Browse By

Kateri okrasni kamen izbrati za dolgotrajnost?

Urejena okolica, ki je zasnovana z določenim slogom, katerega krasi najlepši okrasni kamen, kot je Travertin, bo v vaše življenje prinesla dolgotrajnost in zadovoljstvo. Različni dekorativni elementi, izdelani iz omenjenega materiala lahko naredijo prav posebno vzdušje tako v notranjih kot zunanjih prostorih.
Da bi vedeli, kje in kako lahko uporabimo Travertin, moramo razumeti in spoznati njegove lastnosti in doprinos, na dolgi rok. Pri tem vam lahko pomagajo številna podjetja, kot je to na primer PietraProject. Z željo po unikatnosti in posebnem slogu poglejte in se prepričajte o priljubljenosti omenjene kamnine, tudi sami.

TRAVERTIN

Travertin ali kamen iz Tibere

Material, ki so ga za gradnjo koloseja uporabili antični Rimljani, je še danes zelo razširjen in priljubljen ob gradnji najrazličnejših izdelkov in kot prekrivni oz. gradni material. Zaradi svojih značilnih drobnih luknjic na površini ter nežnih naravnih odtenkov, ki jih premore le Travertin, je vsestransko uporaben in vsebuje resnično čudovite lastnosti. Sam v sebi nima kemikalij, zato je odlična različica naravne in kakovostne kamnine.

Je izredno priljubljena izbira med uporabniki, saj je zelo dober izolator, ki odlično prevaja zvok in je na drugi strani odlično odporen proti različnim vremenskim vplivom. Kar pa je za uporabnike najboljša lastnost, pa je to, da ne potrebuje zahtevnega vzdrževanja.

okrasni kamen2

Dolgotrajen in najlepši okrasni kamen

Kadar si urejate okolico, za dlje časa, je priporočljivo, da izberete kakovostne in dolgotrajne materiale, ki vam bodo brez večjih naporov služili še vrsto let in bodo odporni proti zunanjim vplivom. Če imate radi naravni videz materiala, ki je ob enem še sposoben zadrževati toploto, je trpežen, ima dolgo življenjsko dobo in je neoporečen ter ekološki, vam priporočamo uporabo tako imenovane kamnine, Travertin.

Ker je zasnovan naravno, brez kemikalij in ostalih snovi, je toliko bolj poseben in na izgled privlačen. V različnih značilnih tonih, kot so rjava, bež, rumena in silver, bo za izbran prostor ustvaril čudovito vzdušje. Ob dodanem zelenju bo prisotna prav posebna energija, kjer se boste lahko sprostili in umirili po stresnem in napornem dnevu.

okrasni kamen1

Čemu služi in kje se uporablja?

Ta okrasni kamen je zaradi svoje unikatnosti lahko uporabljen vsestransko in raznovrstno. Kar pomeni, da ga lahko uporabimo za pohodne površine zunaj ali znotraj, tlakovanje poti, ustvarjanje zunanjega kotička na vrtu, kot oblogo stenskih površin in več. Sam služi za dolgotrajen, naraven, moderen in eleganten videz želenega prostora.

Njegova zanimivost je, da si prav noben kos ni enak in da vsak nosi v videzu svojo zgodbo. Zato ga ni mogoče kopirati ali vzorčiti. Zakaj? Ker so procesi, ki so nanj vplivali ob nastanku, pustili v njegovi sestavi prav posebno in unikatno sled.

okrasni kamen4

Vrste glede na obdelavo

Poznamo tri vrste, ki se razlikujejo glede na obdelavo. Brušen, Tumbled in Split Face Travertin.

  1. Brušen je obdelan tako, da se ga strojno zbrusi v gladko ravno površino, ki se nato uporabi za pohodne površine.
  2. Tumbled so tako imenovane plošče, ki se v mešanici vode in peska meljejo, do želenega videza. Njihova površina je rahlo groba na dotik, a še kljub temu gladka. Ta vrsta je dobra za stenske in talne postavitve oz. površine.
  3. Split face Travertin pa je čisto naravna površina, ki je praktično enaka kot pri lomu, torej groba in surova. Uporabna za stene, saj da tisti grob, a ob enem eleganten videz prostoru. Zanimiva informacija, ki je mnogi ne vedo, je ta, da če imate v svojem domu kamnino, kot je ta, se vam v prostorih ne bo nabiralo veliko prahu ter bodo sami po sebi veliko bolj čisti.

Tukaj pa so še seveda različne barve, ki jih ta okrasni kamen pridobi v procesu nastanka. Največkrat uporabljeni so bež, rjavi ter rumeni. Bež se pogosto uporablja za opremljanje, saj se odlično sklada v slogu rustikalnega vzdušja. Rumen je zelo trpežen, na soncu ne bledi in je odporen proti obrabi. Posledica nastanka njegove barve je velika količina žvepla, med samim nastankom kamnine. Rjavi v kombinaciji z nežno osvetlitvijo, naredi naraven in topel prostor.

okrasni kamen1.1

Okrasni kamen za urejanje okolice

Skupaj z osnovno zasnovo lahko uporabite tudi premišljen dodatek malih elementov, ki bodo naredili eleganten prehod med vrtno potko in podestom ali pa popestrili kakšno okrasno gredo, na poti do vrtnega paviljona. Možnosti ob izbiri je res veliko, saj so na voljo različne velikosti, barve in vzorci za raznoliki okrasni kamen.

Če morda sami nimate veselja ali žilice za ureditev okolice z izbranimi kamninami, vam lahko ob tem pomagajo številni strokovnjaki, ki imajo seveda tudi primerno opremo za postavitev ter oko, za končen videz, ki vas bo naravnost očaral. Eni izmed teh so na primer pri podjetju PietraProject, ki imajo svojo montažo ter tudi osebno svetovanje, za posamezen unikaten projekt, prilagojen vašim željam in potrebam.

Izbira kamnine, kot je Travertin, je seveda zavestna odločitev vsakega posameznika, ki želi v svoj dom vnesti unikatnost, drugačnost in predvsem naraven videz, ki s seboj nosi večletno zgodbo. Poglejte različne vrste in se odločite za tistega, ki vas najbolj pritegne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *