Browse By

Temnenje stekel z visoko kakovostno folijo

Naše vozilo lahko nadgrajujemo in predelujemo na različne načine, ki morajo ustrezati tudi različnim smernicam in zakonodaji. Predelave so priljubljene pri različnih skupinah navdušencev, saj tako dosežejo različne nove funkcionalnosti ali moderen in nenavaden izgled. Med drugim je lahko zatemnitev stekel za avto odličen način, da naslovimo več izzivov hkrati. In konkurenčna cena zatemnitev stekel na avtu še dodatno osmisli. Preden se lotimo takega ali podobnega posega, pridobimo dovolj informacij, da bodo dela izvedena na visoki ravni in v skladu s predpisi, nenazadnje pa bo tudi naša vožnja tako varnejša.

zatemnitev stekel na avtu

Kakšne prednosti prinaša zatemnitev stekel za avto?

Največkrat se je lotimo, ko želimo doseči:

 • povečanje zasebnosti oziroma nasloviti varnostni vidik,
 • po drugi strani pa tudi učinek hlajenja in dodatno zaščito pred UV žarki.

Zasebnost nam je nadvse pomembna, kadar prevažamo dragocene predmete ali če želimo zaščititi osebe, ki jih vozimo. Na tak način bomo bolje odvračali neželene goste od pogledov in poskusov prilastitve naše lastnine. S tem, ko so notranji prostori hladnejši, pa omogočimo tudi klimatski napravi, da deluje bolj efektivno. Poleg tega zatemnitev stekel za avto posredno prinaša njihovo boljšo stabilnost, saj ob nastopu nesreče ne pride do drobljenja. Tako smo v takih neljubih situacijah še dodatno zaščiteni oziroma se lahko izognemo ostrim delcem. Poleg naštetega pa damo vozilu sodoben oziroma poseben izgled, pri čemer potniki nemoteno lahko opazujejo okolico. Seveda nekatere od teh prednosti v raznih situacijah morda ne bodo vselej delovale nam v prid, na primer v zimskem času bomo (odvisno od izdelka) zaradi tega težje ogreli notranjost, ravno tako pa moramo misliti na dovoljšnjo preglednost.

zatamnitev stekel za avto1

Kakšen je postopek in vrste produktov?

Pred nanosom folije je potrebno površine zelo dobro očistiti, saj že majhna nečistoča lahko vpliva na končni rezultat. Pri postopku se uporabi lepilo oziroma akrilni premaz, lepljenje pa poteka na notranji strani. Folija nudi različne stopnje prosojnosti in je narejena iz različnih materialov. Osnova je iz poliestra, nato pa je premazana z raznimi nanosi, zato ločimo naslednje vrste:

 • nanokeramična,
 • karbonska,
 • kovinska,
 • hibridna
 • in barvna.

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, v splošnem pa bodo na primer nanokeramične omogočale največjo vidnost, karbonske bodo pozimi ohranjale toploto in poleti hladnost, barvne pa so najcenejše. Njihova življenjska doba je med 5 in 15 let. Kupimo jih lahko tudi v zvitkih in se tega postopka lotimo kar sami, vendar nam le profesionalna izvedba zagotovi ustrezne rezultate. Izbrani ponudnik nam lahko izvede storitev v približno dveh urah.

zatamnitev stekel za avtoo

Kako zatemnitev stekel za avto regulira zakon?

Tovrstno področje ureja Pravilnik o delih in opremi vozil, ki velja od aprila 2022, in sicer je podrobnejši opis  v 22. členu:

 • Da bo zatemnitev stekel za avto ustrezala zakonskim normativom, moramo pri vetrobranskem in pri prednjih bočnih upoštevati najmanj 70 % svetlobno prepustnost skupaj z nalepljeno folijo (izvzet je ozek pas na zgornjem robu vetrobranskega, ki ima funkcijo zaščite pred soncem).
 • Če se tega lotevamo na zadnji steni vozila tako, da je prepustnost svetlobe manj kot 30 %, pa moramo namestiti še vzvratna ogledala na obeh straneh.
 • Prepovedana je vgradnja zrcalnih folij, ki na zunanji strani odbijejo več kot 25 % vidnega dela svetlobe.

Za vsakršno spremembo bomo morali tudi skozi postopek homologacije, torej ugotavljanja skladnosti, in jo zavesti v homologacijski karton.

zatamnitev stekel za avto1.1

Dobra cena zatemnitev stekel na avtu naredi še privlačnejšo

Stroški za tako storitev so odvisni predvsem od:

 • materialov,
 • modela našega vozila,
 • kako veliko površino bomo prekrili itd.

V povprečju variirajo med okoli 150,00 in 200,00 EUR ali tudi več, nekaj pa nas bo stala tudi homologacija. Cenejše folije utegnejo nuditi manjšo zaščito, ravno tako pa dražje različice morda ne prinašajo kakovosti, zato preverimo z izvajalcem njene lastnosti.

zatamnitev stekel za avto1.2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *