Browse By

Cilj dražbe

Karkoli se dogaja, se dogaja z določenim razlogom in  ima svoj cilj. Tako ima tudi dražba svoj cilj in sicer prodati predmet najboljšemu ponudniku. Torej tistemu, ki bo zanj ponudil največ. Tako se organizira na točno določen datum in ob točno določeni uri, ko se zberejo vsi udeleženci z izpolnjenimi pogoji sodelovanja na dražbi.

Organizirana dražba

Najprej moramo preveriti, kdaj bo dražba in seveda tudi kje. Če nam datumsko in krajevno odgovarja, se bomo nanjo tudi prijavili. V kolikor nam kaj ne bo jasno in bomo imeli dodatna vprašanja, je najbolje, da se obrnemo na prodajalca oziroma organizatorja dražbe. Zelo pomembno je zbrati vso potrebno dokumentacijo in predhodno plačati varščino.

Prihod na dražbo

Ko se dražba prične, se običajno pregleda ustreznost vseh udeležencev k pristopu. To pomeni, da se preveri, ali imajo vsi udeleženci na dražbi potrebne dokumente, ali je bila pravi čas plačana varščina in morebiti še katere druge stvari, ki se dražbe tičejo. Šele, ko je vse po predpisih se lahko prične dražba. V kolikor je kdo, ki ni izpolnil pogojev za udeležbo, žal na dražbi ne bo mogel sodelovati. Organizator nato pojasni način draženja in vse ostalo kar moramo vedeti kot morebitni kupec in se  lahko prične z dražbo. Vsak od nas torej ima enake možnosti nakupa. Zaključi se šele, ko je zadnji ponudnik edini, ki je pripravljen plačati ceno, katero je izklical. Če ni nihče več pripravljen dati več, se zaključi in tako predmet kupi najboljši ponudnik.

Cilj dražbe je torej prodati predmet po najvišji možni ceni. Za kupca to pomeni, da do zadnjega trenutka ne bomo vedeli, koliko bo končna cena. Za organizatorje in prodajalce pa je seveda v interesu, da se predmet proda najvišje kar se lahko. Z dražbo torej imamo vsi cilje, kupiti ali prodati, v čigav prid bo, pa je seveda odvisno do več dejavnikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *