Browse By

Obnovljena notranja vrata s funkcionalno tehniko

Ob prenovi stanovanja ali hiše v modernejšo in bolj funkcionalno verzijo ne razmišljamo zmeraj, kaj vse potrebujemo, kadar izbiramo določene izdelke. Če vzamemo za primer https://www.vrata-vranesic.si/, so tukaj zraven še všteti prav tako https://www.tuli.si/lezaji/drsni, ki so bistveni za samo zasnovo in kakovostno, dolgotrajno uporabo.

Zato, da bo misija prenova, za notranja vrata, potekala gladko in predvsem z nekaj začetnega znanja, vas bomo peljali skozi nasvete in vam tako omogočili, da izberete kakovostno in pristno.

lezaji3

Drsni ležaji in njihova uporaba

Delo, ki ga drsni ležaji opravljajo, je zelo enostavno, a vendar zapleteno. Sami po sebi rešijo številne izzive, s katerimi se srečamo v manjših, ožjih prostorih ali pa kot del stila ob modernih postavitvah. So številnih oblik in velikosti in so primerni za množične dinamične in statične obremenitve, za večsmerne premike in kar je najboljše? Zdržijo prav tako nepravilno poravnavo.
Najdemo oz. uporabimo jih kot vodila za notranja vrata ter ostalega pohištva, kot so omare, pregrade in podobno.

Njihove prednosti:

 • Bogata izbira,
 • prenašanje deformacij,
 • primerni za uporabo stroškovno učinkovitih varjenih sestavov,
 • drsni ležaji z možnostjo brez vzdrževanja,
 • izjemno inovativni in kakovostni materiali,
 • širok razpon velikosti z možnostjo visoke odpornosti na korozijo.

Uporaba je torej razširjena na notranja vrata, ki se odpirajo na stran, so viseča in omogočajo popoln izkoristek prostora, ter na številne predalnike in ostalo izvlečno pohištvo.

Dolgotrajni materiali, brez večjega vzdrževanja

Drsni ležaji prihajajo v več materialih, oblikah in velikostih, prav tako pa tudi v več načinih delovanja. Seveda jih izberete glede na to, kakšna notranja vrata ali ostalo pohištvo boste uporabili. Velikokrat je to potrebno predvsem pri pohištvu, ki je narejeno posebej po naročilu. Saj so takšna vrata unikatna in prihajajo brez ostalih delov, s katerimi bi jih lahko pritrdili.

Zelo praktična izbira so predvsem drsni ležaji tiste vrste, ki ponujajo uporabo brez vzdrževanja. Ker temeljijo na teflonu in omogočajo najnižje vrednosti trenja ter ob enem zmanjšujejo obrabo, tako zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in kakovost delovanja.
Ob enem taki drsni ležaji močno zmanjšajo stroške vzdrževanja in mazanja, ker ne vsebujejo nobene maščobe ali olja. Zaradi tega so tudi prijazni okolju.

Materiali, ki so več kot odlični za uporabo, so: Elgotex, kovinsko-polimerna kompozicija E40, in Elgoglide.

lezaji

Moderna notranja vrata za vsak dom

Kadar izbirate med bogato ponudbo ali pa si sestavljate svoja unikatna, je dobro vedeti natančne mere, ki jih boste za le-ta izbrali. Zakaj? Vse je odvisno od tega, ali je prostor majhen, velik, ozek ali širok in če ima veliko svetlobe ali je sploh nima. Glede na te smernice se notranja vrata tudi izberejo. Vrata in drsni ležaji ustvarijo tako imenovana drsna vrata, ki so primerna za prav vsak prostor. Je pa res, da se najpogosteje uporabljajo za kopalnice, prehode med spodnjim in zgornjim nadstropjem, dnevne sobe ter shrambe. Ker se ne odpirajo noter ali ven, prihranite veliko prostora.

notranja vrata2

Posebnosti in prednosti

Notranja vrata, ki jih lahko opravljate z enostavnim potiskom bočno v levo ali desno stran, so moderna in enostavna funkcionalna rešitev za mnogo stanovanj in hiš. Ker pa vemo, da so naši okusi različni, sta možnosti za samo postavitev 2, in sicer, da se odpirajo: ob steno ali v steno.Za primer, kadar jih postavimo ob steno, se vodila in mehanizem pritrdijo na steno, in omogočijo nemoteno drsenje vstran.

Kadar pa želite, da se odpirajo v steno, pa se v notranjost stene vgradijo mehanizmi, po katerih lahko potujejo. Ta vrsta omogoča minimalno arhitekturo, odlično rešitev za čist prostor ter skrite okove za nevpadljivo in enostavno uporabo.

Če bi izpostavili glavne prednosti za izbrane vrste, bi rekli:

 • enostavno upravljanje,
 • neslišno okovje,
 • lahkotno drsenje vodil,
 • odpiranje in zapiranje enostavno enoročno,
 • odličen prihranek prostora,
 • moderen in napreden videz.

lezaji2

Sistemi z roko v roki

Številni uporabniki med izbiro ne pomislijo na druge dejavnike, ki bi jih izdelki morali vsebovati, da bi bili resnično funkcionalni in bi služili svojemu namenu. Zato jih bomo sedaj nekaj izpostavili in vam dali v predogled tiste, ki so se večkrat izkazali za zelo potrebne omembe.

 • Predvsem pomislite na to, ali v tistem prostoru potrebujete zvočno ali toplotno tesnjenje, saj ta sistem ne zagotavlja le-tega.
 • Zmeraj pomislite na njihovo uporabnost, predno jih izberete ali vgradite.
 • Le-ta prepuščajo vonjave, temperaturo, vlago, zvoke;
 • Odmik od stene oz. od podboja je tudi do 15 mm na stranicah ter zgoraj in spodaj.
 • Primerna so predvsem za prostore, ki ne potrebujejo tesnjenja, in za tiste, ki jih bolj poredko odpiramo.
 • Ne priporočamo jih za pisarne in delovne sobe, kuhinje ali kletne prostore.
 • Zanje ni priporočljivo, da prekrivajo stikala, vtičnice, steklene površine in podobno.
 • Razmišljajte, da potrebujejo, kljub temu da se odpirajo v širino, prostora 2-krat toliko, kot so široka sama. To pomeni, da v tisto stran, v katero se odpirajo, ne postavljate omar, okrasnih izdelkov in podobno.

Napredna, moderna izbira izdelkov za vaš dom je že zelo bogata, zato se ob kakršnemkoli dvomu, vprašanju ali težavi, poskusite obrniti na strokovnjake na izbranih področjih, ki vam bodo lahko iz prve roke zaupali želene informacije. Tako bo izbira in sama montaža potekala enostavno in hitro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *