Browse By

Kako izgleda ekstenzija pri dojenčku?

V preteklosti so matere že skoraj takoj po rojstvu svoje novorojenčke polagale na trebušček, da se navadijo na ta položaj. Vendar v današnjih časih opažamo, da dojenčki tega položaja ne marajo. Nekateri celo jokajo, takoj ko se jih položi na trebuh, ker jim je neudobno, saj njihovo telo še ne zmore ohranjati takšnega položaja.

ekstenzija pri dojenčku.3

Druga težava, ki je povezana s tem, pa je ekstenzija pri dojenčku • pojav, ki lahko povzroči nastanek šibkega mišičnega tonusa v trebušnem delu. Veliko bodočih mamic ni še slišalo za ta pojav, zato si v nadaljevanju poglejmo, kako izgleda ekstenzijski vzorec, da boste lahko v primeru opažanj teh težav pravočasno ukrepali. Pomembno je namreč, da se z dovolj hitrim ukrepanjem prepreči nastanek posledic, ki so lahko vidne še v kasnejših razvojnih fazah.

ekstenzija pri dojenčku.

Kaj je in kako izgleda ekstenzijski vzorec?

Pri tej težavi so običajno bolj aktivirane mišice v vratu in ramenskem delu, torej mišice na zadnji oziroma hrbtni strani telesa. Posledično tako prihaja do zategovanja rok in glave močno nazaj, zaradi česar so lahko potem slabše razvite trebušne mišice. Dolgoročno to pomeni, da obstaja možnost, da se razvijejo resne težave tako pri splošni drži kot tudi pri sedenju in hoji. Da ne bi prišlo do dolgotrajnih posledic, je izredno pomemben ustrezen handling, ki se ga lahko naučijo vsi starši.

Najbolj opazno je stegovanje glave nazaj v ležečem položaju. Pri tem se lahko tudi hrbtenica usloči močno nazaj, noge pa so iztegnjene. Obenem lahko temu položaju sledijo še roke oziroma ramenski obroč, ki ravno tako sili nazaj.

Tudi pri nekaterih ne tako zelo očitnih znakih je lahko vzrok ekstenzija pri dojenčku. Tako lahko prihaja do pogostega obračanja oči navzgor in gledanja nazaj, ravno tako se lahko dogaja, da pri spanju izteguje glavico nazaj. Drugi znaki so tudi še zategnjenost v ramenskem obroču ali v nogah, kot tudi prepogosto opiranje na noge oziroma prstke, ko je za njegov razvoj še prezgodaj. Seveda pa ni nujno, da boste opazili vse naštete znake, saj so lahko prisotni le nekateri, ki so lahko zelo različno intenzivni.

ekstenzija pri dojenčku1

Ekstenzija pri dojenčku in plavanje: kakšna je razlika?

Ko pri približno starosti šestih mesecev osvoji obračanje s hrbta na trebuh in obratno ter pridobi določeno stabilnost v trupu in ramenskem obroču, lahko starši pogosto opazijo, da je rad v tako imenovanem položaju ‘plavanja’. Pri tem položaju gre ravno tako za ležanje na trebuhu, pri katerem so glava, roke in noge iztegnjene navzgor, vendar gre običajno za krajše trenutke, saj je otročiček sposoben sam spremeniti položaj. Razlika med plavanjem in ekstenzijo je v tem, da gre pri plavanju za stabilen položaj, saj glava ni iztegnjena preveč nazaj, temveč je samo privzdignjena in obenem ustrezno poravnana s trupom.

V položaju plavanja se tako uspešno uči aktiviranja in krepitve rok, saj se mora na njih opreti, če želi ohraniti stabilno držo. Plavanje in prekomerna ekstenzija pri dojenčku sta torej popolnoma različni zadevi, saj je plavanje del normalnega razvojnega obdobja, ki pa traja samo določen čas in mora nato praviloma preiti v naslednjo razvojno fazo.

ekstenzija pri dojenčku1.1

Kako poteka razvoj in kako ukrepati?

Pomembno je vedeti, da se prve tri mesece dojenček uči, kako kontrolirati glavo v prostoru, malo kasneje bo pri tem začel uporabljati še svoje ročice in si pomagati pri ohranjanju drže. Zato je morda najbolj primerno, da se ga pred tretjim mesecem na trebuh polaga le za kratek čas, za nekaj minut, potem pa lahko ta čas podaljšujete, ko se bo nanj navadil in se mu ne bo več zdel naporen.
ekstenzija pri dojenčku1.p

Brez slabe vesti ga čim več puščajte na tleh, saj bo prav na tleh njegov gibalni razvoj potekal hitreje in tudi na bolj pravilen način. Za njegov razvoj namreč ni najbolj optimalno, da ga imate stalno v posteljici oziroma v vozičku, saj se mora naučiti, kako se z rokami odriniti od podlage. To pa se bo najhitreje naučil prav na tleh, saj mu nudijo dovolj trdno oporo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *