilno. Z ultrazvokom se lahko pregledajo organi, kot so vsi organi v trebušni votlini, na primer jetra, slinavka, žile, vranica, izvede se lahko pregled dojk, navsezadnje pa tudi pregled mehkih tkiv, na primer ultrazvok ščitnice. Gre za eno od najpomembnejših žlez, ki se zaradi svoje oblike imenuje tudi metuljčkasta žleza. Informacije o tem, kako poteka ultrazvok ščitnice, je mogoče najti na spletni strani ambulante Ultralab: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratu-in-scitnice.

Ultrazvok ščitnice povsem varen

Ultrazvočni pregledi notranjih organov niso nekaj novega, temveč so povsem običajni in pogosti. O koristnosti in učinkovitosti pregledov z ultrazvokom priča že to, kako pogosto ultrazvok uporabljajo zdravniki z vseh področij medicine. Če želita zdravnik in pacient preveriti, v kakšnem stanju je ščitnica, metuljčkasta ali tiroidna žleza, bo zdravnik specialist izvedel ultrazvok ščitnice. Ta bo pokazal, kako velika je ščitnica, kakšna je struktura ščitnice in ali so se v njej naredile kakršne koli tvorbe. Pacientu ni treba skrbeti, da je ultrazvok ščitnice na kakršen koli način škodljiv. Ultrazvočni pregled je povsem varen in ne škoduje zdravju. Zdravnik opravi ultrazvok ščitnice ali v dvajsetih minutah ali približno v tridesetih minutah.

ultrazvok ščitnice

Ultrazvok ščitnice za boljše zdravje

Ščitnica se lahko tudi vname. Ali je ščitnica vneta, pokaže ultrazvok ščitnice. Na nepravilno delovanje žleze ščitnice, ki ima obliko metuljčka, lahko kažejo številni različni simptomi. Slednji so lahko povezani z duševnim zdravjem ali telesnim zdravjem. Tako lahko posameznik, ki ima težave s ščitnico, pogosteje občuti strah, njegovo srce lahko bije hitreje, morda ima težave z nespečnostjo. Posameznik, katerega tiroidna žleza ne deluje pravilno, lahko celo postane depresiven. Na zunaj se lahko to pozna tako, da je koža bolj suha. Nenadne spremembe v vedenju posameznika opozarjajo na to, da lahko ima posameznik težave s ščitnico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *