Browse By

Maca za energijo, koncentracijo in zbranost

Če ste se kdaj vprašali, kaj je maca, je odgovor, da gre za korenasto rastlino iz Peruja, ki raste v neokrnjenih predelih Andov na nadmorski višini med 2400 in 4400 metri. Poimenovana je “sveti inkovski gomolj” in se že več tisočletij uporablja v perujski kuhinji in kot prehranski dodatek za povečanje moči, vzdržljivosti, energije in plodnosti. Inkovski bojevniki so jo zaužili pred pohodi, da bi povečali svojo moč, vzdržljivost in zbranost. V času španske kolonizacije je bila uporabljena tudi kot plačilno sredstvo. Po izkušnjah domačinov in znanstvenih raziskavah ima maca čaj izjemne učinke na različne vidike človeškega delovanja, zaradi česar so jo strokovnjaki poimenovali biser nutricizma.

maca čaj

Naravni vir aminokislin, mineralov in vitaminov za izboljšanje imunskega sistema

Maca čaj vsebuje številne učinkovine, ki so izjemno koristne za človeško telo. Gre predvsem za aminokisline in polisaharide, ki skrbijo za prehrano celic in izboljšanje delovanja imunskega sistema. Poleg tega je bogat vir mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in kalij, ter vitaminov, kot so B1, B2, B12, C in E. Zelo učinkovito lahko uravnava hormonsko ravnovesje v telesu, saj vsebuje snovi, ki delujejo podobno kot hormoni. To vpliva na izboljšanje počutja, prebave in izločanja ter na pospešitev razstrupljanja. Zaradi vseh teh pozitivnih lastnosti se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo. Ima izjemen učinek na naše telo, saj nas napolni s svežo energijo in nas poživi. Poleg tega krepi celotno telo ter pomaga vzdrževati ravnovesje in zdrav imunski sistem.

čaj od macine trave

Rešitev za ohranjanje vitalnosti, krepitev zdravja in izboljšanje delovanja telesa

Maca čaj pomaga ohranjati plodnost in vitalnost ter deluje na celoten endokrini sistem. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko pomlajuje naša tkiva ter preprečuje bolezni, ki so posledica slabšanja telesnih funkcij. Ima pozitiven učinek na številne vidike človeškega delovanja. Poleg krepitve zdravja in imunskega sistema izboljšuje kvaliteto las in nohtov, ter povečuje fizično in psihično učinkovitost organizma. Uporablja se že desetletja pri zdravljenju različnih bolezni, kot so rak, osteoporoza, endokrine bolezni, anemija, neplodnost, motnje delovanja notranjih organov in hormonsko neravnovesje. Poleg tega izboljšuje osredotočenost, koncentracijo in pomnenje, ter krepi psihične in fizične zmogljivosti. Na splošno je priljubljena kot prehransko dopolnilo, saj pomaga pri kronični utrujenosti, depresiji in šibkosti, ter pri izboljšanju fizične in psihične kondicije.

macina trava

Priporočena dnevna doza, načini priprave in previdnostni ukrepi

Odgovor na vprašanje kaj je maca je torej, da gre za odlično rešitev za mnoge težave in tegobe, s katerimi se soočamo v modernem svetu. Priporočena dnevna doza je 2 zvrhani čajni žlički, kar je dovolj, da izkoristimo njene koristne učinke. Primešamo jo lahko v različne napitke, kot so jogurt, čaj, voda ali smoothie, odvisno od našega okusa. Za še boljši učinek jo prelijemo z vročo vodo ali jo toplotno obdelamo. Priporočljivo je začeti z uživanjem manjše količine in postopoma povečevati količino, da vidimo, kako organizem reagira. Je pa treba opozoriti, da prekomerno uživanje lahko povzroči prebavne težave in nespečnost in zato se vsekakor držimo priporočene količine.

čaj od mace2

Adaptogen, ki pomaga zmanjševati stres, izboljšati razpoloženje in zaščititi jetra

Maca čaj je adaptogen, kar pomeni, da ima sposobnost pomagati telesu pri dovajanju energije, krepitvi imunskega sistema, povečanju odpornosti in lažjem soočanju s stresom na fizični, čustveni, kemični in biološki ravni. Njegov učinek na telo je izjemno koristen, saj pomaga zniževati raven kortizola v krvi, kar zmanjša stres, hkrati pa poveča raven serotonina, kar izboljša razpoloženje. V nasprotju s farmacevtskimi antidepresivi, nima negativnih stranskih učinkov, kot so pridobivanje teže, utrujenost in slaba koncentracija, temveč naravno povečuje nivo energije in zbranosti, hkrati pa zmanjšuje stres, depresijo in nihanja v razpoloženju. Gre za izjemno koristno snov za boj proti utrujenosti, izboljšanje spanja in regulacijo endokrinega sistema, pripomore pa tudi k zaščiti jeter. S svojimi adaptogenimi lastnostmi in pozitivnim vplivom na telo je maca čaj resnično čudežni napitek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *