Browse By

Rezervni in nadomestni deli za avto

Naše vozilo v času svoje življenjske dobe doživi vrsto sprememb, bodisi zaradi poškodb ali obrabe oziroma preproste odpovedi posamičnih kosov. Tako bomo na neki točki morali poskrbeti tudi za to, da nadomestni deli za avto ustrezno nadoknadijo tovrstne spremembe. S tem lahko ohranimo prvotno zmogljivost našega vozila oziroma ohranimo varnost pri vožnji, seveda ob pogoju, da smo namestili visokokakovostne produkte, ki ustrezajo naši znamki in se popolnoma prilegajo vozilu. Ravno tako moramo pravočasno poskrbeti za menjavo, saj bi sicer lahko le še poglobili obstoječe napake in težave, pri tem pa bi naši stroški še dodatno narasli.

rezervni deli za avto1

Kako najti dobro ponudbo in ceno?

Če se soočamo z okvaro, najprej preverimo pri serviserju, kaj jo povzroča, seviser pa nam lahko tudi priporoča, kateri deli za avto bodo potrebni, ter nam jih tudi morda sam priskrbi. Na ta način bo naš nakup najmanj tvegan, zlasti če se ne spoznamo dobro na to področje. Ponudbo oziroma kataloge pa si lahko ogledamo tudi preko različnih spletnih portalov, na katerih z iskalniki filtriramo točno določene proizvode. Preverimo, ali imajo ti izdelki garancijo ter koliko so stari. Bodimo pozorni tudi na to, da jih pridobimo od preverjenih ponudnikov, ki nam bodo zagotovili strokovno podporo pri kupovanju.

V spletnih trgovinah in drugod sicer pogosto najdemo cenejše produkte kot pri mehaniku, a moramo pri tem paziti, da ne kupimo mačka v žaklju. To je pomembno še zlasti pri rabljenih kosih, pri katerih moramo preveriti, če sploh še ustrezajo ponovni uporabi, paziti pa moramo tudi na ponaredke. S ponaredki veliko tvegamo in lahko ogrozimo lastno varnost. Vzemimo si dovolj časa, da pridobimo vse informacije in primerjajmo različne podatke ter ocene med seboj, še boljše pa je, če nam lahko pomaga znanec ali strokovnjak, ki je domač v tovrstnih zadevah.

rezervni deli za avto2.1

Samostojen nakup

Kadar se samostojno podajamo v nakup, ne sledimo zgolj najnižji ceni, temveč naj bo v ospredju predvsem kvaliteta, od prodajalcev pa zahtevajmo ustrezna dokazila, če nismo prepričani glede izvora. V kolikor se kupčije lotevamo sami, upoštevajmo pri iskanju naslednje parametre:

 • znamko in model vozila
 • ter leto njegove proizvodnje
 • in velikost ter moč motorja.

Iščemo lahko tudi:

 • po številki OEM (Original Equipment Manufacturer) za originalni kos
 • ali pa po številki proizvajalca neoriginalnih kosov.

Če potrebujemo produkt za levo ali desno stran našega jeklenega konjička, se bomo najlažje orientirali tako, da upoštevamo pozicijo voznika: voznik je na levi strani, sovoznik pa na desni. Z opisanim postopkom bomo torej najhitreje našli izdelek, ki ga potrebujemo. S ponudnikom, ki omogoča svetovanje, pa nadalje lahko preverimo še različne lastnosti ter podrobnosti izdelkov. Prednost samostojnega naročanja preko spletnih trgovin, ki imajo veliko zalogo, je v tem, da bomo produkt prejeli hitreje kot pri serviserju, saj slednji pogosto nima zaloge in lahko traja tudi več tednov, preden ga prejme oziroma preden bomo lahko uredili popravilo ali menjavo. Pri nakupu več artiklov pa utegnemo prejeti tudi popuste.

rezervni deli za avto

Katere kategorije poznamo?

Deli za avto so razdeljeni v več sklopov, razdelimo pa jih lahko po naslednjih glavnih kategorijah in podkategorijah:

 • Podvozje in pogon (zavorni sistemi, vzmetenje, sklopke…);
 • Karoserija (blatniki, odbijači, pokrovi motorja, nosilci, rezervoarji…);
 • Motor (črpalke, filtri, tesnila, izpušni sistemi, jermenski pogoni…);
 • Hladilni sistemi (hladilniki vode, klime, polnilnega zraka, olja, gretja, termostati…);
 • Stekla (vetrobranska stekla, tesnila, šobe…)
 • Svetila (žarometi, smerniki, zadnje luči, meglenke…);
 • Ogledala (steklo, ohišje in smerniki ogledal…),
 • Dodatna oprema (pnevmatike, platišča, akumulatorji, tekočine, žarnice…).

rezervni deli za avto2

Glede na te kategorije se pozanimajmo, kaj se nam najbolj izplača. Na primer rabljene vzmeti so še vedno učinkovite ter poceni, nosilce motorja pa je najenostavneje kupiti nove. Pazimo tudi pri električnih proizvodih, da ne izbiramo predelanih, ali pri gumenih, kjer je tudi najbolj smiselno investirati v nove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *