Browse By

Življenje, ki ga prinaša multipla skleroza

Multipla skleroza ali tako imenovana diseminirana skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki se naseli v celice in prizadene osrednje živčevje: možgane in hrbtenjačo. Seveda se lahko pri posameznikih kaže v različnih oblikah, katerim so po večini tudi dodane pridružene bolezni, kot so bolezni srca, ožilja in podobno. Zato mnogo ljudi tudi potrebuje dodatne storitve, kot je na primer https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-srca.
Življenje bolnika s to boleznijo se zagotovo nekoliko razlikuje kot vsako normalno življenje, vendar ga lahko s kakovostnim življenjskim slogom uredite in se z njo spopadete z roko v roki.

ultrazvok srca2

Kako nastane multipla skleroza?

Njen nastanek je še zmeraj za mnoge prava neznanka, vendar vemo, da so možgani ter hrbtenjača sestavljeni iz tako imenovane snovi sivine, v kateri so živčne celice, ter beline, ki so mielinizirani podaljški živčnih celic oz. aksonov. Aksoni pa so tisti, ki tvorijo poti, po katerih potekajo živčni dražljaji. Mielinska ovojnica tako ščiti živčna vlakna in je pomembna za hiter prenos prevajanja.

Skleroza se tvori tako, da pride do vnetja ter propadanja mielinske ovojnice. Ko se le-ta stanjša ali celo propade, pride do prekinitve prenosa teh signalov, kar vodi do okvare živčnih vlaken. Torej, multipla skleroza je bolezen, ki nastane tako, da se na več mestih v osrednjem živčevju naredi razpršena različica oz. multipla vnetna žarišča. V belini pa so tudi druge celice, ki sodelujejo pri celjenju tako imenovanih poškodovanih vlaken, ki lahko vodijo do nastanka brazgotin oz. skleroze. Če bi vse skupaj prevedli, bi rekli, da ime multipla skleroza pomeni veliko brazgotin.
Točen nastanek tega bolezenskega stanja ni znan, vendar je po statistikah njen verjetni nastanek zaradi kombinacije različnih dejavnikov iz našega okolja. To so lahko dednost, okužbe in žilni procesi. Lahko pa so povod zanjo tudi pridružene bolezni srca, ki se jih odlično da odkriti tako, da se opravi ultrazvok srca.

multiplaskleroza (1)

Pridružene bolezni in ultrazvok srca

V veliko primerih se odkrije, da imajo bolniki, ki so zboleli, tudi pridružene bolezni, ki lahko poslabšujejo napredovanje skleroze in so celo lahko krive za zaostanek postavitve diagnoze. Poglejmo si katere so najpogostejše:

 • srčno-žilne,
 • sladkorna bolezen,
 • arterijska hipertenzija,
 • depresija,
 • epilepsija,
 • kronična pljučna bolezen.
  Po večini so tukaj težave s srcem, ali bližnjih žilnih sistemov, za katere se uredi kakovosten ultrazvok srca, s katerim se lahko lepo vidi stanje in se na podlagi videnega tudi napovedo ukrepi.

ultrazvok srca

Preventivni ultrazvok srca

Velikokrat se zgodi, da ni na sumu srce, ampak se preventivno upravi sam ultrazvok srca zato, če bi morda lahko strokovnjak odkril kakšno napako ali pomanjkljivost v delovanju. Včasih se zgodi, da ob tem odkrijejo pomembne dejavnike, ki zelo vplivajo na potek same bolezni.

Ultrazvok med drugim pokaže:

 • delovanje obeh prekatov,
 • obliko in velikost srčne votline ter velikih žil,
 • potek pretoka krvi znotraj votlin in žil,
 • stanje perikarda,
 • razne morebitne tvorbe v srčni votlini, kot so tumorji, krvni strdki,
 • ter kakšne napačne, prirojene ali pridobljene, povezave med votlinami.

Poseg oz. ultrazvok srca je popolnoma neboleč, neškodljiv ter neinvaziven. Poteka tako, da se v živo opazuje delovanje mišice in omogoča odličen prikaz njenih struktur ter pripadnih funkcij.
Zanj niso potrebne predhodne priprave, tako da lahko funkcionirate normalno. S seboj potrebujete samo vso potrebno dokumentacijo ter v primeru, da jemljete kakšna zdravila, tudi to ob pripravi omenite.
Sama obravnava poteka tako, da se uležete na levi bok in levo roko podložite pod glavo. Če je treba, morate tudi za nekaj sekund zadržati dih. Vse to pod navodili strokovnjaka. Trajanje je od 20 minut do 1. ure, odvisno od zapletenosti sprememb srca ter same preglednosti tkiv.

ultrazvok srca1

Kako se ugotovi, ali je prisotna multipla skleroza?

Sama multipla skleroza je zelo nepredvidljiva oblika bolezenskega stanja, ki poteka zelo različno in se od posameznika razlikuje. Različni živijo dolge mesece ali leta z določenimi simptomi, ki nimajo poslabšanja, drugim pa se ti simptomi stopnjujejo in lahko vodijo tudi do hude invalidnosti. Sami zelo težko ugotovite, da imate to vrsto stanja, zato je za to zadolžen specialist, nevrolog, ki preko različnih preiskav pregleda in ugotovi stanje. Te preiskave so:

 • klinični pregledi,
 • analiza cerebrospinalne tekočine,
 • magnetna resonanca in
 • nevrofiziološka preiskava.

multipla skleroza

Rešitev

Glede na rezultate omenjenih, nato postavi tudi diagnozo, predstavi potek in vam svetuje glede obvladovanja samega stanja. Velikokrat je to lahko zelo malo, da dosežete velike spremembe. Poglejmo si nekaj primerov teh sprememb:

 • načrtno in zdravo prehranjevanje: vnos zdravih bogatih hranil z nizko stopnjo slabih maščob, ki jih zamenjate za zdrave maščobe, dodate polnozrnata hranila in veliko sadja ter zelenjave.
 • Izogibanje dejavnikom, ki slabšajo vaše stanje: stres, pomanjkanje spanja, alkohol, droge, vroče kopeli, savne, pretirano sončenje.
 • Redno gibanje: kljub morebitnim bolečinam in utrujenostjo, priporočeno ukvarjanje z jogo, vadbo v vodi, Tai Chijem ter redno sprostitvijo in zadostno količino počitka.

Zdravljenje poteka v okvirju rehabilitacijskih storitev oz. postopkov, kot je na primer ultrazvok srca, ob katerih so prisotni zdravnik, logoped, psiholog, fizioterapevt, socialni delavec ter zdravstveni tehnik.

Ljudje, ki jih prizadene ta vrsta bolezni, se glede na stopnjo in pogostost nekako privadijo na tak življenjski slog. Sicer je veliko odvisno od tega, koliko zagonov so deležni, vendar se da s številnimi preiskavami in pripomočki zelo olajšati nastalo stanje in tudi urediti kakovostno življenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *