Browse By

Izdelava fasade in možnosti napak

Izdelava fasade zahteva kar precej znanja in izkušenj, da jo izdelamo na pravilen način oziroma da nam morebitne napake kasneje ne povzročajo preglavic glede iskanja rešitev ter dodatnih stroškov. Težava pri tem je, da se bo slaba izvedba največkrat pokazala šele čez nekaj let, in vse do tedaj ne bomo vedeli, da nekaj ne deluje optimalno, nekateri spodrsljaji pa bodo morda vidni že kmalu po opravljenem delu. Prepoznali jih bomo po pojavu različnih razpok, madežev, krušenja, vidnim potekom robov izolacijskih plošč in podobnem. Več o tem, kako poteka izdelava fasade, preverite tukaj:

https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/fasade/izdelava-fasade/

izdelava fasade1

Važne so tudi skrbno pripravljene odprtine in zaporedje

Da bo naše delo učinkovito, potrebujemo med drugim tudi ustrezno dodelane odprtine ter dobre lesene ali plastične okvirje. Na primer za lesena ali PVC okna cena, ki je nekoliko višja, pogosto odraža njihove dodatne lastnosti, ki bodo dopolnile dobro narejeno zunanjščino oziroma zmanjšale toplotne izgube in izboljšale naše bivanje ter uporabniško izkušnjo z njimi, čeprav velikokrat utegnemo najti dober produkt tudi z manjšim izdatkom. Če nas pritegnejo bolj umetni materiali, je za kakovostva PVC okna cena dokaj ugodna, materiali pa nadvse trpežni. Ne glede na vse to pa moramo vedno upoštevati vrstni red vgradnje, še posebej kadar gre za energijsko sanacijo stavbe: najprej vgradimo nove okenske okvirje, šele nato pa sledi izolacija z ustreznimi materiali, saj moramo z njimi kar se da dobro prekriti podboje.

pvc okna1 (1)

Katere nepravilnosti so najpogostejše?

Ne upoštevaje to, ali bo izdelava fasade v naši domeni ali pa bomo najeli druge izvajalce, se moramo v izogib težavam držati nekaterih smernic. Ena najpomembnejših je zagotovo letni čas oziroma vremenski pogoji. Izdelava fasade v premrzlih ali prevročih pogojih ali pa v močnem dežju in snegu ter vetru ima lahko za posledico, da se materiali ne bodo dobro ali primerno sušili, zato je potrebno izbrati ustrezno časovno obdobje – najboljše v pomladnih ali jesenskih mesecih. Poleg tega je treba uporabiti zaščitna pregrinjala, v kolikor pride do neljubih vremenskih dogodkov, ki vplivajo na naše aktivnosti. Do ostalih napak med drugim prihaja še zaradi nekaterih naslednjih vzrokov:

  • Kupili smo stroškovno ugodnejši fasadni sistem, v upanju, da bomo nekaj prihranili: morda smo prihranili nekaj kratkoročno, a dolgoročno nam ugodnejša ponudba lahko prinese slabšo obstojnost oziroma krajšo življenjsko dobo. Pri izdatkih, kot je izdelava fasade, ne varčujmo pretirano.
  • Združili smo različne elemente, ki niso skladni med seboj: tudi tukaj zaradi želje po prihrankih prihaja do neskladij in celo do obsežnejših motenj, ki jih je težko sanirati. Izberimo elemente, za katere proizvajalec jamči in ki se medsebojno ujemajo, za njihovo vgradnjo pa z njihove strani prejmemo tudi precizne napotke, ki se jih držimo.
  • Uporabili smo premalo lepila za pritrditev plošč: z nepravilnim oziroma nezadostnim nanosom bomo ustvarili zračne medprostore med ploščo in steno, kar bo vplivalo tako na spreminjanje materialov kot na izolativnost ali celo na pojav plesni. Lepilo mažimo po vseh robovih enakomerno in ne zgolj po glavnih vogalih, nekateri pa svetujejo nanos kar po celotni površini v določenih primerih.
  • Nismo počakali dovolj časa, da se ena plast dovolj posuši, preden smo nanesli drugo: hitenje ima lahko za posledico pokanje, zato se vselej pravočasno oziroma v pravem trenutku lotimo vseh plasti.
    pvc okna (1)

To so le nekateri izmed pogostih vzrokov, obstajajo pa seveda tudi drugi, na katere moramo biti pozorni. Na primer različne neravnine, ki jih nismo ustrezno izravnali ali jim prilagodili materialov, ali nepravilno polaganje plošč ter nezapolnjeni razmaki med njimi itd. Neravnin, denimo, se ne smemo lotiti tako, da bi bolj na debelo nanesli lepilo ali na drug neustrezen način.

izdelava fasade

Kakšna je za kakovostna PVC okna cena in skladen potek vgradnje?

Kot omenjeno, izdelava fasade pri okenskih predelih tudi potrebuje našo posebno pozornost, kjer ravno tako nemalokrat prihaja do napačnih posegov. Da se izognemo slabi izvedbi, poskrbimo predvsem za tesnenje:

  • špalete in odprtine najprej solidno pripravimo,
  • nato pa uporabimo razne tesnilne mase ali folije ter drugo.

Upoštevati moramo, da stik na notranji strani ne sme prepuščati vlage in da je zrakotesen, na zunanji strani pa jo mora prepuščati in biti obenem vodotesen. Poleg tega lahko do nerodnosti pride pri vgradnji polic: če jih nismo dovolj čvrsto pritrdili ter uredili ustreznega naklona, ki bo odvajal vodo, lahko pričakujemo nevšečnosti.

pvc okna2 (1)

Za PVC okna cena predstavlja različne postavke in če izpostavimo le debelino zasteklitve, so razlike naslednje:

  • Troslojna zasteklitev velja za dražjo in jo uporabimo v nizkoenergijskih stavbah, v primerjavi z dvoslojno pa je njena največja razlika glede protihrupne zaščite, kar pride v poštev v zares hrupnem okolišu.
  • Z dvoslojno zasteklitvijo dosežemo marsikatero odlično rešitev v stavbah, ki niso nizkoenergijske, sicer pa je v marsičem primerljiva s troslojno.

Za troslojna enokrilna PVC okna cena dosega razmerje med 150,00 EUR in 250,00 EUR ter do 350,00 EUR, pri čemer so možna odstopanja navzgor in navzdol glede na razne dodatke in dimenzije. Za dvoslojna enokrilna PVC okna cena znaša do približno 25 % manj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *