Browse By

Bliža se pomlad in s tem obrezovanje sadnega drevja

Kako hitro mine čas … In kljub temu, da smo komaj zakorakali v novo leto, se z vedno daljšimi dnevi in vse več sončne svetlobe počasi, a zanesljivo, bliža prehodno obdobje, v katerem bo kaj kmalu zadišalo po pomladi. Če pred vašo hišo stojijo različna drevesa, potem kot dober skrbnik verjetno veste, da jih bo kmalu potrebno obrezati.

V primeru, da vas čaka obrezovanje sadnega drevja, in se tega dela ne želite lotiti sami, potem to prepustite strokovnjakom, npr. iz podjetja Altituda, ki bodo poskrbeli, da bodo vaša drevesa obrodila oziroma dosegla višjo rodnost kot do zdaj.

obrezovanje sadnega drevja

Kdaj se začne obrezovanje sadnega drevja?

Praviloma naj bi veljalo, da je češnjo potrebno začeti obrezovati takoj, ko se temperature dvignejo nad ničlo. Vendar pa na splošno velja, da naj bi se obrezovanje izvajalo marca, in sicer v drugi polovici meseca, ko je že toliko topleje, da je nevarnost pozebe minimalna. Velja pa opomniti, da je nekatere vrste potrebno obrezati sredi poletja.

Če opazite nizko rodnost svojih zunanjih drevesnih vrst, potem zagotovo obstaja velika možnost, da ste se napačno lotili obrezovanja. Zato je res priporočljivo, da v primeru neznanja ali neizkušenosti, to delo raje prepustite ustrezno usposobljenem osebju, kot so npr. v podjetju Altituda – https://www.altituda.si/obrezovanje-sadnega-drevja/ .

obrezovanje sadnega drevja.png3.png

Kako poteka obrezovanje sadnega drevja?

Pred kakršnimkoli posegom je potrebno najprej natančno oceniti trenutno stanje krošnje, vendar je pri  tem nujno upoštevati posamezne vrste in rast drevesa. Pred začetkom je tudi obvezno pregledati cvetne nastavke in oceniti, koliko jih je, in kje so. Načeloma velja, da se bujne krošnje z manjšim številom cvetnih nastavkov manj obrežejo, saj bodo tako poskušale ohraniti vse primerne poganjke in cvetne nastavke.

Sicer se najpogosteje najprej obrežejo starejša drevesa, šele potem se je potrebno lotiti mlajših. Da bi bilo obrezovanje sadnega drevja res učinkovito in spodbudilo novo rast, je potrebno poskrbeti za nekaj preventivnih ukrepov. Eden od teh je tudi ta, da je orodje potrebno razkužiti po vsakem obrezanem drevesu.

obrezovanje sadnega drevja.png2.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *