Browse By

Kako zaščititi zunanja igrala?

Zunanja igrala so odlična za razvoj motoričnih spretnosti in socialnih veščin otrok, med ponudniki pa je dokaj veliko podjetij, kot je na primer Svet igral, katerega nabor lahko preverite na tej povezavi: http://www.svet-igral.si/zunanja-igrala/. Da bodo zunanja igrala ostala varna in dobro ohranjena, pa jih moramo tudi redno vzdrževati ter pregledovati. Poleg različnih ukrepov nam bodo prišli prav premazi za les, kot jih ima med drugim v asortimanu podjetje Silvaprodukt.

otroška igrala

Redno čiščenje

S čiščenjem bodo zunanja igrala ohranila svoj videz, hkrati pa bomo odstranili morebitne snovi, ki utegnejo biti škodljive. Uporabimo lahko naslednje pripomočke:

  • metla,
  • čistilna sredstva in krpe,
  • cev za vodo pod nizkim pritiskom,
  • rokavice ter drugo delovno opremo.

Ne uporabljajmo cevi za vodo pod visokim pritiskom, saj utegnemo poškodovati določene dele oziroma lahko povzročimo odstopanje raznih barv. Izberimo tudi ustrezen čas, da ne bomo čistili ravno v času, ko so zunanja igrala v uporabi. Priporočljiva je tudi vsaj občasna ali po potrebi redna uporaba dezinfekcijskih sredstev, še posebej pri najmanjših otrocih, ki so dovzetni za različne okužbe, da ne bi prišli v stik z različnimi patogeni. Osredotočimo se posebej na predele, koder prihaja do veliko dotikanja površin.

premazi za les2

Periodično pregledovanje

Sistematično pregledovanje tako površine kot posamičnih objektov je ravno tako pomembno, saj bomo hitreje ugotovili, da je nekaj narobe, ter nato lahko napake čim prej sanirali. Istočasno s tem poskrbimo za večjo varnost. Kakršni koli odstopajoči ali ostri delci, trske, razpoke, rja, gniloba, odviti vijaki, poškodbe podlage, luknje, posedanje in podobno so razlog za podrobnejšo obravnavo, ki ji sledi ustrezno popravilo, menjava ali obdelava. V nekaterih primerih moramo ukrepati takoj, da se stanje ne poslabša ali celo da ne pride do poškodb uporabnikov.

Spodbujajmo otroke, da upoštevajo pravila, kot je na primer največja dovoljena teža na določenem objektu oziroma največje število uporabnikov na posamičnem delu ali pravilno ravnanje s posamičnimi elementi. S tem zagotovimo daljši obstoj oziroma se izognemo morebitnim hitrejšim obrabam in razpokam. Postavimo tudi zadostno število košev za smeti, če gre za javno površino, da se ne prično odpadki nabirati na nepravih mestih in ovirati igre.

otroška igrala1

Zaščita pozimi in pospravljanje odstranljivih delov

Čez zimo zunanja igrala prekrijmo s ponjavo ali na druge načine, da jim ne pridejo do živega sneg, sodra ali dež, vlaga in nizke temperature, na ta način pa so zaščiteni tudi premazi za les, ki jih tako ni potrebno pogosteje obnavljati. Ponjavo ustrezno pritrdimo, da se ne bo premikala ali da nam jo ne odnese veter. Če se ne odločimo zanjo, potem redno odstranjujmo zapadli sneg. Odstranljive ali manjše dele, kot so:

  • razni pokrovi,
  • hiške,
  • manjši peskovniki,
  • klopi,
  • lestve,
  • deli gugalnic

ter druge manjše elemente shranimo v klet, garažo ali v lopo pred nastopom zimskih mesecev, saj jih bomo tako najboljše ohranili. Posebno zaščito potrebujejo tudi peskovniki, in sicer ne le pozimi ter ob drugih vremenskih nevšečnostih, temveč ves del leta, v kolikor so v bližini živali, kot so psi in mačke ter tudi razne divje živali, ki bi jih uporabljali. Pri tem za peskovnike uporabimo pokrov, na vsakih nekaj mesecev pa zaradi higienskih razlogov pesek tudi zamenjajmo. V njem se namreč lahko prične množiti plesen in druge neprijetnosti, ki imajo lahko vpliv na otrokovo zdravje.

premazi za les

Vpliv sonca in UV žarkov

Tudi sonce prispeva k hitrejši obrabi, zato naj bodo elementi iz materialov, ki so čim bolj odporni na UV žarke, ali pa materiale zavarujemo s premazi za les ali kovino. Dober dodatek so lahko tudi različne mreže za senco, ki zavarujejo objekte pred previsokimi temperaturami, ali še boljše, če imamo že odrasla drevesa, pod katera lahko postavimo določene objekte, oziroma možnost, da nasadimo drevesa, je tudi to lahko odlična rešitev, saj na ta način dokazano zmanjšamo moč sončnih žarkov.

premazi za les3

Premazi za les podaljšujejo življenjsko dobo

S tankoslojnimi, akrilnimi premazi za les na vodni osnovi, ki se hitro sušijo, bomo tudi dosegli dolgotrajne rezultate. Čeprav je njihova funkcija narediti material odporen proti različnim vremenskim in mehanskim vplivom, pa morajo biti istočasno okolju in otroški koži prijazni. Tovrstni premazi za les so vse bolj razširjeni pri različnih prodajalcih, med njimi jih ponuja že omenjeno podjetje Silvaprodukt. Kupimo jih lahko v različnih prijetnih barvnih lestvicah, ki so privlačne tudi najmlajšim in s katerimi lahko še dodatno popestrimo  izkušnjo. V kolikor se na objektu nahaja še kovina, bodo premazi za les dopolnjeni še s protikorozijskimi sredstvi na kovinskih delih.

Garancija za dolgo obstojnost so tudi zunanja igrala priznanih proizvajalcev, ki stavijo na visoko kakovost pri materialih in varnosti, zato nekoliko preglejmo razne njihove certifikate in jamstva, da se bomo lažje odločili, kaj umestiti na naše dvorišče. Povprašajmo ponudnike, kot je Svet igral, glede priporočil in najboljših rešitev, zagotovimo pa si tudi profesionalno montažo, v kolikor gre za produkte, ki jih ne moremo sami zlahka sestaviti. Tako bomo poskrbeli, da bo vse delovalo optimalno ter dolgoročno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *