Browse By

Počeno steklo na avtu: kaj moramo narediti?

Počeno steklo na avtu je vsekakor neprijetna težava, ki jo lahko povzroči že majhen kamenček, ki prileti z dovoljšnjo silo, in seveda druge namerne ter nenamerne aktivnosti, ki se dogodijo v različnih situacijah, od raznih nesreč do slabih razmer na cestah itd. Takoj ko opazimo, da se nam je to zgodilo, moramo čim prej ukrepati, saj odlašanje utegne stanje hitro poslabšati, še posebej če imamo počeno vetrobransko steklo, pa vožnja lahko iznenada postane zelo nevarna. Za popravilo oziroma menjavo moramo poiskati strokovnjaka, ki ga bo ustrezno namestil, namreč če se tega lotevamo sami z raznimi pripomočki, nas utegne kasneje to drago stati.

počeno steklo na avtu

Kdaj potrebujemo popravilo in kdaj menjavo?

To je odvisno od vrste oziroma stopnje ter lokacije poškodb, potem ko jih oceni strokovnjak. Poznane so naslednje:

  • Majhni odkruški, ki so lahko popravljivi, še posebej če so prisotni le v zunanji plasti šipe, vendar to ne pomeni, da jih je možno popraviti v večjem številu, temveč največkrat zgolj enega ali dva.
  • Večji odkruški oziroma taki, ki so prešli tako zunanjo kot notranjo plast šipe in ki že zahtevajo celotno menjavo.
  • Razpoke, ki se začnejo ali končajo na robu, tudi zahtevajo slednjo rešitev.
  • In konkretne poškodbe okroglih, polkrožnih, pajkastih in drugih oblik ter njihovih kombinacij v večini primerov ravno tako.

Seveda pa bo izkušeno strokovno mnenje obveljalo glede na posamično situacijo in nemalokrat ni edina opcija le zamenjava. Nedvomno se tudi mala vdolbina lahko čez čas spremeni v večjo, zato je v našem interesu, da reagiramo pravočasno.

počeno steklo na vetrobranua

Kako poteka sanacija za počeno steklo na avtu?

Če smo v situaciji, ko se nam je to ravnokar pripetilo, je prvi korak izklop klime, da zaradi temperaturnih razlik ne pride do nadaljnjega pokanja, priporočljivo pa je imeti pri roki tudi obliž ali selotejp, s katerim prelepimo okvarjeni predel. Največkrat nato sanacija poteka v delavnicah pri serviserjih, možna oziroma včasih tudi neizogibna pa je tudi na terenu. Na trgu se sicer pojavljajo razni seti, s katerimi naj bi lahko kar sami uredili počeno steklo na avtu, kar vsekakor ni priporočljivo, saj tudi če nam to uspe, ni garancije, da bo to delovalo na dolgi rok. In zlasti tedaj, ko nam okvara moti vidno polje, je jasno, da ne smemo prepuščati izvedbe amaterskim poskusom.

Po evalvaciji stanja bo strokovnjak bodisi uporabil posebno vrsto smole za glajenje obvladljivih razpok ali pa se bo odločil za totalno menjanje. Pri tem bo odstranil staro lepilo in novo šipo namestil s svežim nanosom lepila, ki se mora sušiti nekaj ur. Da bo vse skupaj čim bolj trdno zalepljeno, ne smemo nekaj časa uporabljati določenih čistil na osnovi amoniaka, ki bi lahko negativno vplivala na materiale. Obenem pa upoštevajmo navodila, kdaj lahko spet vozimo svoje vozilo, da bo vse ustrezno posušeno. Če bomo čez čas zaslišali različne šumeče zvoke med vožnjo, tudi ko imamo vse zaprto, ali pa opazili nenavadne vzorce in lise, pomeni, da ima nova namestitev napake, zato se ponovno obrnimo na serviserja.

koliko stane zamenjava vetrobranskega stekla

Kolikšni bodo stroški za počeno vetrobransko steklo?

V prvi vrsti bo tovrsten strošek odvisen od zavarovanja, če imamo sklenjeno polico za tak primer. Popravilo je tako največkrat brezplačno, če imamo zavarovanje, za menjanje v celoti pa bomo plačali stroške servisa, katerih višina je tudi odvisna od tipa zavarovanja. Če smo brez njega, bo od stopnje poškodbe ter znamke našega vozila odvisno, koliko bomo odšteli. Izvzemši stroške servisa, bomo za počeno steklo na avtu plačali ceno med 100,00 do 300,00 EUR. Preverimo pri pooblaščenih servisih, kako nam lahko pridejo naproti, da bo rešitev čim bolj ugodna za nas. Zahtevajmo pa tudi podroben opis stanja, da bomo na jasnem, kaj v resnici potrebujemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *