Browse By

Športanje in zdravo raztezanje sta ključ!

Ključni dejavniki pri izvajanju katerega koli športa so pravilna izvedba vaj, pravilno dihanje ter primeren razteg. Če upoštevate vse tri, se bo vaše telo veliko prej regeneriralo po napornih treningih in tudi bolečin od muskelfibra bo manj. Kadar se zadeve lotite celostno, in si uredite svoj majhen fitnes studio, vam ne sme manjkati veslaška naprava ter seveda kakovostna oprema za razteg napetih mišic, kot je na primer masažni valj.
Kadar želite za svoje telo narediti nekaj več, uporabite naprave, ob katerih se vaš srčni utrip zviša, kri požene po žilah in kapljica potu steče iz čela. Počutje po koncu pa more biti neprecenljivo!

raztegovanje

Veslaška naprava za trening celega telesa

Kadar razmišljate, da se vam kak dan ne ljubi uporabiti različnih fitnes naprav in bi radi naredili en hiter, ampak funkcionalen trening, je odlična izbira veslaška naprava. Zakaj?
Ker poskrbi dobesedno za celo telo. V prvi vrsti je veslanje že samo po sebi eno izmed najbolj učinkovitih vadb na splošno, saj v njem sodeluje velik del mišic celotnega telesa. Kar pa je najboljše? Da ne prihaja do pretirane izolacije posameznih mišičnih skupin.
Napravo boste na različnih spletnih straneh našli pod drugačnimi imeni, vendar se ne bojte, saj je to še vedno isti izdelek, le pod drugačnim imenom.

veslaška naprava (1)

Za kaj se priporoča?

Veslaška naprava je kar najboljša izbira za: krožno izvajanje treninga, »stand alone« treninga ali pa kot zaključek funkcionalnega treninga, kjer še stisnete zadnje moči in preizkusite svojo vzdržljivost. Priporoča se zato, ker:

 • je odlična za razvoj trebušnih mišic,
 • enostavna za uporabo,
 • povečuje mišično moč ter vzdržljivost celega telesa: od ramen do meč,
 • izboljšuje pretok krvi, delovanje srca ter ožilja,
 • primerna za vse starosti, brez omejitev,
 • ne obremenjuje sklepov (ob pravilnem izvajanju),
 • dostopnost: tako cenovno kot v raznih studiih.

Seveda vam svetujemo, po uspešno zaključenem treningu, tudi uporabiti masažni valj, ki bo mišice zmasiral in jim ponudil hitrejšo regeneracijo.

rastegovanje2

Veslaška naprava in njene vrste

Izmed vseh mogočih primerov na trgu vam predstavljamo vrste, med katerimi lahko izbirate, glede na namen same uporabe. Poznamo: vodne, magnetne in vetrne. Seveda obstajajo tudi drugi parametri, ki eno od druge ločijo glede na dimenzije, maksimalno obremenitev, proizvajalca in podobno.

Glede na to, za kaj se bo veslaška naprava uporabila, sledi svojemu namenu. Na primer:

 • zračna: odpornost na zrak predstavlja odličen cardio trening,
 • medtem ko na drugi strani omogoča magnetni upor popoln trening moči.

Izdelki so opremljeni z več programi, nastavljivimi upori, LCD zaslonom: s prikazom časa, števila ponovitev, razdaljo, utripom, kalorijami in več. Omogočajo vam mehko in udobno sedenje ter močan oprijem nog za kar najboljši odriv.
Če torej želite ohraniti vzdržljivost, biti fit ter z enim izdelkom pokuriti veliko kalorij, vam priporočamo priljubljen izdelek, imenovan veslaška naprava.

veslaška naprava1 (1)

Pomembnost raztezanja po športni dejavnosti

Brez zdravega telesa in duha težko opravljamo priljubljeno dejavnost, zato nikar ne odlašajte in si po vsaki športni dejavnosti vzemite 15 minut časa, ter temeljito raztegnite, »zvalčkajte« in omehčajte napete mišice, ki so pridno oddelale svoj enourni trening. Za popoln razteg lahko uporabite mnoge pripomočke, vendar je najučinkovitejša izbira masažni valj, ki ga lahko dobite v različnih oblikah in tako imenovanih težavnostih.

Masažni valj in njegova pravilna uporaba

 

Na voljo je kot mehko-penasti, bolj ali manj gladek, ali pa trši, z izboklinami. Kdaj uporabiti katerega?

Na splošno je namenjen za masiranje, mehčanje otrdelosti ter zakrčenosti različnih mišičnih skupin, ki nastanejo ob opravljanju športnih dejavnosti ter vsakodnevnem sedenju.
Priporočamo vam, da za začetek, ko mišica še ni navajena aktivnega raztega s pripomočki, uporabite za svoja stegna in spodnji del nog- meča mehak masažni valj. S tem boste pripravili mišico na bolečino, ki jo prinese globlja masaža tkiva s tršim izboklinastim izdelkom.
Seveda pa se ne masirajo samo mišice stegen in meč, vendar je le-ta odličen tudi za mobilnost naše hrbtenice.

pravilna uporaba masažnega valja

Vpliva masažni valj na gradnjo in razgradnjo mišic?

Seveda. Valj pomaga, da se nova kolagenska vlakna položijo ravno ter vzporedno z vašo obstoječo mišico. In kadar gradite svoje mišice, to zmanjšuje možnost za nastanek bolečih mišic. In zato, ker lahko s tako imenovanim masiranjem, kot nam ga omogoči masažni valj, preprečimo nastanek miofascialnih adhezij pri izgradnji novih mišic, vam toplo priporočamo, da se po koncu vsake aktivnosti pridno »povaljate«.

Da pa boste resnično videli v tem pripomočku vrednost, vam bomo v nadaljevanju predstavili prednosti, ki jih ponuja ob redni uporabi:

 • omogoča boljšo prekrvavitev mišic in zdrav limfni sistem,
 • odpravlja stres,
 • znatno zmanjša bolečine, ki jih povzroča kopičenje mlečne kisline,
 • omogoča večjo gibljivost,
 • obnavlja funkcijo fascije oz. mišične ovojnice: med nedejavnostjo postane vaš miofascialni sistem lepljiv, tesen in veliko manj gibljiv, zato je treba masirati,
 • izboljšuje zmogljivost,
 • omogoča ravnovesje v mišicah ter
 • preprečuje poškodbe.

Če ste strasten športnik, se zagotovo pred svojo aktivnostjo začnete ogrevati in se statično raztezati, je tako? Morda poskusite namesto statičnega raztega, uporabiti masažni valj zaradi njegovih številnih pozitivnih namer in opazite razliko, ki vam jo bo le-ta prinesel.
Pomembno je poskrbeti za zdravo gibanje in prav tako za to, da preprečimo poškodbe. Zato je varno izvajanje izbranega športa in po tem kakovosten razteg, kar nujno zlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *