Browse By

Protivnetni napitek – zlato mleko, ali ste že probali?

Indijska in kitajska tradicionalna medicina že tisočletja uporabljata začimbo kurkumo, ki velja za prečiščevalca telesa zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Najbolj priznano zdravilno učinkovino v njej predstavlja rumeno-oranžno barvilo. Napitek iz njenega prahu se imenuje kurkumin latte. Poznan pa je tudi pod imenom zlato mleko. Primeren je za vse, ki želijo izboljšati zdravje svojega telesa, saj ima dokazano protivnetno delovanje. Še posebej se priporoča ljudem z vnetnimi stanji, bolečinami, revmatoidnim artritisom, osteoartritisom, vnetnimi črevesnimi boleznimi, depresijo, kognitivnimi težavami in drugimi podobnimi težavami. Vendar pa lahko napitek uživajo tudi vsi ostali, ki si želijo krepiti svoje zdravje.

zlata kava

Pomaga lahko zmanjševati vnetja in bolečine v telesu.

Kurkuma, znana tudi kot zlata začimba, izvira iz Azije in Srednje Amerike, v zadnjem času pa je priljubljena po vsem svetu, vključno s Slovenijo. Že stoletja se uporablja v ajurvedski medicini, ki izhaja iz Indije. V zadnjem času pa so tudi v zahodni medicini začeli preučevati njen učinek na človeško telo. Glavna aktivna sestavina, ki ima blagodejne učinke, je kurkumin. Ena od raziskanih lastnosti je, da deluje protivnetno. Največ raziskav je bilo narejenih na bolnikih z artritisom – to je vnetna bolezen sklepov. Ugotovljeno je bilo, da redno uživanje pomaga pri zmanjševanju vnetja in posledično olajša težave, ki jih bolnikom povzroča ta bolezen. Poleg tega lahko zmanjša tudi občutek bolečine, kar je pomembno za bolnike z artritisom in drugimi podobnimi bolezenskimi stanji.

zlata kava.paa

Dobrodejno delovanje na jetra in zmanjšanje tveganja za raka

Zlato mleko, zaradi močne vsebnosti antioksidantov, lahko deluje dobrodejno na celostno zdravje. Poleg tega pa ima tudi pozitiven vpliv na delovanje jeter, ki predstavljajo pomemben organ za čiščenje škodljivih snovi v našem telesu. Študije so pokazale, da lahko tudi zmanjšuje tveganje za pojav raka na trebušni slinavki, prostati in pri multiplem mielomu. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko pomaga pri izboljšanju prebave in zdravju črevesja. Ajurvedska medicina ga že dolgo predpisuje pri težavah s prebavo. Čeprav je uživanje koristno, moramo biti pri uživanju previdni, saj prevelika količina lahko poslabša prebavo in draži prebavni trakt. Zato se moramo držati priporočenih dnevnih odmerkov in se posvetovati s strokovnjakom.

kurkumin late

Zdravilna pijača s številnimi zdravstvenimi koristmi

Zlato mleko je okusna zdravilna pijača. Ime je dobila po svoji rumeni barvi, ki jo pridobi zaradi prisotnosti omenjene začimbe, ki je znana po svojih zdravilnih lastnostih. Glavna aktivna sestavina kurkume vsebuje polifenole, ki skrbijo za več kot 150 potencialnih terapevtskih učinkov. Ti učinki vključujejo antioksidativne, protivnetne in celo protirakave lastnosti. Kombinacija s črnim poprom še poveča učinkovitost, saj črni poper vsebuje piperin, sestavino, ki pomaga izboljšati njegovo absorpcijo glavne sestavine v telesu. S tem postane še bolj zdrava in učinkovita pijača. Zlasti je primerna za uživanje v večernih urah.

zlata kava2

Kako lahko antioksidanti koristijo našemu zdravju?

Zlato mleko vsebuje veliko antioksidantov, ki so ključni za naše zdravje. Glavna aktivna sestavina je znana po svojem delovanju proti oksidativnemu stresu ter ščiti celice pred poškodbami. Antioksidanti so ključni za delovanje naših celic in prehrana, ki je bogata z antioksidanti, lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni in okužbe. Poleg nje, se v receptih za izdelavo pogosto uporabljata tudi cimet in ingver. Oba imata tudi izjemne antioksidativne lastnosti, kar dodatno povečuje koristi zaužitja te pijače za naše zdravje.

Recept za pripravo doma

Če želite pripraviti kurkumin latte, morate najprej pripraviti pasto. V majhno posodo zmešajte kurkumo v prahu, mleti črni poper, narezano svežo korenino ingverja in filtrirano vodo. Segrevajte na srednjem ognju, mešajte, dokler mešanica ne postane gosta pasta. Pustite, da se ohladi in shranite jo v hladilniku. Za pripravo boste potrebovali mandljevo mleko, kokosovo olje, pasto in med. V lončku zmešajte mandljevo mleko, kokosovo olje in pasto. Segrevajte na srednjem ognju in neprestano mešajte. Ne pustite, da zavre. Za boljši okus lahko dodate malo domačega medu in cimeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *