Browse By

Kakšen je eliptični trenažer v primerjavi z drugimi napravami

Eliptični trenažer je že nekaj časa priljubljen in nadvse koristen vadbeni pripomoček, saj angažira celotno telo, poleg tega pa je primeren tako za začetnike kot profesionalce in različne starostne skupine. Ko raziskujemo, kateri eliptični trenažer kupiti, preverimo različne dimenzije, lastnosti ter nastavitve. Primerjajmo pa tudi njegove funkcije z drugimi podobnimi napravami, da se bomo lažje odločili, kaj je najbolj ustrezno za nas.

eliptični trenažer 2

Prednosti

Odličen je za kardio vadbo, poleg tega pa lahko gradimo tudi mišično maso v spodnjem delu telesa. Vključene so pravzaprav skoraj vse mišice v telesu, in sicer:

  • v zgornjem delu telesa mišice hrbta, prsnega koša, ramen, podlakti ter bicepsi in tricepsi;
  • v spodnjem delu zadnjica, stegna in meča;
  • v jedru pa prema in zunanja poševna mišica trebuha itd.

Z njim vadimo lahko z majhnim učinkom, to pomeni, da srčni utrip narašča počasi in da je pritisk na sklepe manjši. Ker predstavlja manjšo obremenitev za sklepe in vezi, bo dobra izbira, v kolikor imamo tovrstne težave. Ravno tako je zelo nizka možnost poškodb. Odličen pa je tudi glede upravljanja, saj nam ni treba posebej pritiskati na različne gumbe kot pri drugih napravah, da povečamo intenziteto, dovolj je le hitrejše poganjanje.

eliptični trenažer

Slabosti

Ker zanj potrebujemo razmeroma veliko prostora, ni primeren za vsak dom, seveda pa je to odvisno od modela. Slabost pa bi utegnilo biti tudi dolgotrajno gibanje na tak način, saj ne gre za povsem naravno gibanje. Na udaru je lahko spodnji del hrbta ali boki. Uporaba je odvisna tudi od naše višine oziroma dolžine rok in nog, saj po zasnovi najbolj ustreza povprečni višini, kakršna koli odstopanja pa utegnejo gibanje na njem narediti neprijetno. Predhodno ga stestirajmo in če čutimo nenaravno zategovanje sklepov, je boljše investirati v kak drug pripomoček. Nekateri modeli sicer omogočajo nastavljivo dolžino koraka, zato preverimo tovrstne opcije.

eliptični trenažer 3

Primerjava s podobnimi pripomočki

Druge naprave bodo boljša izbira, kadar jih bomo lažje umestili v svoj prostor ali kadar nudijo druge vadbene opcije. Glede na to, kateri del telesa želimo okrepiti, in glede na druge značilnosti, preverimo še nekatere podobne naprave:

1.Tekalna steza

Kar se tiče umestitve v prostor, za tekalno stezo obstajajo bolj kompaktni modeli, ki jih lažje namestimo v svoj dom. Za sklepe pa je bolj obremenjujoča, zato pretehtajmo, ali je primerna za nas.

2.Sobno kolo

Ne obremenjuje nog, zato je primerno pri poškodbah hrbtenice ali kolen. Ker na njem lahko porabimo veliko kalorij, je s tega vidika enakovreden.

3.Veslaška naprava

Veslaška naprava bo ena najboljših alternativ, saj ravno tako omogoča vadbo z majhnim učinkom, treniramo pa skoraj enake dele telesa, razen tricepsa in prsnega koša.

4.Steper

Steperji imajo dve pedali, ki se počasi spuščata, zato je gibanje podobno tistemu, ki ga omogoča eliptični trenažer, vendar smo pri tem bolj omejeni glede razpona. Cenovno bodo bolj prijazni našemu žepu, manj prikladni pa bodo glede ravnotežja.

eliptični trenažerr

Kateri eliptični trenažer kupiti za naše razmere?

Obstajajo tri vrste glede na pogon, in sicer tak, ki ima spredaj pogon ali v sredini, ter tak, ki ga ima zadaj. Model s pogonom v sredini praviloma zavzame najmanj prostora. Preverimo tudi, kolikšna je največja možna obremenitev. Cene se gibljejo vse od okoli 150,00 EUR dalje in dosegajo tudi več tisoč evrov. Naprednejši modeli imajo nameščene različne programe in senzorje, na primer:

  • tester telesne maščobe,
  • program za regeneracijo,
  • senzorji za srčni utrip,
  • statistiko naše aktivnosti in funkcije merjenja časa, razdalje, kalorij itd.,
  • motivacijske aplikacije,
  • nastavitev upora itd.

S pravimi pripomočki bomo lahko učinkovito ter vsestransko vadili in pridobivali na vzdržljivosti, vsekakor pa jih je smiselno najprej preizkusiti, da bomo našli takega, na katerem bomo na primeren način dosegli lepo postavo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *