Browse By

Kako in s katerimi materiali se fasade izdelujejo?

V temle krajšem članku si bomo pogledali, kako točno se fasade sploh izdelujejo. Videli bomo torej točen proces, ki je potreben, da se kakovostne fasade naredijo, hkrati pa bomo videli tudi materiale, ki se za to delo uporabljajo. Naj pa na začetku povemo, da se način dela za fasade ne bo ravno kaj dosti razlikoval od enega do drugega proizvajalca. Se bo pa vsekakor razlikovala cena za fasade in za materiale. To moramo jasno razumeti, saj ne moremo pričakovati, da bodo vsi materiali in ponudniki računali enako ceno. A o cenah morda kdaj drugič. Zdajle si raje poglejmo, kako sploh poteka delo za izgradnjo fasade in katere materiale pravzaprav potrebujemo.

Delo fasade poteka po naslednjem postopku

Preden začnemo karkoli graditi (pa naj bodo to fasade ali pa celotne hiše) moramo teren in površine vedno dobro očistiti. Če tega ne storimo, lahko na koncu naredimo več škode kot pa koristi, saj bo prišlo do nepravilnosti in fasade ne bodo služile tako kot bi lahko. Naslednja dva koraka za izdelavo fasade pa sta točkovno ter linijsko lepljenje izolacijskih plošč. Te plošče so lahko narejene iz stiropora ali pa tervola. Oba se namreč še vedno uporabljata. Eni prisegajo na enega drugi pač na drugega, od proizvajalca oziroma izdelovalca fasade pa je odvisno, katerega ponuja in uporablja.

fasade

Če gre za primer novogradnje, je tu še en korak, ki ga strokovnjaki imenujejo sidranje. Sidranje samo pomeni, da se izvede proces, ki zagotovi, da se izolacijske plošče ob ekstremnih primerih ne premikajo in dejansko ostanejo na svojem mestu. Nato pa sledi še izdelava armiranega sloja fasade, ki sestoji iz lepila in mreže. To še dodatno zagotovi, da se izolacija ne premika in ostane tam, kjer mora biti. Za konec se doda še zaključni sloj emulzije, ki pa je posebne vrste barva, ki je odporna na zunanje zadeve, kot je voda, močno sonce, sneg in tako dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *