Browse By

Kaj je lahko vzrok dolgotrajnih bolečin v mišicah?

Dolgotrajne bolečine v mišicah so v zadnjih letih vse bolj pogosta tema v zdravstvenih prispevkih, saj se vse bolj stresno in nezdravo življenje odraža na mnogo načinov in med drugim se zaradi tega lahko soočimo ravno s tovrstno tegobo. Spremljajoči znaki so lahko še utrujenost, nespečnost in druge težave, ki ne prizanesejo nobeni starostni skupini. Vzroki zanje so seveda lahko zelo različni. Še posebej če gre za ponavljajoče dolgotrajne bolečine v mišicah, moramo vzeti pod drobnogled naše celotno zdravstveno stanje oziroma podrobneje raziskati izvor in temu primerno ukrepati. Odgovore lahko iščemo v dveh smereh:
bolečina v mišicah

 • Bodisi gre za očitne razloge, kot so razne poškodbe, ki smo jih pridobili s pretirano vadbo ali naprezanjem ipd. in so se razvile v kronične, poznane pa so tudi tedaj, ko se soočamo z virusnimi okužbami.
 • Včasih pa razlogi niso tako zelo jasni. V zvezi s tem strokovnjaki pogosto omenjajo na primer fibromialgijo ali pa določene avtoimune bolezni ter druge izvore.

bolečina v mišicah1

Ukrepanje v primeru znanega izvora

Če so dolgotrajne bolečine v mišicah posledica poškodb pri vadbi ali delovnih opravilih, bomo najprej morali spremeniti svoje navade pri tem. Izogibati se moramo naslednjim navadam in okoliščinam:

 • preveč sunkovitim in ponavljajočim gibom ter gibanju preko svojih zmožnosti,
 • izostanku ogrevanja in raztezanja pri športnih aktivnostih,
 • dvigovanju prevelikih bremen,
 • nepravilni, prisilni drži,
 • slabi ergonomiji delovnega okolja,
 • neustrezni vzmetnici in / ali vzglavniku oziroma spalnemu okolju nasploh
  bolečna v mišucak

ter drugim podobnim povzročiteljem. V delovnem okolju je sicer odvisno od narave našega dela ter delodajalca, do kakšne mere bomo lahko izboljšali pogoje, saj ni vselej možno vplivati nanje, vendar pa kljub temu poskušajmo ukrepati in dolgoročno poskrbeti za svoje zdravje. Pri športu pa je sprememba ravnanja hitreje izvedljiva, zato naredimo pregled, kakšna vrsta gibanja ni ustrezna za nas, in se poslužimo metod za lajšanje že obstoječih težav. Mednje spadajo predvsem počitek, razne masaže in uporaba gelov, ki hladijo in zmanjšujejo vnetja, nenazadnje pa lahko tudi zdravila brez recepta.

bolečine v nišovah

Ponavljajoče dolgotrajne bolečine v mišicah kot pokazatelj globljih problemov

Kot omenjeno, lahko nekateri simptomi, zlasti če trajajo več mesecev, nakazujejo na bolj zapletene in redke bolezni, kot je fibromialgija, katere nastanek pa je nekoliko bolj kompleksen. Strokovnjaki menijo, da gre za preplet genetskih in okoljskih dejavnikov, med katere se uvrščajo tudi različne travmatične izkušnje in stres, pravi odgovor pa bi se utegnil nahajati v centralnem živčnem sistemu. Še nedolgo nazaj ta bolezen ni bila uvrščena med dejanske bolezni, danes pa je jasno, da je kakovost življenja bolnikov, ki jo imajo, zelo zmanjšana in tako predstavlja pravo težavo. Nemalokrat bolniki na ustrezno diagnozo čakajo tudi vrsto let, kar še poslabšuje stanje, ravno tako pa primernih zdravil zanjo ni oziroma različni specialisti uporabljajo več pristopov za blaženje simptomov, kot na primer:

 • fizioterapija ter masaže,
 • zdravila, kot so nevromodulatorji, antidepresivi itd.,
 • prilagoditev prehrane in prehranski dodatki, kot je vitamin D ali koencim Q10 ter melanin ipd.,
 • antistresne terapije ter druge metode.

Ker je vsak bolnik poseben, morajo zdravniki uporabiti pacientu prilagojeno metodo, saj bo lahko pri nekom nekaj odlično delovalo, pri drugi osebi pa ne.

bolečine v mišicah

Vselej prisluhnimo svojemu telesu

Dolgotrajne bolečine v mišicah nam sporočajo, da moramo nekaj v svojem življenju spremeniti, in naš občutek, da telo potrebuje pomoč, nam velikokrat daje pravilne signale. Včasih morda ne bomo mogli takoj prejeti prave diagnoze, v kolikor je naše stanje posledica večplastnega vzroka in bo za to potrebnih več raznolikih testov, ki bodo potrdili slutnje. Vsekakor pa bodimo vztrajni, v kolikor težave ne pojenjajo in ne moremo več kakovostno preživljati vsakdanjika kot prej. Pričnemo lahko s spremembo življenjskega sloga, posvetimo pa se tudi drugim okoliščinam, ki morda ne tako očitno vplivajo na nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *