Browse By

Mehanizmi prodaje na dražbah

Lastnik nepremičnine ima vso pravico do kontrole prodaje vse do sklenitve pogodbe. Pravna opredelitev dražbe je javna prodaja premoženja tistemu ponudniku, katerega ponudba je najvišja, njen osnovni namen pa je pridobiti najboljše finančne donose za lastnika nepremičnine in omogočiti svobodno in pošteno konkurenco med ponudniki. Prav zato je vsak sporazum, ki omejuje priložnost za prosto ponujanje ponudb v nasprotju z javnim redom in je neveljaven. Dražitelj lahko svobodno izvede prodajo na kateri koli način ki je izbran za preprečevanje goljufij iz strani ponudnikov in pa pridobivanje zaupanja poštenih kupcev.

Zato je način vodenja prodaje navadno v diskrecijski pravici dražilca. Lastnik ni obvezan, da oglašuje pred prodajo, vendar je obvezna izjava o nameri da se bo izvedla dražba, na kateri bodo prejete ponudbe. Prodajni pogoji in pogoji prodaje morajo biti ključeni v oglaševanje dražbe. Vendar pa lahko dražitelj spremeni pogoje prodaje, ki se oglašujejo v katalogu kadarkoli med prodajo, če so javno objavljeni in pa če so navzoči ponudniki seznanjeni z njimi. Prodaja prostorov mora biti opravljena na javni dražbi in tisti, ki se udeležijo prodajo morajo imeti možnost pregleda prostorov. Dražitelj lahko opiše prodajne pogoje in šteje za zavezujočo osebo kupca, čeprav je morda bil odsoten ali ni razumel napovedi. Na splošno je lahko vsaka oseba usposobljena, da postane ponudnik dražbe. Sprejem ponudbe označuje padec kladica ali katerakoli druga zvočna in vidna sredstva, s katerimi ponudnik ve, da je upravičen do premoženja pri plačilu zneska ponudbe v skladu s pogoji prodaje. Če ena oseba kupuje za drugo na dražbeni prodaji, ne da bi pri tem razkrila svojo identiteto pred padcem kladivca, je lahko ta odgovorna za nakupno ceno.

Draženje zatorej ni tako enostavno in lahko vsebuje veliko zank, ki jih je pred njeno udeležitvijo vsekakor dobro poznati – pozanimate se lahko o njih na spletu, ali pa pri strokovnjakih iz sveta dražb, ki vam bodo predstavili vsa pravila in dolžnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *