Browse By

Kako pomagam osebi odvisni od alkohola?

Odvisnost od alkohola je resna težava, ki lahko povzroči veliko škodo fizičnemu in duševnemu zdravju posameznika, ter resno vpliva na delovno in družinsko življenje. Če želite pomagati bolni osebi, je pomembno, da ste pozorni na znake in simptome morebitne odvisnosti.

Pomembno je razumeti, da pomoč nekomu, ki potrebuje zdravljenje odvisnosti od alkohola, zahteva čas in potrpežljivost, pa tudi predanost podpori posameznika na njegovi poti do treznosti. Poznavanje pravih virov in zagotavljanje podpore sta ključna elementa pri pomoči in premagovanju odvisnosti od alkohola.

kako pomagamo osebi ki je odvisna

Kaj je odvisnost od alkohola?

Lahko bi rekli, da je to stanje, kadar naše telo nenehno daje znake, da za svojo »srečo« potrebuje požirek te psihoaktivne snovi. Kadar je stanje v telesu prekomerno, se s časom razvije odvisnost, ki ob odsotnosti pitja povzroča izredno neprijetne občutke. Vse to potem vodi k vse pogostejšemu poseganju po alkoholu, da zadovolji tako imenovane potrebe.

Odvisnost od alkohola poteka tako rekoč skozi več faz:

 • prva faza je akutna zastrupitev (vpliv na organske sisteme: evforija, samozavest, omilitev občutkov žalosti, bolečine in podobno);
 • druga faza je tvegano pitje: zaradi neprijetnih občutkov se vzpostavi ponovna želja po brezskrbnosti, ki se nadaljuje z vnosom alkohola;
 • tretja faza je škodljivo pitje, ki se lahko nadaljuje v četrto fazo zasvojenosti.

Ko telo stopi v stanje zasvojenosti, je že navajeno na vnos te snovi in brez nje več ne zna funkcionirati. V tej fazi se tako lahko pojavijo znaki, kot so zvišanje tolerance ter močno hrepenenje po pijači.

kako pomagamo osebi ki je odvisna od alkohola

Kakšen je vpliv opitosti na zdravje?

Psihoaktivne snovi, kot je v našem primeru alkohol, vplivajo na pravilno delovanje živčnega sistema. Pri omenjeni snovi je lahko za telo škodljiva že majhna količina, ki spremeni razpoloženje. Zaradi trenutnih prijetnih učinkov se večina sploh ne zaveda, kako hitro lahko vpliva to na duševno stanje in psihične zaplete.

In ne samo to. Pretirano pitje lahko prinese številne zdravstvene zaplete in težave. Posledično ne samo v vedenju, vendar prav tako telesno. Sem prištevamo dolgoročne posledice:

 • cirozo jeter,
 • kap,
 • visok krvni tlak,
 • bolezni oživlja in srca ter kar 60-različnih oblik raka.

Kratkoročno pa se te posledice kažejo kot: fizične poškodbe, nasilno vedenje, izvajanje kriminala in podobno.

kako pomagamo osebi odvisni od alkohola

Znaki in simptomi

Kadar je osebi odrejena tako imenovana bolezen, odvisnost od alkohola, se le-ta lahko kaže kot:

 • opuščanje raznih športnih, družinskih in delovnih dejavnosti,
 • nezmožnost vpogleda v težave, ki jih povzroča skrivanje uživanja te snovi,
 • občutek, da se brez omenjene snovi ne da živeti in preživeti,
 • izguba nadzora nad njegovim uživanjem,
 • razvoj visoke tolerance, kar pomeni, da je potrebno za enak učinek popiti večje količine,
 • razdražljivost, jeza ter pogosta agresivnost ob poskusu omejitve dostopa do pijače in podobno.

Najpogostejši so tako imenovani odtegnitveni sindromi, kot so drgetanje, nespečnost, potenje, tesnoba, glavoboli, bruhanje ter halucinacije.

Potek za zdravljenje odvisnosti od alkohola

Na voljo je več različnih oblik in možnosti za zdravljenje, vendar strokovnjaki radi pogosto vključujejo: svetovanje, programe v več korakih, zdravljenje s pomočjo zdravil in programe zdravljenja v domu. Bližnji in ljubi osebi boste najbolje pomagali, če boste zgodaj opazili znake in simptome, ki nakazujejo na odvisnost, ter jo čim hitreje pripravili na potrebno zdravljenje.

Danes so na voljo zelo prijazne oblike zdravljenja, ki omogočajo preverjene in učinkovite pristope. Načini zdravljenja so razdeljeni na:

 • bolnišnično: kjer se potešijo prav tako duševne težave v medsebojnih odnosih ali telesne okvare;
 • ambulantno: v obliki pregledov in svetovanj se odredi intenzivno zdravljenje, pri katerem pa lahko gre tudi samo za diagnozo, svetovanje ali daljše samostojno zdravljenje;
 • skupinsko: ki je orientirano celostno in omogoča velike spremembe na področju vedenja, čustvenega stanja ter mišljenja. Je v obliki psihoterapije in se izvaja skupinsko, individualno, v paru ali v družinski obliki.

Ker samo popotovanje skozi odvisnost od alkohola ni enostavno, je pomembno, da ste kot bližnja oseba izredno potrpežljivi, ljubeči in vztrajni z bolno osebo. Seveda pa lahko zmeraj poiščete, ali povprašate za pomoč strokovno osebje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *