Browse By

Katere korake moramo dati čez, da gremo čez tehnični pregled?

Ste se že kdaj spraševali, kakšen je namen tehničnega pregleda, in zakaj je sploh potreben? Gre za postopek, ki ga morajo uspešno opraviti vsi lastniki vozil, udeleženih v cestnem prometu. Njegov namen pa je na strokoven način ugotoviti, ali je vaše vozilo varno za vožnjo in ali ustreza vsem zahtevam.   Opravijo ga usposobljeni strokovni delavci, ki tako preverijo realno stanje vašega vozila.

Če vas zanima cena tehničnega pregleda, je treba vedeti, da je ta zakonsko določena od leta 2019, kar pomeni, da je njena višina točno določena in jo morajo upoštevati vsi izvajalci tehničnih pregledov v Sloveniji. Tako boste za tehnični pregled za osebni avtomobil z maso nad 2.500 kilogramov odšteli 44,08 evrov, medtem ko boste za osebni avtomobil z maso do 2.500 kilogramov plačali 34,99 evrov.

tehnični pregled

Cena tehničnega pregleda je odvisna od tipa in mase vozila

Opraviti ga moramo za vsa motorna vozila, ki so udeležena v cestnem prometu, torej tudi za motorna kolesa. Glede na njihovo nižjo maso boste za motorno kolo, štirikolo in kolo z motorjem plačali 18,18 evrov. Vozila z višjo maso, kot so različni tipi tovornih vozil vas bodo temu primerno stala več.

Tako boste za tovorno vozilo z maso do 2.500 kg plačali enako kot za osebno vozilo enake mase, torej 34,99, enako velja tudi za tovorno vozilo z maso nad 2.500 kg, za katerega boste odšteli enako vsoto kot za osebno vozilo z maso nad 2.500 kg, torej 44,08 evrov. Nekoliko več bo potrebno plačati za tovorna oziroma vlečna vozila, ki vas lahko stanejo med 80 in nekaj več kot 90 evrov.

tehnični pregled.11

Kako se lahko pripravite?

Na registracijo svojega vozila in na tehnični pregled se je dobro že vnaprej pripraviti. Tako boste najbolje poskrbeli, da bi šlo kasneje pri poteku postopka kaj narobe. Pred oddajo vozila morate imeti pripravljeno svoje prometno dovoljenje in dokument o skladnosti vozila oziroma soglasje k registraciji vozila. Soglasje o registraciji vozila ali dokument o skladnosti lahko tudi oddate v elektronski obliki, tako vam ga ni treba predložiti še v pisni obliki.

Poskrbite, da je vaše vozilo ustrezno vzdrževano. Najbolje bo, če ga prej še odpeljete k mehaniku, da preveri pnevmatike, luči, smernike, brisalce, vzvratna ogledala, hupo, varnostne pasove, zavore, tekočine in obvezno opremo. Sami pa preverite, če imate pripravljeno vso potrebno dokumentacijo, torej svojo osebno izkaznico in prometno dovoljenje, vozniško dovoljenje, zavarovalno polico za podaljšanje registracije in potrdilo o skladnosti.

tehnični pregled 22

Kako poteka celoten postopek?

Ko pripeljete svoj avto na tehnični pregled, ga najprej zapeljete na preizkuševalno stezo. Tam predložite kontrolorju svoje prometno dovoljenje. V primeru, da je vaš avto na kakršenkoli način predelan, boste morali odgovorni osebi predložiti tudi potrdilo o skladnosti vozila oziroma homologacijo, ki ga izda pooblaščeni in ustrezno akreditirani kontrolni organ.

Najprej vam po točno predvidenem postopku strokovno usposobljeni delavec opravi identifikacijo vozila, torej preveri ali se identifikacijska številka, ki je vtisnjena na deklaracijski tablici in na avtomobilu, dejansko ujema z navedeno številko v dokumentu. V tem prvem koraku tudi preverijo vse ostale podatke, kot je tip in število sedežev, barva vozila, kategorija, registrska številka in ostalo.

tehnični pregled1

Uspešno opravljen tehnični pregled zagotavlja varno vožnjo

V zadnjem sklopu sledi še preverjanje tlaka v pnevmatikah in podvozja, kjer preverijo stanje vzmeti, pnevmatik, zavornih cevi, izpušnega in zavornega sistema ter karoserije. Sledi meritev zavornega učinka, pri čemer se s posebno napravo za merjenje zavornega učinka preveri delovanje zavor.

Preverijo tudi delovanje luči, izmerijo izpušne pline in ostale elemente, kot so varnostni pasovi in mehanizem zategovanja, potem pa še luči za vzvratno vožnjo, naprava za čiščenje vetrobranskega stekla, smerokazi, stekla in odpiranje vrat. Če so vsi dokumenti urejeni in odražajo realno stanje, vaš avto pa ima ustrezno delujočo osnovno in dodatno opremo, dobite potrdilo, da je vaše vozilo brezhibno in primerno za nadaljnjo vožnjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *