Browse By

Koliko časa trajajo sončne opekline?

Moč sonca se v poletnem času hitro pokaže na naši koži, v zadnjih letih, ko doživljamo vse bolj vroča poletja, pa je še toliko bolj pomembno, da zaščitimo kožo, tudi če nebo prekrivajo oblaki in se zdi, da ne potrebujemo zaščite. Slovenija se statistično uvršča nad evropsko povprečje po številu novih primerov melanoma, ki je posledica poškodbe kože zaradi sonca oziroma UV žarkov, zato je ta tema relevantna za nas tudi s tega vidika. Tako ni dovolj le vedeti, kako ublažiti opekline, ki predstavljajo odziv na UV žarke, temveč tudi na kakšen način se jim izogniti. Vsakdo od nas jih je že doživel in ima svoje izkušnje s tem, na kakšen način se jih lotiti, nekaj dodatnih nasvetov pa je v nadaljevanju.

sončne opekline (1)

Dejavniki, ki vplivajo na stopnjo in dolžino

Na to, koliko časa trajajo sončne opekline, kakšna bo njihova intenzivnost in kdo jim je bolj izpostavljen, vpliva več dejavnikov. Zagotovo so ljudje s svetlejšo poltjo in otroci bolj na udaru, poleg tega pa moramo bolj paziti oziroma pričakujmo intenzivnejšo reakcijo tudi v naslednjih primerih:

 • Če imamo veliko znamenj in peg.
 • Če jemljemo določena zdravila ali uporabljamo določene pripravke, ki vplivajo na fotosenzitivnost oziroma povečano kožno občutljivost (npr. antidepresivi, antiepileptiki itd.).
 • Če imamo določene bolezni, kot so vitiligo, psoriaza, rozacea, lupus itd.
 • Če je v družini prisoten rak.
 • Če smo na določenem območju, na primer v državah bližje ekvatorju ali v visokogorju.
 • Če kadimo.

sončne opekline.qqq

In koliko časa trajajo sončne opekline torej v povprečju? Odvisno od njihove vrste:

 • Če so blage, to je take, kjer je poškodovana le povrhnjica, bomo v 3 dneh že čutili olajšanje,
 • pri zmernih računajmo na 5 dni,
 • v kolikor pa smo se res dolgo izpostavljali in imamo hudo obliko z mehurji, torej s poškodbo usnjice, nam ne uide nekaj tednov zdravljenja.

Običajne kratkoročne posledice so pordelost, oteklost, tudi bolečine, luščenje in porjavelost. Dolgoročne posledice pa lahko, kot je zdaj že znano, segajo od povečanja gub, do raznih alergijskih reakcij in povišane pigmentacije, med zapletene spremembe pa se uvrščajo predrakave spremembe, poslabšanje določenih bolezni in na koncu tudi kožni rak.

sončne opekline3.1

Kako ublažiti opekline z domačimi metodami?

Nekateri pripravki in postopki, ki jih lahko izvedemo doma, bodo imeli večji ali manjši učinek na to, koliko časa trajajo sončne opekline. Ugodno delujejo naslednji:

 • Hladna kopel ali tuš – stuširajmo se z mrzlo vodo ali pa vanjo namočimo krpe, ki si jih položimo na prizadete dele.
 • Uporabimo kreme, ki hladijo in vlažijo – zelo znani so pozitivni učinki aloe vere.
 • Popijmo veliko vode in zaužijmo tako hrano, ki ima visok delež vode.
 • Dovolj počivajmo.
 • Po potrebi vzemimo protibolečinska in protivnetna sredstva brez recepta.
 • Uporabimo hamamelis.

sončne opekline2

Kdaj je treba obiskati zdravnika?

Če se ne počutimo dobro, smo dehidrirani ali če čutimo bolečine, ki trajajo več dni zapored, ali pa imamo celo vročino, je smiselno, da se odpravimo na posvet k zdravniku, ki nam bo pomagal najti ustrezne rešitve v obliki posebnih krem ali drugih metod. Pravočasno ukrepanje bo vselej pozitivno vplivalo na to, koliko časa trajajo sončne opekline.

sončne opekline3

Na kakšen način se pravilno izpostaviti žarkom, da dobimo vitamin D?

Če želimo dobiti vitamin D na naraven način in brez naštetih posledic, potem je za svetlopolte priporočljivo, da se trikrat tedensko za vsaj 10 minut do pol ure izpostavijo oblečeni v kratke hlače in majico brez rokavov, temnopolti pa lahko za malo dlje. Predvsem pa pri tem ne pozabimo na zlata pravila, da ostanemo v senci med 10. in 16. uro in uporabimo kreme z ustreznim faktorjem (vsaj 30), ki si jih nanesemo pol ure pred odhodom na prosto, ter razna pokrivala za glavo, rute in očala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *