Browse By

Zakaj je poliranje vozila priporočljivo?

Če ste vsaj malo ljubitelji avtomobilov, potem zagotovo dobro veste, da lep videz urejenega avta pritegne veliko pozornosti, še posebej, če karoserija v soncu lepo zasije. Ker pa je v okolici veliko dejavnikov, ki ta izgled lahko preizkuša, je priporočljivo profesionalno poliranje avtomobila. Tako sonce, prah, umazanija in dež ne bodo prišli vašemu jeklenemu konjičku do živega.

Storitev, ki se imenuje strojno poliranje avta, je zelo priporočljiva in se dandanes že šteje pod pomembno vzdrževalno opravilo. Poglejmo si, zakaj je tako.

profesionalno poliranje avtomobila

Profesionalno poliranje avtomobila in njegove prednosti

Poliranje je postopek, ki obnavlja in ohranja sijaj ter zaščito površine vozila. Tukaj ne gre zgolj za kozmetični poseg, ampak za pomembno vzdrževalno opravilo, ki omogoča dolgotrajno lepoto in vrednost vašega avtomobila. Ena od ključnih prednosti poliranja je odstranjevanje mikro prask, oksidacije in drugih površinskih napak, ki se sčasoma naberejo na vozilu.

Tehnično napredni polirni materiali, skupaj z izkušenimi rokami strokovnjakov, omogočajo odstranitev teh neželenih napak ter obnovitev gladke in enakomerne površine. Rezultat je osupljiva sijajna karoserija, ki privlači poglede in ohranja avtomobil v najboljšem možnem stanju. Da pa jim ni treba vse urejati na roko, jim pripomočki oz. postopki, kot je strojno poliranje avta, pridejo zelo prav.

Samo estetski učinek ali korist?

profesionalno poliranje avta

Profesionalno poliranje avtomobila ima zraven kozmetičnih prednosti tudi številne praktične koristi. Medtem ko se odstranjujejo praske in madeži, se hkrati izboljšuje zaščita površine vozila pred škodljivimi elementi. Polirni premazi tvorijo tanko zaščitno plast, ki ščiti barvo pred UV-žarki, rjo, kemikalijami in drugimi nevarnostmi. S tem se podaljšuje življenjska doba barve in karoserije ter zmanjšuje potreba po popravilih in barvanju.

Poleg tega poliranje pripomore k vzdrževanju vrednosti vašega vozila. Če želite prodati avtomobil ali ga zamenjati, bo vozilo z dobro vzdrževano karoserijo zagotovo pritegnilo več zanimanja potencialnih kupcev. Sijoča in brezhibna površina avtomobila je znak skrbnosti lastnika ter kaže na negovanost in kakovost vozila.

Kdaj se odločiti za profesionalno poliranje avtomobila?

To je popolnoma odvisno od tega, v kakšnem stanju je vaše prevozno sredstvo, saj se s to storitvijo lahko odstrani večina površinskih poškodb. Najpogostejše poškodbe so:

  • zbledelost laka,
  • prenos barve npr. ob kakšnih manjših nezgodah na parkirišču,
  • mikropraske od avtomatskih avtopralnic ali nepravilnega pranja ter
  • različno globoke praske od vsakodnevne uporabe vozila.

Postopek

Estetska ureditev vozila je kar delikaten postopek, ki je odvisen od več dejavnikov. Začne se s temeljitim čiščenjem ter pranjem vozila, odstranitvijo zračne rje, katrana ter ostalih nečistoč iz laka, nato sledi poliranje vseh lakiranih površin in za konec še zaščita vseh površin.

Postopek traja različno dolgo, saj je popolnoma odvisen od stanja, ohranjenosti in izbire vrste poliranja.

profesionalno poliranje avtomobila2

Vrste poliranja

Če se boste poliranja lotili sami, vam priporočamo, da imate vsaj nekaj izkušenj in občutka za tovrstno delo, v nasprotnem primeru ga raje zaupajte strokovnjakom, ki zadevo uredijo hitreje in brez napak. V osnovi poznamo:

  • Ročno poliranje: je tradicionalna metoda, ki vključuje uporabo ročnega orodja, kot so polirne gobice, mikro vlaknene krpe in polirne paste. Ta metoda omogoča natančen in nadzorovan pristop k poliranju, saj lahko uporabnik prilagaja pritisk, hitrost in gibanje med postopkom. Ročno poliranje je pogosto priporočljivo za manjše površine ali območja z omejenim dostopom, kot so robovi karoserije ali detajli vozila.
  • Strojno profesionalno poliranje avtomobila: je postopek, pri katerem se uporabljajo električni polirni stroji, opremljeni s posebnimi polirnimi ploščami in pastami. Ta metoda omogoča hitrejše in učinkovitejše poliranje vozila, saj stroji omogočajo večje število obratov na minuto in večjo moč, kar omogoča temeljito odstranjevanje prask in drugih napak. Strojno poliranje je zlasti primerno za obsežnejše površine vozila ali za bolj intenzivno obnovo.

poliranje avtomobila

Kako pogosto je dobro opraviti poliranje?

Najboljše je, da ga opravite vsaj enkrat letno, saj zaradi pritiska vremena in ostalih dejavnikov postopoma izgublja svoj sijaj in kasneje prav tako svojo vrednost. Pomembno je omeniti, da poliranje ni edini postopek, ki ga je treba izvesti za ohranjanje lepote in zaščite vozila.

Redno pranje, uporaba zaščitnih premazov, kot so voski ali keramični premazi, ter ustrezno vzdrževanje celotnega vozila so prav tako ključni elementi dolgotrajne zaščite in ohranjanja vrednosti avtomobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *