Browse By

Ali je ricinusovo olje dejansko tako zdravilno kot pravijo?

Veliko je govoričenja o tem, ali je ricinusovo olje dejansko tako zdravilno, kot o tem pišejo. Namreč, znano je, da je ricinusovo olje pridelano iz plodov strupene rastline. No, v tem članku bomo tej dilemi definitivno naredili konec. Videli bomo namreč, da je ricinusovo olje vsekakor zelo zdravilno, saj so ga konec koncev uporabljali že star Egipčani in kot vemo, se o (in od) njih še vedno učimo. Pogledali si bomo, ali je ricinusovo olje zares lahko tudi strupeno in kako vedeti, ali nam bo škodovalo, ali ne. No, kot vidimo, imamo zelo veliko stvari za odkriti in pojasniti, tako da se kar takoj lotimo zadeve.

ricinusovo olje

Je ricinusovo olje strup ali zdravilo?

Takoj naj povemo, da ko ljudje pravijo, da je ricinusovo olje strupeno, preprosto nimajo prav. Je pa res, da je sama rastlina Ricinus, iz katere se to olje prideluje žal res strupena. Kar sicer otežuje delo nabiralcev plodov te rastline, a nima popolnoma nobene povezave s tem, da bi olje zato bilo strupeno. V bistvu je ravno nasprotno. Namreč, omenili smo že, da so ricinusovo olje uporabljali že v starem Egiptu. Nismo pa še povedali, da se ricinusovo olje danes uporablja tudi v zdravstvu v Ameriki. Namreč, vse več se dela raziskav in odkrivanj, zakaj vse je ricinusovo olje dejansko dobro in vse več uporabnosti se kaže.

Uporablja se namreč pri težavah z zaprtjem, za zdravljenje (zmanjševanje) tumorjev, za čiščenje kože, za nego las itd. Tako kot Egipčani ga tudi danes še vedno uporabljamo pred draženjem kože, saj ima izjemno dober pomirjevalni učinek na razdraženo kožo. Ženske pa to olje uporabljajo tudi za blaženje menstrualnih krčev in celo pri porodih, ker naj bi olje zmanjšalo čas poroda. Čeprav uporabnost tega olja pri nas ni tako široka, je jasno, da to olje vsekakor ni strupeno. Če bi bilo, se vse zgoraj naštete uporabe ne bi prijele nikjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *