Browse By

Pilates za začetnike: kako začeti z vadbo?

Želite svoje telo nadgraditi, učvrstiti in postati zmogljivejši? Potem bo trening pilatesa za vas prava izbira, saj povečuje splošno moč ter ob enem cilja na nizko intenzivni učinek. Na telo učinkuje pozitivno ter na daljši rok poskrbi za splošno gibljivost, lepo telesno držo ter izboljšanje osrednjih mišičnih skupin. Poudarek daje predvsem dihanju ter natančnemu izvajanju gibalnih vaj.

Odlična novica je, da je primeren za vse starostne skupine, neaktivne, začetnike v športu in seveda tudi že za izkušene športnike, ki želijo pridobiti obliko in se ob enem sprostiti. Pilates vaje za začetnike bodo vaše telo prebudile in ga učvrstile.

pilates vaje za začetnike

Kakšne koristi ima pilates na telo?

Številni boste navdušeni nad rezultati, saj je pilates za začetnike odlična vadba, ki ima številne prednosti pred drugimi. Ker vsebuje nizke obremenitve, se lahko izvaja tudi v fazi poškodb ali kakšnih kroničnih bolezni. Koristi, ki samo vadbo dvignejo nad druge, so:

 • večja fleksibilnost,
 • izboljšanje ravnotežja,
 • lepša drža,
 • ohranjanje kondicije,
 • boljše in hitrejše okrevanje po poškodbi.

Ob enem je pa to tudi odličen trening za trebušne mišice, mišice našega jedra (cora), mišic hrbta, bokov in medenice. Drugače ji pravimo prav tako vadba za telo in duha.

pilates vaje

Kako izvajati pilates vaje za začetnike?

Če ste popoln začetnik, imate slabšo kondicijo ali zakrčene mišice, naj vas ne skrbi! Pilates za začetnike bo pod vplivom strokovnjakov, te izzive hitro rešil ter telo s časom učvrstil in raztegnil. Ob enem vas bo prav tako naučil pravilnih tehnik dihanja, ki vam bodo pomagale pri umiritvi ter pravilni izvedbi različnih vaj.

Za začetek je treba upoštevati teh 7 nasvetov, ki vam bodo olajšali začetek:

 • poiščite strokovnjaka za pilates za začetnike: izberite si vadbeni studio, kjer so ljudje zadovoljni in radi prihajajo nazaj, saj jim inštruktorji kar najboljše pomagajo. Zelo pomembna je izbira in vaše počutje.
 • Začnite z osnovami: prijavite se na začetni tečaj, kjer vam bodo pokazali temelje osnovne vadbe.
 • Oblecite udobna in raztegljiva oblačila: ker je to vadba z veliko raztezanja, je pomembno, da oblečete oblačila, ki vas med vajami ne bodo motila.
 • Prisluhnite svojemu telesu: zelo pomemben nasvet, ki vas spomni, da je pomembno poslušati telo in se kdaj tudi ustaviti, zadihati in nato nadaljevati. To ni pretirano naporna vadba, vendar se bo tudi kdaj zgodilo, da boste potrebovali odmor. Takrat ne zavlačujte in si ga vzemite.
 • Potrpežljivost! Lepa lastnost, ki vam ne bo koristila samo pri vadbi, vendar prav tako v vsakodnevnem življenju. Vadba pilatesa je nadzorovana in počasna vadba, za katero velja, da lahko traja veliko dlje, da boste videli rezultate.

pilates vaje za začetnike2

3 vaje, primerne za začetnike

Pilates za začetnike vsebuje odlične vaje, s katerimi svoje telo pripravite na skupinski trening. Poglejmo si, katere so in kako se izvajajo:

 • Stotka: vaja, s katero se začne pilates vadba. Izvajate jo tako, da se s hrbtom uležete na podlago, noge dvignete proti stropu, svoj zgornji trup pa dvignete toliko, da odlepite ramena in lopatice od podlage. Roke iztegnete naravnost ter ob nogah z njimi utripate navzgor in navzdol. Štejete do sto.
 • Škarje: uležete se na hrbet z iztegnjenimi nogami v proti stropu in jih nato izmenično spuščate proti tlom (poskusite se ne dotakniti tal).
 • Mačka-krava: Postavite se v položaj na vse štiri ter izmenično upogibajte in zaokrožite hrbet. Ob tem se pri upogibu glava in pogled dvigneta proti stropu in z zaokroženim hrbtom glavo potegnete proti prsnemu košu.

Pomembno je, da se med vadbo zavedate in osredotočite na svoje telo in dihanje. Ob enem je pomembno, da veste, da bo potreben čas, da se telo privadi na novo izkušnjo. Zato ne hitite! Poskusite več načinov in si dajte priložnost za boljše počutje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *