Browse By

Kako izgleda ekstenzija pri dojenčku?

Gibalni razvoj otroka od prvih mesecev naprej obsega več faz, pri tem pa moramo biti pozorni na to, ali potekajo skladno s pričakovanimi smernicami. Vse več je namreč različnih gibalnih težav, ki vplivajo tudi na kasnejše gibanje v odrasli dobi. Ena najpomembnejših faz za otroka v prvih treh mesecih življenja je položaj na trebuhu z opiranjem na dlani ter glavo navzgor, pogovorno rečeno »pasenje ovac«, s čimer krepi različne mišice, vendar ta faza ne poteka vselej brez zapletov. Pojavi se lahko tako imenovana ekstenzija pri dojenčku in kot starši moramo zaznati, kako izgleda ekstenzijski vzorec pri našem otroku. Preprosto povedano gre za neustrezno iztegovanje, ki se kaže na več načinov, na primer kot prekomerno iztegovanje glave nazaj, lahko pa tudi ramen, rok, hrbta ali nog ipd.pravilna extenzija pri dojenčku3

Zakaj nastane ekstenzija pri dojenčku?

Te težave izvirajo bodisi iz asimetričnosti ali pa manjšega mišičnega tonusa, ker starši otroka niso ustrezno držali ali mu pomagali krepiti določenih mišic. Predolgo sedenje v različnih vrstah sedežev ter tudi v naročju ne vpliva ugodno, zato zagotovimo dovolj gibanja, ravno tako pa prilagodimo pestovanje oziroma nošenje v različnih položajih. Tudi pri tako zgodnji starosti je namreč potrebno uvesti primerno fizično aktivnost, in sicer v trajanju vsaj pol ure na dan, še boljše pa seveda, če nam uspe več od tega. Tako bomo zagotovili bolj skladen mišični razvoj in ne bo prihajalo do tovrstnih zapletov.

ekstenzija pri dojenčku (1)

Kako preprečiti tovrstne težave?

Namen poze »pasenja ovac« je preiti v štirinožni položaj, ravno tako pa okrepiti mišični tonus simetrično – tako na trebušni in hrbtni strani ter na ramenih in vratu. To bo tudi osnova za fazo kobacanja. V konkretnem primeru dojenčka iz hrbtne lege preko boka obračamo na trebušček, da se kasneje sam nauči obrniti nanj, roke pa mu namestimo tako, da se bo opiral na podlahti. Glejmo na to, da bomo obračali v enaki meri preko obeh bokov in da mu nameščamo roki toliko časa, dokler se ne opre na njiju samostojno. Če mu trebušni položaj ne ustreza in to izraža z jokom, ga moramo nanj počasi navaditi z morebitnimi pomagali, kot je na primer:

  • blazina, s katero mu lahko uvodoma podpremo prsni predel in jo nato počasi opuščamo,
  • ali pa že med pestovanjem s telesom ustvarimo naklon, ki bo dober uvod za kasnejšo vajo na tleh.
  • Uporabimo lahko tudi njegovo priljubljeno igračo, s katero mu lahko usmerimo pozornost do premika v želeno pozicijo.

Dnevno temu lahko namenimo le nekaj minut in učinki bodo veliki, seveda pa ponavljanje večkrat na dan in čim daljše vztrajanje v tej poziciji še poveča učinek.

dojenčki

Kako izgleda ekstenzijski vzorec še v drugih oblikah?

Včasih ne bo tako očitno, da gre za navedene izzive, in bodo drugi znaki pokazatelj, da ne poteka vse tako, kot je treba. Med te dodatne znake spadajo še:

  • gledanje navzgor oz. nazaj,
  • iztegovanje jezika,
  • preveliko opiranje na noge,
  • zategnjene noge, ramena itd.

Koliko se bo kateri od teh znakov pojavljal, je odvisno od več dejavnikov, verjetno pa bomo opazili kombinacijo doslej naštetih lastnosti.

ekstenzija pri dojenčku.pw

Kako hitro je lahko odpravljena ekstenzija pri dojenčku?

V kolikor se ekstenzija pri dojenčku ne popravi sama po sebi oziroma z našim posredovanjem, se vsekakor posvetujmo s pediatrom ter fizioterapevtom, ki bo predpisal vaje oziroma pomagal do njihove pravilne izvedbe. Da bomo dosegli prave rezultate, utegne trajati tudi več mesecev, zato bodimo potrpežljivi in dosledni. Včasih se nam bo morda namreč zazdelo, da tudi pomoč fizioterapevta ne daje takojšnjih rezultatov in bo morda trajalo dlje od naših pričakovanj, da bomo dosegli cilj, vendar vztrajajmo. Z osvojitvijo te osnovne pozicije bomo tlakovali pot k nadaljnjim korakom in dali dobro osnovo tudi za odraslo dobo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *